Godinu 2021. godinu pamtit ćemo i predivnim kuhinjama naših čitateljica o kojima smo pisali u godini na odlasku. Rado su nam otvorile vrata svojih domova i pokazale kako su uredile svoje životne prostore, a kuhinje su nas naročito oduševile. Za kraj 2021. skupili smo šest najljepših kuhinja naših čitateljica zbog koji poželimo renovirati i vlastiti dom.

Galerija Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 6 Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 4 Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde - 14 +3 Željka Žanetić iz Korčule uredila je svoju kuhinju u šarmantnom shabby chic stilu

Famozna kuća u Prelogu u kojoj je crna kuhinja glavna zvijezda potpuno nas je oduševila. Uređujući svoj dom iz snova, Danijela Židov iz Međimurja vodila se mišlju da kuća bude kao jedan veliki dnevni boravak, a stil uređenja ovog modernog doma od 130 kvadrata "odredila" je kuhinja.

Kako je u Danijelinoj obitelji suprug Ivica glavni kuhar, on je izabrao kuhinju, i to crnu. Danijelin zadatak bio je kuhinju klasičnog dizajna učiniti posebnom i dati joj malo "sjaja". Njezin uvjet za kuhinju bio je veliki otok (poluotok) i da su na njemu ploča za kuhanje i sudoper. Zamisao je bila da taj poluotok bude centar obiteljskog života, mjesto gdje će se kuhati i usput družiti.

Projektant je obavio odličan posao što se tiče funkcionalnosti kuhinje, a svi elementi u kuhinji imaju zaštitu od prašine pa je time i održavanje olakšano. Bakreni detalji odlično su se uklopili s crnom bojom te prostoru koji je zamišljen kao rustikalni dale i lijepu dozu industrijskog stila.

Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde - 14 Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde (Foto: Privatne fotografije)

Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde - 10 Famozna! Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde

Svaki kutak u domu Mirele Brdar iz Josipovca, prigradskog naselja grada Osijeka, ima čar, ali kuhinjica je savršenstvo. Kuću u kojoj živi sa suprugom Marinom uredila je u šarmantnom country i farmhouse stilu, a posebno se istaknula kuhinja rađena po mjeri po Mirelinim zamislima. Renovacija kuhinje bila joj je najdraži dio preuređenja, a osim estetskog dojma, naročito u kuhinji bila joj je važna i funkcionalnost.

Kada je kuhinja bila gotova, nadmašila je sva njezina i očekivanja njezinog supruga. Policu za začine sami su složili od dasaka koje su postavili na kutne nosače rustikalnog izgleda, a na donjem su dijelu samo provukli držače za začine koje su kupili. Vrlo zgodnu ploču s pravilima Mirela je sama izradila od šperploče i boje za školsku ploču, a dodavanjem vješalice dobila je i uporabnu svrhu.

Kuhinja je prava ladanjska, stvorena za pripremanje ukusnih jela i poslastica.

Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 4 Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom (Foto: Privatne fotografije)

Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 6 Kuhinjica je savršenstvo! Kuća u Osijeku u kojoj svaki kutak ima svoju čar

Željka Žanetić iz Korčule voli stare gradove i kuće jer govore o povijesti i slikama iz prošlosti, a u tim nekim prošlim vremenima pronašla je i nadahnuće za uređenje svoje vrlo lijepe i šarmantne kuhinje. S obitelji živi u kući sagrađenoj krajem 19. stoljeća, u starom dijelu grada prelijepe Korčule.

Kuhinja je napravljena u stilu koji je uvijek voljela i željela imati, shabby chic, stilu koji šarmom i elegancijom asocira na neka prošla vremena, a u prostor unosi i dašak romantike. Blagovaonski dio renoviran je od dijela stare kuhinje koja je prebojena u bijelo, čime se odmah promijenio izgled čitavog prostora. Kuhinju krase ljupke zavjesice na kuhinjskim prozorima, a svaki kutak ima neku čar, kao i divan kamen koji čini dio zida.

Željkina kuhinja nije velika, ali ima sve što je potrebno za normalno funkcioniranje procesa kuhanja, a i dovoljno prostora za poigravanje s detaljima u raznim bojama.

Željka Žanetić iz Korčule uredila je svoju kuhinju u šarmantnom shabby chic stilu - 7 Željka Žanetić iz Korčule uredila je svoju kuhinju u šarmantnom shabby chic stilu (Foto: Privatne fotografije)

Željka Žanetić iz Korčule uredila je svoju kuhinju u šarmantnom shabby chic stilu - 3 Mali raj u Korčuli: Kuhinjica šarmerica u kojoj svaki kutak ima neku čar

Mirna Hrkač iz Splita za 1000 kuna transformirala je svoju običnu kuhinju koja je nakon preuređenja zablistala kao nova. Napravila je totalni makeover stana, a preuređenje kuhinje bilo joj je najveći izazov, ali zato rezultat nije izostao. Kad se odlučila na renovaciju kuhinje znala je da želi bijelu boju, ali isto tako da želi nešto drugačije na vratnicama kako boja ne bi samo bila bezlična bijela. Tako je došla na ideju da ju uredi s ukrasnim stiroporom.

Prvi korak bio je kompletno skidanje vratnica koje je preuredila samoljepljivom folijom i novim ručkicama te na kraju ukrasnim stiroporom. Kad su elementi bili obrađeni i montirani, trebalo je osmisliti nove detalje kako bi kuhinja dobila na razigranosti i toplini. Želja joj je bila da cijela kuhinja odiše detaljima koje voli jer jedina ona provodi najviše vremena u njoj kuhajući i spremajući, a ti detalji je toliko ispunjavaju da naprosto obožava pripremati u njoj sve od običnog doručka, prve jutarnje kavice, pa ostalog dalje redom.

Svoju preuređenu kuhinju ukrasila je i bijelom klupicom kupljenom s dekoracijama na njoj, kao i šipkom na kojoj se nalaze krpe i tegla s cvijećem. Mirna sada uživa u svojoj elegantnoj, ali istovremeno veseloj i nježnoj kuhinji razigranoj pastelnim bojama, svojoj kuhinji iz snova.

Mirna Hrkač iz Splita preuredila je svoju kuhinju za tisuću kunu - 6 Mirna Hrkač iz Splita preuredila je svoju kuhinju za tisuću kunu (Foto: Privatne fotografije)

Mirna Hrkač iz Splita preuredila je svoju kuhinju za tisuću kunu - 5 Transformacija za 1000 kuna: Kako je obična kuhinja zablistala kao nova

Kad zakoračite u kuhinju Sandre Martić iz Zadra, među prvim stvarima koje se zamijete jest duhoviti natpis 'Make burek not pita' i to da je kuhinja djelomično crna. Što se tiče bureka, Sandra nije uopće strastvena kuharica, burek je na zidu više zato što voli te neke stvari iz Bosne, na primjer svog muža, kako duhovito kaže.

Osim toga oduševila ju je ljepota prirode te zemlje, kao i grad Sarajevo, pa je to dašak Bosne u njezinoj kuhinji. Za crnu se kuhinju nije svjesno odlučila, kod Sandre je uređenje interijera neki konstantni proces i uvijek voli nešto promijeniti. Tako je kuhinja tek s vremenom mic po mic postala crna, a obojena je lakom za školske ploče po kojem se može piskarati.

Kako ne voli šarene zidove, crna se pokazala kao dobra opcija da se unese kontrast, a voli i taj industrijski 'touch' koji imaju crni zidovi.

Stan u Zadru u kojem je spajanje nespojivog stvorilo predobro uređen interijer - 4 Stan u Zadru u kojem je spajanje nespojivog stvorilo predobro uređen interijer (Foto: Privatne fotografije)

Stan u Zadru u kojem je spajanje nespojivog stvorilo predobro uređen interijer - 10 A terasa je bajna: Predobar stan u Zadru u koji se ćilim iz Sarajeva uklopio savršeno

Mama Mirka Posavec kompletno uređenje stana na tavanu njihove obiteljske kuće u okolici Ludbrega prepustila je svojim dečkima koji su odradili fantastičan posao i njezini sinovi sada imaju svoj dio kuće u kojem uživaju. Nekoć običan tavan sada je s puno ukusa uređen stan od 90 i nešto kvadrata te ima malu kuhinju, dvije spavaće sobe, kupaonicu, blagovaonu i dnevni boravak.

U stanu prevladavaju sivi i zemljani tonovi, a takva je i kuhinja rađena po mjeri, mala, ali vrlo funkcionalna, klasična kuhinjica u kojoj je baš užitak piti jutarnju kavu i pripremati fine obroke.

Obitelj iz okolice Ludbrega običan tavan pretvorila je u lijepi stan - 12 Obitelj iz okolice Ludbrega običan tavan pretvorila je u lijepi stan (Foto: Privatne fotografije)

Obitelj iz okolice Ludbrega običan tavan pretvorila je u lijepi stan - 5 Bio je to običan tavan: Lijepi stan u okolici Ludbrega koji su uredili otac i dva sina

Pronađite dodatnu inspiraciju za uređenje kuhinje:

Boje za kuhinju koje će biti trend u 2022. godini - 6 Trend u 2022. godini: Boja koja će dominirati u uređenju kuhinje

Da bi prostor spojene kuhinje i dnevne sobe besprijekorno funkcionirao, ključna je dobra napa - 6 Ključan detalj kako bi spojena kuhinja i dnevna soba funkcionirale dobro

3 u 1 kuhinja, blagovaonica i dnevna soba - 12 Spojena dnevna, kuhinja i blagavaonica: 20 super ideja za "open space" interijer

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju