Naše čitateljice rado su nam otvorile vrata svojih domova i pokazale kako su uredile svoje životne prostore, a kuhinje su nas naročito oduševile. Skupili smo šest prekrasnih kuhinja naših čitateljica zbog kojih poželimo renovirati i vlastiti dom.

Galerija Danijela Židov iz Preloga svoju crnu kuhinju ukrasila je cvijećem i zanimljivim detaljima - 8 +0 Famozna kuća u Prelogu u kojoj je crna kuhinja glavna zvijezda

Famozna kuća u Prelogu u kojoj je crna kuhinja glavna zvijezda potpuno nas je oduševila. Uređujući svoj dom iz snova, Danijela Židov iz Međimurja vodila se mišlju da kuća bude kao jedan veliki dnevni boravak, a stil uređenja ovog modernog doma od 130 kvadrata "odredila" je kuhinja.

Kako je u Danijelinoj obitelji suprug Ivica glavni kuhar, on je izabrao kuhinju, i to crnu. Danijelin zadatak bio je kuhinju klasičnog dizajna učiniti posebnom i dati joj malo "sjaja". Njezin uvjet za kuhinju bio je veliki otok (poluotok) i da su na njemu ploča za kuhanje i sudoper. Zamisao je bila da taj poluotok bude centar obiteljskog života, mjesto gdje će se kuhati i usput družiti.

Projektant je obavio odličan posao što se tiče funkcionalnosti kuhinje, a svi elementi u kuhinji imaju zaštitu od prašine, pa je time i održavanje olakšano. Bakreni detalji odlično su se uklopili s crnom bojom te prostoru koji je zamišljen kao rustikalni dale i lijepu dozu industrijskog stila.

Danijela Židov iz Preloga svoju crnu kuhinju ukrasila je cvijećem i zanimljivim detaljima - 8 Famozna kuća u Prelogu u kojoj je crna kuhinja glavna zvijezda (Foto: Privatne fotografije)

Maja Živković iz Palea u Bosni i Hercegovini svoj stan od 70 četvornih metara uredila je u kombinaciji modernog i skandinavskog stila. Željela je da prostor bude moderan i jednostavan, a miješanjem materijala tih dvaju stilova dobila je savršen spoj.

Maja je ljubiteljica neutralnih paleta boja, tako da u cijelom stanu prevladavaju bijela i bež boja. Najveći dio stana zauzima dnevna zona, koja obuhvaća dnevnu sobu, blagovaonicu i kuhinju, koja je rađena po mjeri. Maja je odmah znala da želi bijelu kuhinju ravnih linija i visokog sjaja koja će izgledati prozračno, svježe i funkcionalno, a to je i postigla.

Željka Žanetić iz Korčule voli stare gradove i kuće jer govore o povijesti i slikama iz prošlosti, a u tim nekim prošlim vremenima pronašla je i nadahnuće za uređenje svoje vrlo lijepe i šarmantne kuhinje. S obitelji živi u kući sagrađenoj krajem 19. stoljeća, u starom dijelu grada prelijepe Korčule.

Kuhinja je napravljena u stilu koji je uvijek voljela i željela imati, shabby chic, stilu koji šarmom i elegancijom asocira na neka prošla vremena, a u prostor unosi i dašak romantike. Blagovaonski dio renoviran je od dijela stare kuhinje koja je prebojena u bijelo, čime se odmah promijenio izgled čitavog prostora. Kuhinju krase ljupke zavjesice na kuhinjskim prozorima, a svaki kutak ima neku čar, kao i divan kamen koji čini dio zida.

Željkina kuhinja nije velika, ali ima sve što je potrebno za normalno funkcioniranje procesa kuhanja, a i dovoljno prostora za poigravanje s detaljima u raznim bojama.

Mirna Hrkač iz Splita za 1000 kuna transformirala je svoju običnu kuhinju, koja je nakon preuređenja zablistala kao nova. Napravila je totalni makeover stana, a preuređenje kuhinje bilo joj je najveći izazov, ali zato rezultat nije izostao. Kad se odlučila na renovaciju kuhinje znala je da želi bijelu boju, ali isto tako da želi nešto drugačije na vratnicama kako boja ne bi samo bila bezlična bijela. Tako je došla na ideju da ju uredi s ukrasnim stiroporom.

Prvi korak bio je kompletno skidanje vratnica koje je preuredila samoljepljivom folijom i novim ručkicama te na kraju ukrasnim stiroporom. Kad su elementi bili obrađeni i montirani, trebalo je osmisliti nove detalje kako bi kuhinja dobila na razigranosti i toplini. Želja joj je bila da cijela kuhinja odiše detaljima koje voli jer jedino ona provodi najviše vremena u njoj kuhajući i spremajući, a ti detalji toliko je ispunjavaju da naprosto obožava pripremati u njoj sve, od običnog doručka, prve jutarnje kavice, pa ostalog dalje redom.

Svoju preuređenu kuhinju ukrasila je i bijelom klupicom kupljenom s dekoracijama na njoj, kao i šipkom na kojoj se nalaze krpe i tegla s cvijećem. Mirna sada uživa u svojoj elegantnoj, ali istovremeno veseloj i nježnoj kuhinji razigranoj pastelnim bojama, svojoj kuhinji iz snova.

Kad se zakorači u kuhinju Sandre Martić iz Zadra, među prvim stvarima koje se zamijete jest duhoviti natpis ''Make burek not pita'' i to da je kuhinja djelomično crna. Što se tiče bureka, Sandra nije uopće strastvena kuharica, burek je na zidu više zato što voli te neke stvari iz Bosne, na primjer svojeg muža, kako duhovito kaže.

Osim toga oduševila ju je ljepota prirode te zemlje, kao i grad Sarajevo, pa je to dašak Bosne u njezinoj kuhinji. Za crnu se kuhinju nije svjesno odlučila, kod Sandre je uređenje interijera neki konstantni proces i uvijek voli nešto promijeniti. Tako je kuhinja tek s vremenom mic po mic postala crna, a obojena je lakom za školske ploče po kojem se može piskarati.

Kako ne voli šarene zidove, crna se pokazala kao dobra opcija da se unese kontrast, a voli i taj industrijski touch koji imaju crni zidovi.

Baš je zgodna! Kuhinja u kući blizu Ivanić-Grada zbog koje zaboravljamo na bijelu i sivu boju Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 9 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 6 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 2 +5 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 3

Mama Mirka Posavec kompletno uređenje stana na tavanu njihove obiteljske kuće u okolici Ludbrega prepustila je svojim dečkima, koji su odradili fantastičan posao i njezini sinovi sada imaju svoj dio kuće u kojem uživaju. Nekoć običan tavan sada je s puno ukusa uređen stan od 90 i nešto kvadrata te ima malu kuhinju, dvije spavaće sobe, kupaonicu, blagovaonu i dnevni boravak.

U stanu prevladavaju sivi i zemljani tonovi, a takva je i kuhinja rađena po mjeri, mala, ali vrlo funkcionalna, klasična kuhinjica u kojoj je baš užitak piti jutarnju kavu i pripremati fine obroke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju