Kada pomislimo na učvršćivanje trbušnih mišića, među prvim su vježbama koje nam padaju na pamet trbušnjaci i ostale vježbe koje izvodimo ležeći na podu. Međutim, kako bismo učvrstili dio tijela s kojima se mnogi od nas najviše bore, možemo izvoditi i vježbe u stojećem položaju.

Štoviše, takve vježbe imaju brojne prednosti, a osim što su ponešto lakše za izvođenje, aktivirat će više mišića odjednom, poboljšati držanje čitavog tijela te ujedno sagorjeti više kalorija nego što to čine vježbe koje izvodimo na podu.

Vježbe za trbušnjake u stojećem položaju aktivirat će mišiće gotovo cijelog tijela.

Osim toga, za njih nam nije potrebno mnogo mjesta te ih možemo izvoditi u bilo kojem prostoru, pa čak i onima na kojima se inače ne bismo usudili leći na pod, poput upitnih hotelskih i apartmanskih soba koje sadrže tepihe ili tapisone.

Neke od takvih vježbi donosimo u nastavku, a najveći će se učinak postići kombinacijom svih njih u barem 3-4 seta ponavljanja te uz kombinaciju s vježbama snage.

Slika nije dostupna Ruski zaokret: Vježba pobjednica s kojom "gore" svi trbušni mišići

1. Stojeći bicikl
Za razliku od bicikla u ležećem položaju, stojeći je mnogo lakši za izvođenje, dok istodobno aktivira više mišića. Potrebno je stati tako da nam noge budu jedna kraj druge, koljenja lagano savijena, ruke iza glave, a lijeva peta lagano dignuta. Dok stežete mišiće trupa, podignite lijevo koljeno i približite ga desnom ramenu (nastojte da se dotaknu), a potom promijenite strane te jednako napravite s desnim koljenom i lijevim ramenom.

Žena radi čučnjeve Za gluteus i bedra - nema bolje! Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati?

2. Dodirivanje nožnih prstiju
Vježba koja će zahtijevati nešto više ravnoteže jest dodirivanje nožnih prstiju, odnosno dodirivanje nožnih prstiju suprotnom rukom.
Stanite na lijevu nogu, lagano savijte koljena. Desnu ruku podignite iznad glave tako da palac bude usmjeren prema stražnjoj strani.

Lagano istegnite kralježnicu, podignite prsa, a potom dignite lijevu nogu koliko god visoko možete i dodirnite nožne prste desnom rukom. Potom zamijenite strane i jednako napravite s lijevom rukom i desnom nogom. Izmjenjujte položaje.

Žena izvodi plank Vježba pobjednica: Greška koja nepotrebno otežava izvođenje planka

3. Rotirajuće mrtvo dizanje
Kada pomislimo na mrtvo dizanje, obično je pred nama slika dizanja teških utega, no verzija bez njih može biti odlična za naše trbušne mišiće.

Započnite u raskoračnom stavu, a potom lijevu nogu lagano stavite prema naprijed, uz lagano savinuta koljena i ruke iza glave. Stegnite trbušne mišiće i nagnite se prema naprijed (prema podu) pazeći pritom da kralježnica čitavo vrijeme bude ravna. Prsa moraju biti gotovo u paralelnom položaju s podom. Potom se podignite, zaokrećući trup ulijevo, gledajući unatrag preko lijevog ramena. Sve ponovite i s desnom stranom tijela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju