Vlasnici maca znaju koliko su one posebne. Njihovo ponašanje često nas zna ostaviti u čudu, a njihova elegancija, ljepota i nonšalantnost čine ih posebnim ljubimcima u koje se možemo zaljubiti na prvi pogled.

Galerija Škotski fold - 3 Škotski fold - 2 Škotski fold - 1 +8 Škotski fold

Perzijska, sijemska, sfinks ili ragdoll, svaka maca je posebna na svoj način. No, jeste li ikada čuli za pasminu mačaka koja dolazi iz Škotske i izgleda kao najslađa sovica na svijetu?

Škotski fold je prepoznatljiva pasmina mačke zbog specifičnih savijenih ušiju, okrugle glave i krupnih očiju zbog kojih izgleda poput plišane igračke.

Jako su umiljate, inteligentne i privržene svojim vlasnicima. Odlične su prijateljice psima, a možete ih naučiti da donesu lopticu. Posebne su po tome što spavaju na leđima i sjede kao ljudi.

Galerija Škotski fold - 3 Škotski fold - 2 Škotski fold - 1 +8 Škotski fold

Posebna maca kojoj treba puno pažnje 

Razigrane su, obožavaju malu djecu i imaju narav koja je jednako slatka kao i njihov izgled. U nekim zemljama je zabranjeno posjedovati ovu pasminu iz etičkih razloga. Naime, škotska maca može imati ozbiljne zdravstvene probleme zbog svoje genetike pa im je potrebna posebna pažnja i puno više ljubavi nego što je potrebno drugim mačkama.

Škotski fold - 10 Umiljate su i razigrane (Foto: Getty Images)

Iako ih obožavamo zbog posebnih ušiju, one su zapravo pokazatelj problema ove pasmine. Devedesetih godina prošlog stoljeća, veterinari su zaključili da škotski fold genetski nosi bolest slabe hrskavice i zglobova. Iz tog razloga im se spuštaju uši, ali isti zdravstveni problem negativno utječe na razvoj kostiju i udova pa vrlo rano počnu šepati i otežano hodati. Zbog toga se u današnje vrijeme križaju s drugim pasminama kako bi ostale zdrave.

Škotski fold živi do 14 godina, teži između tri i sedam kilograma, a šape su joj spretnije nego kod drugih mačaka. Rađaju se u svim bojama i nijansama, a najčešće su sive ili svjetlo smeđe. Mačići se rađaju s uspravnim ušima, koja u prva tri tjedna njihova života počinju dobivati karakteristični izgled škotskog folda.

Škotski fold - 1 Rađaju se s podignutim ušima koje se spuste u prva tri tjedna (Foto: Getty Images)

Ova pasmina žudi za pažnjom pa nije za vlasnike kojih često nema doma. Poznato je da mace same brinu za svoju higijenu i da vole biti čiste, a ova se pasmina i po tome razlikuje. Škotski fold zahtjeva stalno kupanje i četkanje, a puno se pažnje treba dati i brizi o njihovim ušima koje također treba često čistiti.

Susie - prvi škotski fold kojega ćemo se uvijek sjećati 

Škotski fold dolazi, nije teško zaključiti, iz Škotske. Prvi puta su otkrivene 1961. na jednoj farmi u blizini Coupar Angusa. Pastir po imenu William Ross, primijetio je bijelu farmersku mačku jer se isticala po jedinstvenim preklopljenim ušima. Maca se zvala Susie i nevjerojatna je činjenica da porijeklo ove pasmine možemo pratiti od prve takve mace.

Mačka Crna u kokošinjcu čuva jaja - 1 To se zove prijateljstvo: Mačka Crna u kokošinjcu čuva jaja, a kokoš Đurđa mačiće

Susie je u to vrijeme imala mačiće, a Ross je jednoga poželio odnijeti kući kako bi sa svojim ljubimcem uspostavio novu pasminu. Nekoliko godina nakon, registrirao je pasminu pod imenom Škotski fold i počeo ih uzgajati.

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Susie je nedugo nakon toga uginula pod kotačima automobila, ali zauvijek je ostala zapamćena kao začetnica ove prekrasne pasmine.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju