Ovogodišnja parola Motovun Film Festivala je Naše čaše nisu za bacit, a partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati niz radionica i predavanje U okovima plastike. Vrhunski kuhar i laserski fizičar Goran Zgrablić održat će minitečaj kuhanja bez otpadaka

Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do frapantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan mogao bi se izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine.

Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme. U roku od dvije godine zabrana korištenja jednokratne plastike ugradit će se u zakone zemalja EU-a i akcije koje se sada poduzimaju kao gotovo pionirska nastojanja postat će obvezne.

Greta Thunberg Greta Thunberg: Tinejdžerka koja je očitala lekciju svjetskim vođama jer "kradu našu budućnost"

Planet Zemlja I hrvatski učenici bore se za Zemlju: Što djeca i mladi mogu napraviti za zaštitu okoliša?

Motovun Film Festival poticat će ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike. One koji se uključe u akciju označit će certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje će pozvati da podrže takve ugostitelje. Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu, koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir.

Ove akcije organizirane su u suradnji s Greenpeace Hrvatska. Njihovi predstavnici upriličit će predavanje U okovima plastike u četvrtak, 25. srpnja u 18:30 u kampu. Na njemu će se govoriti o štetnom utjecaju plastike i posebice mikroplastike na okoliš i život općenito, razmjerima zagađenja sa svim budućim implikacijama, a ponudit će se i rješenja za prevenciju daljnjih zagađenja, kao i način na koji svaki pojedinac može aktivno sudjelovati u promoviranju racionalnog i ekološki osviještenog korištenja plastike. Tada će i aktivist Marko Capek na vlastitom primjeru izložiti kako iz svojeg života u potpunosti isključiti plastiku, a održat će i radionicu izrade neškodljivih dezodoransa i kocki za sunčanje.

Kao šećer na kraju, u subotu 27. srpnja u 18:30 među motovunske kampere dolazi Goran Zgrablić, proslavljeni kuhar, sommelier i laserski fizičar koji će održati minitečaj kuhanja bez otpadaka, nakon čega će u zajednički pripremljenoj gozbi sudjelovati svi polaznici njegove radionice.

Pilot-akciju zelenog festivala podržali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Istarska županija – upravni odjel za turizam.

Od ovog je tjedna u pretprodaji putem sustava KupiUlaznicu.hr Večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna. U ponudi su i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Kamp Organizatori će pozvati posjetitelje da podrže ugostitelje koji se uključe u akciju (Foto: Motovun Film Festival)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju