Norveška šumska mačka sve se češće bira za kućnog ljubimca i u Hrvatskoj, a uzgajivač Trpimir-Frane Sulić otkrio nam je zanimljivosti o toj veličanstvenoj pasmini mačaka.

Galerija

Norveška šumska mačka izgledom podsjeća na pasminu Maine Coon, ali je opet po svemu drugačija. Ima dvostruku dugu dlaku koja može biti u raznim bojama. Poznata je po dlakavim ušima i čupercima na šapama, ali ipak njezinoj eleganciji pridonosi vrlo specifičan trokutast oblik glave, ravan profil nosa, kitnjast rep i vrlo čvrsto i mišićavo tijelo.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče

Težina im može varirati od četiri do deset kilograma. Sporo je rastuća pasmina, pa svoju fizičku i emotivnu zrelost postiže oko četvrte godine života, opisuje Trpimir-Frane Sulić, vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.

To je umiljata, nježna i draga pasmina koja voli pohvale i bilo kakvu interakciju s ljudima s kojima živi. Neovisna je i jako inteligentna mačka koja voli svoju ljudsku obitelj, ali zahtijeva mnogo pažnje.

Norveška šumska mačka - 2
Norveška šumska mačka jedna je od onih mačaka koja će se vrlo brzo sprijateljiti sa svakime (Foto: Trpimir-Frane Sulić)

Norveška šumska mačka jedna je od onih mačaka koja će se vrlo brzo sprijateljiti sa svakim, uključujući druge mačke, ali i pse, ističe Trpimir-Frane Sulić.

Norveška mačka u suštini nije zaboravila svoje podrijetlo te je u srcu još uvijek odličan lovac. Voli naganjati svoje igračke kao da su žive, loviti ih iz zasjede, trčati i skrivati se po kući te se jako voli penjati na visoka mjesta.

Zato je potrebno u kući imati visoke grebalice, a nemojte se začuditi kada ju nađete na kuhinjskim elementima pitajući se kako je tamo došla, savjetuje Sulić.

Norveška šumska mačka je umiljata, nježna i draga pasmina

Bez obzira na to što je šumska mačka i kao takva prilagođena vanjskim uvjetima života, ta je pasmina naviknuta biti kućna mačka i nema s tim nikakvih problema. Treba ju držati u svom domu kao kućnog ljubimca kako bi ju se zaštitilo od prometa, bolesti drugih vanjskih životinja, ali i napada ostalih životinja.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče. Međutim, vrlo često će se čuti zvuk "prrrrrr", koji je za nju tipičan i specifičan.

Svojom će znatiželjom pratiti ukućane u stopu i sigurno neće dati mira ako netko radi nešto novo u njezinu domu. Ne boji se vode te se voli igrati s vodom iz slavine. Zbog toga bi trebalo imati fontanicu s vodom namijenjenu ljubimcima iz koje će rado piti.

Norveška šumska mačka uklopit će se u gotovo svaku obitelj, gdje ćete joj morati pomoći u češljanju njezine duge dlake jednom ili dva puta tjedno. Jednom godišnje intenzivnije će gubiti dlaku te joj u tom periodu treba povećati intenzitet raščešljavanja. Zimi joj je dlaka puno duža nego ljeti, kaže vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.

Norveška šumska mačka - 1
Bez obzira na to što je šumska mačka i kao takva prilagođena vanjskim uvjetima života, ta je pasmina naviknuta biti kućna mačka (Foto: Anja Koeni's)