Balzam za usne neizostavna je stvarčica u mnogim toaletnim torbicama, naročito u jesenskim i zimskim mjesecima. Brojnim ženama nanošenje balzama dio je jutarnje rutine, a onda ga još stavljaju i nekoliko puta tijekom dana kako bi hidratizirale usne, koje su tijekom hladnog doba godine naročito sklone isušivanju.

Osjećaj suhih usana koje zatežu zna biti dosta neugodan, a ispucale usnice i estetski narušavaju njihov izgled, pa i ruž na ispucanim usnama neće izgledati lijepo. Kako bi popravile izgled usnica i smanjile njihovu suhoću mnoge žene revno ih mažu balzamom za usne, ali pretjerano mazanje zapravo može napraviti više štete nego koristi.

Naime, određeni blazami za usne sadrže sastojke za trenutno hidratiziranje poput hijaluronske kiseline i glicerina, koji vuku vodu iz zraka. Međutim, ako u balzamu nema okluzivnog materijala - poput vazelina, pčelinjeg voska, shea maslaca, kokosovog ulja ili skvalena - vlaga neće ostati zapečaćena kako bi zaštitila barijeru usana. Čim vlaga ispari, na usnama će ostati osjećaj suhoće i izgledat će dehidrirano.

Ukratko, sastojke za zadržavanje vlage potrebno je nadoknaditi okluzivnim sastojcima kako bi se izbjeglo prečesto nanošenje, što je ujedno i najčešća greška koju radimo s balzamom za usne. Okluzivni sastojci nužni su kako bi se stvorila fizička barijera za sprečavanje gubitka vode.

Iz tog istog razloga lizanje usnica pogoršava njihovu ispucalost – slina brzo ispari nakon čega usne budu još suše, pa se taj začarani krug iznova ponavlja.

Ako vaš balzam sadrži i sastojke za zadržavanje vlage i okluzive, a usnice su vam i dalje stalno suhe, možda ćete morati pažljivije pogledati popis sastojaka. Neki balzami također sadrže alergene - poput lanolina, parabena, fenola ili salicilne kiseline - koji kod nekih ljudi mogu izazvati iritaciju kože.

Možda ćete jednostavno morati malo istražiti i isprobati više balzama kako bi pronašli onaj najbolji za sebe. Dobar pristup bit će ako jednostavno prestanete koristiti balzam koji morate nanositi vrlo često jer vašim usnicama očito ne odgovara.

Suha koža Koriste je Adele, Victoria Beckham i Hailey Bieber: Hit-krema za devet eura koja spašava suhu kožu

NYX sjajilo za usne Ovo sjajilo žene nazivaju najboljim na svijetu jer usnama daje sočnost maline, a nije ljepljivo

To, naravno, ne znači da biste trebali u potpunosti izbjegavati balzame za usne. I ne brinite - vjerovanje da nanošenje balzama za usne uzrokuje prestanak stvaranja prirodne vlage u tijelu samo je mit.

Kako biste održali zdravu kožu usana, održavajte usne dobro hidratiziranima koristeći balzam koji umiruje i štiti barijeru usnica, i pomoću ovlaživača i pomoću okluziva. Također, budući da usne ne sadrže melanocite i vrlo su osjetljive na sunce, preporučljivo je da balzam ima SPF 30, bez obzira na to koje je doba godine.

10 ruževa u toplim nijansama boje kave i karamele Već neko vrijeme smeđi ruževi popularni su kao 90-ih Chanel Rouge Coco Bloom (150 Ease) L’Oréal Paris Infallible Les Macarons dugotrajni mat tekući ruž za usne (822 Mon Caramel) +7 Estée Lauder Pure Color Hi-Lustre ruž za usne (111 Tiger Eye)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju