Mnoge žene u ormaru imaju omiljenu haljinu kojoj se vole vraćati u raznim prigodama.

Galerija Princeza Diana Legendarna plava haljina dizajnerice Catherine Walker Diana 14. travnja 1986. na bečkom balu u haljini Catherine Walker +4 Princeza u omiljenoj haljini 1989. tijekom jedne premijere u Londonu

To je onaj model koji nas nikad ne iznevjeri i u kojem se jednostavno osjećamo fantastično.

Takvu haljinu imala je i princeza Diana.

Za kraljevsku turneju u Austriji 1986. godine, Diana je od Catherine Walker naručila svečanu večernju toaletu za bal. Toliko je vjerovala svojoj omiljenoj dizajnerici da prije putovanja nije isprobala haljinu, a nije znala ni kako će izgledati jer nije pogledala skice.

Legendarna plava haljina dizajnerice Catherine Walker Legendarna plava haljina dizajnerice Catherine Walker (Foto: Getty Images)

Ispostavilo se da je s punim pravom imala toliko povjerenja u nju. Kada je 14. travnja 1986. godine ušetala u bečki Burgtheater, sve su oči bile uprte u nju zahvaljujući glamuroznoj plavoj šljokičastoj haljini.

Diana 14. travnja 1986. na bečkom balu u haljini Catherine Walker Diana 14. travnja 1986. na bečkom balu u haljini Catherine Walker (Foto: Profimedia)

Blještavi model s prednjim izrezom i naglašenim ramenima pravi je primjer efektnog stila 80-ih i potpuno se razlikovao od svih haljina koje je princeza u to vrijeme imala u svojoj garderobi.

Neki modni znalci smatraju je najseksipilnijom haljinom koju je Diana ikad nosila, a koliko ju je voljela dokazuje činjenica da ju je nakon austrijske turneje često reprizirala u raznim svečanim prigodama.

Šljokičastu haljinu nosila je i 1990. na humanitarnom balu Šljokičastu haljinu nosila je i 1990. na humanitarnom balu (Foto: Profimedia)

Diana je bila stilska ikona. Ono što je jedan dan nosila, ostatak svijeta kopirao bi sljedeći dan, kazala je Kerry Taylor, stručnjakinja za vintage odjeću koja je vodila nekoliko aukcija na kojima su se prodavala princezine haljine.

Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju

Njezin stil nije bio modna inspiracija samo tijekom njezina života. Legendarna princezina izdanja i danas se rado kopiraju, a kao primjer služe i članicama britanske kraljevske obitelji.

Vojvotkinja od Cambridgea mnogo je puta odala počasti Diani raznim kombinacijama, a vojvotkinja od Sussexa inspirirala se upravo plavom haljinom Catherine Walker.

Diana u haljini Catherine Walker Diana u haljini Catherine Walker (Foto: Profimedia)

Na predstavu održanu u Royal Albert Hallu u siječnju ove godine, Meghan Markle došla je u tamnoplavoj šljokičastoj haljini s dugim rukavima i prednjim izrezom koja je Britance odmah podsjetila na haljinu neprežaljene princeze.

Meghan Markle u dugoj plavoj šljokičastoj toaleti po uzoru na princezu Dianu Meghan Markle u dugoj plavoj šljokičastoj toaleti po uzoru na princezu Dianu (Foto: Getty Images)

Diana je glamuroznu toaletu čuvala sve do 1997. godine kada ju je, samo nekoliko tjedana prije svoje smrti, prodala na humanitarnoj aukciji s još 79 haljina iz svoje garderobe.

Toaleta je tada postigla cijenu od 43.800 dolara, a 2013. godine opet je prodana, ali za znatno višu cifru - 108.206 dolara.

Princeza Diana 1997. godine na humanitarnoj aukciji na kojo je prodala i svoju omiljenu haljinu Princeza Diana 1997. godine na humanitarnoj aukciji 79 haljina iz njezinog ormara (Foto: Guliver/CoverImages)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju