Norveška šumska mačka sve se češće bira za kućnog ljubimca i u Hrvatskoj, a uzgajivač Trpimir-Frane Sulić otkrio nam je zanimljivosti o ovoj veličanstvenoj pasmini mačaka.

Galerija

 

Norveška šumska mačka izgledom podsjeća na Maine Coon pasminu, ali je opet po svemu drugačija. Ima dvostruku dugu dlaku koja može biti u raznim bojama. Poznata je po dlakavim ušima i čupercima na šapama, ali ipak njenoj eleganciji pridonosi vrlo specifičan trokutast oblik glave, ravan profil nosa, kitnjast rep i vrlo čvrsto i mišićavo tijelo.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče. Međutim, vrlo često će se čuti 'prrrrrr' zvuk koji je za nju specifičan

Težina im može varirati od četiri do deset kilograma. Sporo je rastuća pasmina tako da svoju fizičku i emotivnu zrelost postiže oko četvrte godine života, opisuje Trpimir-Frane Sulić, vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.

To je umiljata, nježna i draga pasmina koja voli pohvale i bilo kakvu interakciju s ljudima s kojima živi. Neovisna je i jako inteligentna mačka koja voli svoju ljudsku obitelj, ali zahtjeva puno pažnje.

Norveška šumska mačka jedna je od onih mačaka koja će se vrlo brzo sprijateljiti sa svakime, uključujući druge mačke, ali i pse, ističe Trpimir-Frane Sulić.

Norveška mačka u suštini nije zaboravila svoje podrijetlo te je u srcu još uvijek odličan lovac. Voli naganjati svoje igračke kao da su žive, loviti ih iz zasjede, trčati i skrivati se po kući te se jako voli penjati na visoka mjesta.

Iz tog razloga potrebno je u kući imati visoke grebalice, a nemojte se začuditi kada ju nađete na kuhinjskim elementima pitajući se kako je do tamo došla, savjetuje Sulić.

Norveška šumska mačka je umiljata, nježna i draga pasmina koja voli pohvale i bilo kakvu interakciju s ljudima s kojima živi

Bez obzira na to što je šumska mačka i kao takva prilagođena vanjskim uvjetima života, ta je pasmina naviknuta biti kućna mačka i nema s tim nikakvih problema. Treba ju držati u svom domu kao kućnog ljubimca kako bi ju se zaštitilo od prometa, bolesti drugih vanjskih životinja, ali i napada ostalih životinja.

Norveška šumska mačka nije glasna i bučna te rijetko mijauče. Međutim, vrlo često će se čuti "prrrrrr" zvuk koji je za nju tipičan i specifičan.

Svojom znatiželjom će pratiti ukućane u stopu i sigurno neće dati mira ako netko radi nešto novo u njezinom domu. Ne boji se vode te se voli "igrati" s vodom iz slavine. Iz tog razloga morala bi se imati fontanica s vodom namijenjena ljubimcima iz koje će rado piti.

Norveška šumska mačka uklopit će se u skoro svaku obitelj gdje ćete joj morati pomoći u češljanju njene duge dlake jednom ili dva puta tjedno. Jednom godišnje će intenzivnije gubiti dlaku te joj u tom periodu treba povećati intenzitet raščešljavanja. Zimi joj je dlaka puno duža nego ljeti, kaže vlasnik uzgajivačnice norveških šumskih mačaka Midola's.