Ljubitelji mode sada imaju dodatni razlog za posjet Trstu. Nedavno je otvoren prvi muzej suvremene mode u Italiji. Tu se nalazi sjajna zbirka ranih radova velikih majstora koji su dali svoj doprinos suvremenoj umjetnosti.

Galerija Muzej mode u Trstu Muzej mode u Trstu Muzej mode u Trstu +8 Muzej mode u Trstu

Ideja je bila dugo prisutna, a budući da sav materijal imamo na raspolaganju, bilo je neizbježno napraviti ovakvo nešto. No nismo bili svjesni da će ovo biti prvi muzej suvremene umjetnosti u Italiji. Htjeli smo s cijelim svijetom podijeliti ovu ljepotu i kreativnost, rekla je direktorica muzeja Barbara Franchin.

Više od tisuću inovativnih odjevnih predmeta za koje su nerijetko korišteni neobični materijali, pa čak i građevinske tehnike, samo su djelić onoga što možete vidjeti u ovom neobičnom muzeju.

Smatramo da je sve što je ovdje izloženo zanimljivo i jedinstveno. Svakom je primjerku mjestu u muzeju. Najvažnije je da sve ima svoju priču, bilo da je riječ o materijalu, kroju ili prošlosti – mora biti značajno, dodaje direktorica muzeja.

Vidjet ćete tu brojne neobične eksponate, poput haljine na napuhavanje, ali i kostime iz serijala Igre gladi.

Muzej mode u Trstu Muzej mode u Trstu (Foto: ITS ARCADEMY)

Kod nas su izloženi brojni dizajneri koji su postali poznati i unaprijedili svoju kreativnost kako bi je pretvorili u posao. Od onih koji su dizajnirali šešire za filmove, preko onih koji su dizajnirali rukavice za seriju Emily u Parizu, sve do onih koji su dizajnirali omote albuma, rekla je

Mnoge od ovih kreacija nose potpise nekih od dizajnera koji kroje kompletnu modnu scenu današnjice, poput Demne, ali i Richarda Quinna, jedinog svjetskog dizajnera koji se može pohvaliti činjenicom da je upravo njegova revija jedina koju je za života posjetila kraljica Elizabeta II.

Demna i Richard Quinn potpuno su različiti. Ponosimo se svakim komadom i svakim oblikom kreativnosti u muzeju, govori Barbara.

Muzej mode u Trstu Muzej mode u Trstu (Foto: ITS ARCADEMY)

Trenutačno u muzeju možete vidjeti izložbu 20 godina evolucije suvremene mode. Direktorica se nada da će jednog dana ovdje vidjeti radove i nekih hrvatskih dizajnera.

Već imamo jednu finalisticu u našoj arhivi. Mislim da imamo 60 portfelja iz Hrvatske. Prema tome – i hrvatski je dizajn izložen, ističe Barbara

Barbarina obitelj korijene vuče iz Istre, no jezik, kaže, nažalost ne govori. U svakom slučaju, hrvatskim modnim dizajnerima, kao i onima sa svih strana svijeta, vrata muzeja širom su otvorena.

Muzej iluzija ostavra se i u Rimu Hrvatski koncept i ideja: Otvara se Muzej iluzija u Rimu, trideset i osmi u nizu

Dok domaći dizajneri ne dospiju u muzej, možemo uživati u ovoj fascinantnoj izložbi sve do 4. veljače iduće godine.

Muzej mode u Trstu Muzej mode u Trstu (Foto: ITS ARCADEMY)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju