Na Netflixu počinje peta sezona hvaljene serije koja treba svakoj (zaposlenoj) mami, ali i svima ostalima željnima dobrog humora i progovaranja o temama koje okupiraju mnoge od nas – Workin' Moms.

Da nije jednostavno spojiti majčinstvo i karijeru, nije novost. Na tu su temu snimljene brojne komedije, dotaknule su ih se i poznate serije poput Prijatelja i mnogih drugih, no ova ipak ide korak dalje.

STVARNE TEME IZ STVARNOG ŽIVOTA

Junakinje serije Kate, Anne, Frankie i Jenny slučajno su se upoznale na tečaju za majke i bebe Mama i ja, a otad se njihovi životi neizostavno prepleću. Svaka od njih nosi neku svoju priču, a tijekom četiri sezone dosad smo vidjeli kako se bore s nevjerom, razvodom, selidbama, novim poslovima, izazovima odgoja, ispadima bijesa svoje djece, skrivanjem u ormaru i kupaonici kako bi uhvatile sekundu za sebe i brojnim drugim situacijama. Svaka od tih priča ispričana je s dozom humora te poneked i samoironije.

Demistificirana je i postporođajna depresija koja zahvaća velik broj žena, emocionalno povlačenje partnera nakon poroda, pumpanje mlijeka u skrivenim kutovima ureda, osjećaj krivnje kada se želi dobro napraviti projekt na poslu ili kada se teži promaknuću, pritisak društva da se rodilja što brže nakon poroda mora vratiti u formu, nemogućnost laktacije – sve s čime je dobro upoznata (gotovo) svaka mama.

Tako je bilo i s kreatoricom serije Catherine Reitman, koja ju je stvorila upravo nakon što je i sama doživjela brojne od navedenih situacija. Kap koja je prelila čašu i kada je shvatila da je dosta ganjanja savršenog majčinskog života kakav ne postoji bio je trenutak kada se potpuno slomila pred kolegama snimajući film u Philadelphiji i kada su je muški kolege „zezali“ da je propustila svoj prvi Majčin dan. Slika nije dostupna "Firefly Lane": Nova Netlixova serija idealna za gledanje u društvu najboljih prijateljica Slika nije dostupna Za produženi vikend: Pet filmova na Netflixu u kojima može uživati cijela obitelj

Upravo je taj trenutak postao i dio serije kada Kate osjeća veliku krivnju jer ne stiže kući na vrijeme za bebinu kupku prvog dana povratka na posao.

ŽENSKA EKIPA NAJBOLJE POZNAJE ŽIVOT MAJKI

U vrijeme kada se snimala prva sezona u Torontu Reitman je dobila drugo dijete te se njezin sin čak pojavljuje i u seriji. Prilikom stvaranja serije vodila se idejom o potpuno ženskom timu, te je zaposlila isključivo scenaristice, kamermanke i redateljice, a pobrinula se i za to da svake sezone barem jednu epizodu potpisuje gostujuća redateljica koja tek započinje svoju karijeru.

U 22 minute svake epizode prikazuje se stvarnost majčinstva, uz dozu odličnog humora.

Kao rezultat rada ženske ekipe, pred sobom napokon imamo seriju koja ide mnogo dalje od curenja mlijeka preko košulje i drugih već tisuću puta viđenih scena (iako ih ima i ovdje). Već od prve epizode prve serije jasno je da je pred nama nešto drugačije.

Workin' Moms zadire duboko i u sve druge emocije kao što su osjećaj izoliranosti od društva u prvim mjesecima djetetova života, pobačaj, prisutnost negativnih osjećaja kada se dogodi neplanirana trudnoća koja remeti životne planove, nošenje sa situacijom kada partneri budu samo roditelji, a ne više istinski zaljubljeni jedno u drugo, nemogućnost prihvaćanja da život nakon poroda nužno izgleda drugačije i slično.

Vrijedi napomenuti da je u seriji dan i pogled na očinstvo. Dakle, nije riječ o seriji koja samo žene prikazuje kao one kojima je najteže (iako im je nedvojbeno teže nego muškarcima) nego daje i realističan prikaz na živote novopečenih očeva.

Iako su sve navedene teme ozbiljne, riječ je o komediji. Redateljice i scenaristice sjajno su teške teme učinile „laganijima“ naslanjajući se na dozu humora i pronalaženje onog pozitivnog čak i kada se čini da je to nemoguće pronaći.

Autori ovog projekta također sjajno slušaju svoje gledatelje. Nakon prvotnog prikaza očito privilegiranih mama s dadiljama i uspješnim karijerama, polako su počeli uvoditi likove i scene koji prikazuju i onu drugu stranu – mame koje nemaju pomoć i koje samo mogu sanjati o poslu u toplom uredu.

Kada se uzme u obzir sve to, gledatelji s nestrpljenjem očekuju petu sezonu koja se na Netflixu počinje emitirati 15. lipnja, a ranije je bila prikazana na CBC-u.

I da, svaka epizoda traje samo 22 minute. Imali su na umu prezaposlenost mama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju