Istraživanje u kojemu su sudjelovala 44 muškarca i 44 žene daje dodatnu težinu ranijim upozorenjima protiv brzog konzumiranja hrane jer organizmu treba do dvadesetak minuta da signalizira mozgu da je tijelo sito.
Probava počinje već u ustima, zbog čega je brzina kojom jedemo vrlo bitna. Ljudi koji jedu prebrzo, uzimaju velike zalogaje i gutaju brzo, pa slina i enzimi ne stignu "podmazati" hranu i usitniti je prije nego što dospije u želudac.
Ako jedete sporije i manjim zalogajima, izbjeći ćete prejedanje
Po studiji, ljudi jedu više ako su im tanjuri puniji. Doduše, to ne znači da s njega treba pojesti baš sve, ali će većina pojesti u prosjeku 43 posto više nego što je uobičajeno ako su porcije za tri četvrtine veće. U sklopu studije grupa muškaraca i žena jela je tjesteninu sa sirom jednom tjedno tijekom mjesec dana. Veličina porcije svaki je put bila drugačija i varirala je između 400 i 700 grama.
Stručnjaci sa sveučilišta Penn State i iz nizozemskog Maastrichta analizirali su koliko su brzo ispitanici jeli, kolika je bila veličina njihovih zalogaja, a mjerili su i težinu ''tanjura'' prije i poslije obroka.
Onima koji žele u sebe unijeti manje kalorija, rezultati nude vrlo praktične zaključke. Ako pazite na veličinu porcije, jedete sporije i manjim zalogajima, izbjeći ćete prejedanje, objavila je glavna autorica studije Paige Cunningham iz Američkog društva nutricionista.
Rješenje postoji i za one koji se ne žele odreći većih porcija - birajte namirnice s manje kalorija, rekla je Cunningham. (Hina)