Kada temperature porastu u termometru u potrazi smo za ugodnom i sjenovitom terasom na kojoj se možemo opustiti i zaboraviti na sve probleme. U samom centru Zagreba za mnoge takvu zelenu oazu predstavlja Oleander terasa koja se proteže na 1000 četvornih metara u sklopu hotela Esplanade.

Otkako je hotel otvoren 1925. godine u ulici Antuna Mihanovića 1 s ciljem pružanja luksuznog smještaja putnicima glasovitog Orient Expressa, ovo je otmjeno mjesto privlačilo osobe različitih zanimanja iz svih kutaka svijeta.

Na njemu su prvu jutarnju kavu ispijali svi od predsjednika država i pripadnika kraljevskih obitelji, preko američkih glumačkih superzvijezdi i diva francuske kinematografije do uvaženih hrvatskih književnika.

Miroslav Krleža osobito je volio Oleander terasu, a jednom je prilikom komentirao kako je upravo to mjesto na kojem prestaje Balkan i započinje Europa. Ovo ne čudi ako je poznato da su u to vrijeme na Oleander terasi organizirani najznačajniji društveni događaji u gradu, a mnogi su vjerovali da “prekoračiti njezin prag je doživljaj vrijedan spomena unucima”.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća tu su priređivani popularni plesnjaci na otvorenom na kojem su sklapala prijateljstva za cijeli život i zapalile se brojne ljubavne iskrice.

Organizirani su i ekskluzivni domjenci, gala večere, kreativni performansi, modne revije, projekcije filmova u ljetnom kinom i slična događanja koja su ubrzala puls grada i učinile ga još poželjnijim i zabavnijim mjestom za život. Terasa i danas služi kao prekrasna zagrebačka kulisa za proslavu vjenčanja te izmjenu zavjeta zainteresiranih mladenaca.

Gurmanske senzacije na novom jelovniku restorana Zinfandel\'s - 6 Zinfandel's: Ljetne gurmanske senzacije na novom jelovniku poznatog restorana

U sjeni zavodljivih maslina te okruženi čarobnim ružičastim cvjetovima oleandra tu se možete opustiti i uživati punim plućima. Dodatno će vas opustiti umirujući pogled na gradski park s fontanom, ali i okolne secesijske građevine.

Kad zapuše povjetarac terasom će se proširiti i božanstvene arome začinskog bilja koje prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić koristi u pripremi kreativnih kreacija od lokalnih namirnica, a čija je vrhunska jela u svojem prestižnom vodiču preporučio i Michelin.

Bez obzira jeste li zainteresirani za à la carte doručak, ukusni nedjeljni brunch ili mjesto za ispijanje prefinih koktela s prijateljicama – obavezno treba probati njihove džin-tonike i koktel Moscow Mule koji se poslužuje u orošenom bakrenom lončiću – na Oleander terasi naći ćete nešto za sebe.

Povodom 95. rođendana hotela uživati možete i u posebnoj ponudi - Orient Express poslijepodnevnom čaju za dvoje na Oleander terasi po cijeni od 95 kn. Ponuda uključuje izbor ukusnih mini sendviča od drniškog pršuta i paškog sira, avokada, šparoga i kravlje skute, ali i dimljenog lososa.

U cijenu su uključeni i slatki kolačići s kokosom i bademima, minijaturni cheesecake koji se topi u ustima, prefine nougat kocke, kolač od mrkve s kremom od bijele čokolade, izbor Esplanadinih pralina i svježe sezonsko bobičasto voće. Odabrati možete i dva čaja, a na raspolaganju vam je sve od bijelih, zelenih i crnih čajeva do voćnih okusa poput crvenog ribizla i rabarbare, mirisnog đumbira i umirujuće mente.

Gosti se mogu prepustiti gurmanskom uživanju bez ikakvog straha jer hotel Esplanade provodi stroge higijenske i sigurnosne mjere u svrhu zaštite zdravlja gostiju i zaposlenika. Često i temeljito pranje ruku, dezinfekcija prostora i svih drugih površina, držanje fizičke udaljenosti, obavezno nošenje rukavica i maski dio su obaveznog standarda za cijelo osoblje. Povrh svega, zbog veličine terase razmak između stolova je i veći od propisanog.

Vrhunska vinska karta, maštovita jela i prekrasno uređenje čini Oleander terasu savršenim mjestom za posjet u ljetnim mjesecima. Ipak, možda će vas najviše od svega oduševiti usluga kakva i priliči jednom od ponajboljih hrvatskih hotela. Zbog pažnje koja će vam biti posvećena, ovdje ćete se osjećati kao kraljica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju