Dolazi nam ljeto pa pojačano razmišljamo o sitnim nesavršenostima koje smo skupljale tijekom zime. Jedna od njih je celulit, koji se javlja kod 90 posto žena. Bez obzira na to ima li 25 ili 55 godina, malo koja žena može reći da se nije susrela s narančinom korom.

Topilice celulita: Odabrani proizvodi koji pomažu "oguliti" narančinu koru Žena u bazenu MBR Cell–Power Anti–Cellulite Treatment, 190 eura Biologique Recherche Crème Anti-C, 126 eura +2 Melvita superaktivirajuće ulje za učvršćivanje tijela, 32,64 eura

Celulit je sasvim normalna pojava i nekim ženama uopće ne smeta. One smatraju da bi se bilo najlakše s njim pomiriti i prihvatiti svoje tijelo sa svim nesavršenostima kako bi bile sretnije i zadovoljnije.

Međutim, nekima narančina kora jako smeta i muče se s tim problemom bez obzira na uravnoteženu prehranu i aktivan način života.

Stručnjaci smatraju da zdrava prehrana, redovita tjelovježba i hidratacija, u kombinaciji s nekim masažama, mogu smanjiti celulit.

Žene bez celulita su iznimka, a najviše možemo kriviti genetiku

Celulit, ili popularno, narančina kora, pojavljuje se u obliku udubina na koži. Najčešće se taloži na stražnjici, bedrima, bokovima i trbuhu, a pojavljuje se uglavnom kod žena. Nastaje kad se masne stanice unutar slojeva kože pritisnu uz viša tkiva, uzrokujući rupice na koži.

Nastanku celulita pridonose mnogi genetski, stilski i hormonalni čimbenici, a vjeruje se da je 85 posto žena suočeno s ovim problemom.

Anticelulitne masaže, smatraju stručnjaci, najbolji su način uklanjanja masnih naslaga ispod kože. One nisu čarobni tretman koji će u trenu izravnati sve rupice na koži, ali uz tjelovježbu, puno vode i zdravu prehranu, u kratko vrijeme mogu riješiti ovaj neugodni problem.

Jednostavni postupci stiskanja i štipanja, uz odgovarajući intenzitet pritiska, mogu razgraditi masne naslage. Taj proces dovodi do bolje cirkulacije i blijeđenja rupica te rezultira zategnutijom i glađom kožom.

Profesionalni maseri obično koriste specifična eterična ulja, kreme, losione i pilinge kako bi pokušali smanjiti celulit. U tu svrhu obično koriste i prilagođene rekvizite, kao što su loptice, čašice i alati za kotrljanje.

Neki smatraju da je najbolje koristiti „gole ruke“, a neki pak smatraju da nisu važni rekviziti, nego tehnika i da svako anticelulitnu masažu može napraviti u svom domu.

Postoje razne tehnike koje se koriste kao oružje u borbi protiv celulita, a mi smo izabrali one za koje žene kažu da donose najbolje rezultate.

Pripremite kožu za borbu protiv celulita

Prije bilo koje tehnike, potrebno je dobro pripremiti kožu. Obilno nanesite ulje na kožu. Možete početi od stopala ili koljena i kretati se prema gore. Na taj način potičete cirkulaciju, a to je prvi o osnovni korak u borbi protiv celulita. Ova tehnika ima pozitivne učinke na krvožilni sustav i može značajno potaknuti protok krvi kroz periferne vene i kapilare.

1. Masaža gnječenjem

Ova tehnika podsjeća na pripremu tijesta. Dok mijesite svoju kožu, tjelesna tkiva se podignu i stisnu pa je lakše ciljati masne naslage. Profesionalci ovu tehniku nazivaju tehnikom naizmjeničnog stiskanja i podizana koja na vrlo logičan način razbija masne naslage. Ova masaža se sastoji od dva dijela.

U prvom dijelu prstima gnječite manje dijelove tijela, uključujući unutarnje dijelove koljena, listove i nadlaktice. U drugom dijelu rukama gnječite relativno veće dijelove tijela, odnosno bedra, bokove i trbuh.

Ova tehnika u velikoj mjeri povećava protok krvi u površini kože. Tehnika pomaže da se masne naslage omekšaju i u konačnici otope.

2. Masaža zglobovima

Iz naziva je sasvim jasno da se ova tehnika masaže vrti oko taktičnog korištenja zglobova za razbijanje masnih naslaga. Sve što trebate učiniti je snažno udarati područja zahvaćena celulitom. Naravno, ne presnažno kako se ne bi ozlijedili.

Zglobove prstiju ili ručni zglob možete koristiti kako bi kružnim pokretima stiskali područje i tako polako razbijali masne naslage. Stručnjaci savjetuju da ne brinite ako koža malo poplavi od pritiska, to je sasvim normalno.

3. „S“ masaža

Ovaj postupak nalaže da se masne naslage razbijaju pokretima u obliku slova S. Za početak stanite uspravno i oba palca postavite pod pravim kutom u odnosu na bedra. Zatim uhvatite što veće područje kože zahvaćeno celulitom i masirajte tako da pokretima radite slovo S. Najbolje bi bilo naizmjeničnim pokretima raditi slovo S u oba smjera.

Ova masaža je najbolja za velike površine, kao što su stražnjica, trbuh i bedra. Uvijanje kože u suprotnim smjerovima koja je popraćeno štipanjem i laganim peckanjem opušta celulit i topi ga. Ova metoda, kao i sve do sada, funkcionira uz pravilnu prehranu, hidratiziranje i tjelovježbu.

4. Masaža cijeđenjem

Ova tehnika se najbolje može primijeniti na nogama. Kako biste postigli najbolje rezultate, najbolje bi bilo pripremiti toplu kupku kako bi se opustili vi i vaša koža. Nakon što ste se dobro opustili, podignite nogu na povišenu podlogu, uhvatite objema rukama i cijedite kao kao što biste cijedili mokri komad odjeće. Jednom rukom kožu povlačite u jednom smjeru, a drugom u suprotnom. Slika nije dostupna Suho četkanje: Petominutna metoda koja smanjuje vidljivost celulita u tri tjedna

Slika nije dostupna 10 fotografija koje pokazuju da se i slavne žene (katkad) muče s narančinom korom

Stručnjaci ove masaže nazivaju kružnim procesima. Na kraju svake od ovih tehnika je potrebno završiti cijeli anticelulitni tretman. Kao i na samome početku, ponovno nježno masirajte kožu, počevši od stopala i polako se pomičući prema gore. Tako ćete potaknuti cirkulaciju i limfnu drenažu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju