Situacije u kojima mladenci odaberu poseban dress code za svoje vjenčanje i o tome unaprijed obavijeste goste više nisu rijetkost. Nekad su tematska vjenčanja bila gotovo nezamisliva, ali sada su sve popularnija i na njima ne vrijede tradicionalna pravila odijevanja u toj svečanoj prigodi.

Isto vrijedi za situacije kada, na primjer, mladenci odluče da žele sve goste vidjeti u bijelim ili crnim kombinacijama odnosno bilo kakvom specifičnom izdanju koje nije u skladu s tradicijom.

Međutim, kada službeni dress code ne postoji i prepušteni smo sami sebi, u tom slučaju odijevamo se onako kako nalažu pravila bontona koja su poprilično jasna i striktna.

Stručnjakinja za bonton Lisa Grotts napominje kako je dužnost gostiju da poštuju pravila pristojnog odijevanja. Bila sam na mnogo vjenčanja na kojima su gošće nosile neprimjerene i pretjerane kombinacije ili su pak previše imitirale mladenku, kazala je Lisa za magazin Brides.

Ljeto je stiglo i sezona svadbi je u punom jeku, a to znači da su mnoge dame u potrazi za haljinom koju će odjenuti za nečiju svadbu. U nastavku provjerite koji su to modeli haljina zabranjeni.

Haljine za netradicionalna vjenčanja - 6 Od 449 do 2979 kn: 10 haljina za mladenke koje ne žele klasične vjenčanice

Slika nije dostupna Biste li je vi nosili? Katarinina očaravajuća "vjenčanica" koja nije za svakoga

Oprezno s bijelom bojom

Sve je jasno po pitanju bijelih haljina. Odjenut ćete je isključivo ako to mladenka od vas zahtijeva. U suprotnom bijela haljina ne dolazi u obzir. To je posebno važno napomenuti sada s obzirom na to da su bijele haljine općenito vrlo popularne tijekom ljeta i netko će možda pomisliti da nema ništa loše u tome da je odjene za svadbu kad su ionako posvuda. Budite oprezni i s bijelim haljinama koje su ukrašene uzorkom. Dokle god bijela boja dominira na haljini, ona nije primjerena za tuđu svadbu. U obzir dolaze isključivo modeli na kojima je bijela boja samo dio detalja.

Maksi i midi da, mini - ne

Ne treba posebno objašnjavati zašto su prekratke haljine neprimjerene za tuđe vjenčanje. Bez obzira na to koje je doba godine, one nisu dobrodošle. S obzirom na to da smo tijekom ljetnih mjeseci češće u oskudnijoj i kraćoj odjeći zbog visokih temperatura, mnogi će i za svadbu odabrati neku kraću haljinu. Po pitanju dužine poželjne su sve haljine u kojima možete normalno sjediti ili plesati bez straha da će se haljina previše povući i otkriti donje rublje.

Izbjegavajte šljokice

Baš kao i u slučaju bijele boje, šljokice također treba dozirati. Haljina s malo šljokičastih detalja nije problematična, ali nikako nemojte odabrati model koji je u potpunosti ukrašen šljokicama, cirkonima ili bilo kakvim drugim blještavim aplikacijama. Mladenka mora biti u centru pažnje na svojem vjenčanju i zato izbjegavajte previše blještave haljine koje će umjesto nje u centar pažnje dovesti vas.

Pripazite na uzorke

Uzorci su itekako poželjan element na haljini, ali također pripazite kako ga dozirate. Među ljetnim haljinama puno je više modela s raskošnim statement uzorcima koji su dobar odabir, ali ne nužno za vjenčanje. Previše efektni, šareni ili veliki motivi opet odvlače pažnju sa zvijezde vjenčanja - mladenke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju