Norveška šumska mačka sve se češće bira za kućnog ljubimca i u Hrvatskoj, a uzgajivač Trpimir-Frane Sulić otkrio nam je zanimljivosti o toj veličanstvenoj pasmini mačaka.

Norveška šumska mačka izgledom podsjeća na pasminu Maine Coon, ali je opet po svemu drugačija. Ima dvostruku dugu dlaku koja može biti u raznim bojama. Poznata je po dlakavim ušima i čupercima na šapama, ali ipak njezinoj eleganciji pridonosi vrlo specifičan trokutast oblik glave, ravan profil nosa, kitnjast rep i vrlo čvrsto i mišićavo tijelo.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče

Težina im može varirati od četiri do deset kilograma. Sporo je rastuća pasmina, pa svoju fizičku i emotivnu zrelost postiže oko četvrte godine života, opisuje Trpimir-Frane Sulić, vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.

To je umiljata, nježna i draga pasmina koja voli pohvale i bilo kakvu interakciju s ljudima s kojima živi. Neovisna je i jako inteligentna mačka koja voli svoju ljudsku obitelj, ali zahtijeva mnogo pažnje.

Norveška šumska mačka jedna je od onih mačaka koja će se vrlo brzo sprijateljiti sa svakim, uključujući druge mačke, ali i pse, ističe Trpimir-Frane Sulić.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

Slika nije dostupna Kraljice šašavosti: Zašto mačke vole spavati na glavi svojeg vlasnika?

Norveška mačka u suštini nije zaboravila svoje podrijetlo te je u srcu još uvijek odličan lovac. Voli naganjati svoje igračke kao da su žive, loviti ih iz zasjede, trčati i skrivati se po kući te se jako voli penjati na visoka mjesta.

Zato je potrebno u kući imati visoke grebalice, a nemojte se začuditi kada ju nađete na kuhinjskim elementima pitajući se kako je tamo došla, savjetuje Sulić.

Norveška šumska mačka je umiljata, nježna i draga pasmina

Bez obzira na to što je šumska mačka i kao takva prilagođena vanjskim uvjetima života, ta je pasmina naviknuta biti kućna mačka i nema s tim nikakvih problema. Treba ju držati u svom domu kao kućnog ljubimca kako bi ju se zaštitilo od prometa, bolesti drugih vanjskih životinja, ali i napada ostalih životinja.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče. Međutim, vrlo često će se čuti zvuk "prrrrrr", koji je za nju tipičan i specifičan.

Mačka Ragdoll Ragdoll: Maca čarobnih plavih očiju koja se voli maziti i nositi

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Svojom će znatiželjom pratiti ukućane u stopu i sigurno neće dati mira ako netko radi nešto novo u njezinu domu. Ne boji se vode te se voli igrati s vodom iz slavine. Zbog toga bi trebalo imati fontanicu s vodom namijenjenu ljubimcima iz koje će rado piti.

Norveška šumska mačka uklopit će se u gotovo svaku obitelj, gdje ćete joj morati pomoći u češljanju njezine duge dlake jednom ili dva puta tjedno. Jednom godišnje intenzivnije će gubiti dlaku te joj u tom periodu treba povećati intenzitet raščešljavanja. Zimi joj je dlaka puno duža nego ljeti, kaže vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju