Kada bismo morali nabrojati najvažnija događanja u Zagrebu 1980-ih, na listi bi se svakako našla i Univerzijada, velika sportska manifestacija koja je počela točno na današnji dan prije 30 godina. Tim povodom prisjetili smo se uspomena iz osamdesetih godina koje nam i danas izmame osmijeh i koje ništa ne može nadmašiti

Zagi je maskota Univerzijade koja se održala prije točno 30 godina
Zagi je maskota Univerzijade koja se održala prije točno 30 godina Foto: Igor Kralj/Pixsell
Na ovom međunarodnom višesportskom događaju u organizaciji Međunarodnog studentskog sportskog saveza nastupili su mladi sportaši iz 122 države, a bilo je prijavljeno 6423 sudionika.

Kada bismo morali nabrojati najvažnija događanja u Zagrebu 1980-ih, na listi bi se svakako našla i Univerzijada, sportska manifestacija koja je počela na današnji dan prije 30 godina.

Od 8. srpnja kada je Univerzijada počela, pa sve do 19. srpnja kada je završila, u Zagrebu glavna tema bila je Univerzijada, a mnogi su bili zaljubljeni i u kultnu maskotu natjecanja – simpatičnu vjevericu Zagija.

Lik Zagija bio je toliko popularan da ga se moglo vidjeti baš svugdje i na svemu – nalazio se na maramicama, šalicama, tanjurima, majicama, naljepnicama, vrećicama, a klince je najviše veselila lutka Zagi.

1. ESPADRILE
Trideseta obljetnica Univerzijade, koja se obilježava danas, prilika je da još jednom oživimo uspomene iz nezaboravnih osamdesetih kojih se uvijek sjećamo nekako s toplinom i nostalgijom. Nije se imalo puno, ali dovoljno za barem jedan model najpopularnije obuće iz osamdesetih koju smo ama baš svi nosili.

2. POPULARNI DJUTIĆI
Nije nam sve bilo na dohvat ruke kao danas pa su se tako i parfemi svjetski poznatih brendova mogli kupiti samo u "Duty free shopovima". Naše mame, bake, tete su ih kupovale, a mi smo kao djevojčice tu i tamo otvarale te "čarobne" bočice i mirisale ih.

I pažljivo ih držale kako se ne bi razbile jer su za nas predstavljale pravo malo blago. Netko iz vaše obitelji sigurno je imao barem jedan od parfema zbog kojih smo osamdesetih išli u djutiće. Zbog omiljenih parfema i krpica nije bilo teško ni posegnuti do Trsta, a velika šoping meka bile su i robne kuće Nama.


3. KOFERČIĆI
I za klince je bilo itekako puno veselja. Ljetni praznici bili su nova prilika za uzbudljiva istraživanja po parkićima, igralištima, susjedstvu jer mašta je radila sto na sat i nikome nije padalo na pamet ostati sjediti kod kuće.

Tamo bismo se vratili tek s prvim mrakom ili kada bismo ogladnjeli ili se poželjeli poigrati s najdražom igračkom. Ili pokazati prijateljici kakav fora koferčić sa Štrumpfetom i zaljubljenim Štrumpfom imamo i u kojem smo čuvale neke tako jednostavne, ali nama tako neprocjenjive stvari, poput prve kupljene kazete "Thriller" Michaela Jacksona i obožavane Barbie.

4. MARKINS KOZMETIKA
Osječka Saponia od 1968. do 1980.godine proizvodila je proizvode dekorativne kozmetike po licenci svjetski poznate kozmetičke kuće Helena Rubinstein. A nakon tog razdoblja Saponia postupno prelazi na liniju vlastite dekorativne kozmetike pod brandom Markins te uskoro u ponudu pušta i tad iznimno popularno liniju parfema Saghar. Pročitajte cijelu priču o Markinsu: Dragulju bivše Jugoslavije bez kojeg nije mogla niti jedna žena.5. KAZIĆ JE BIO FURKA
U vremenu prije interneta život je izgledao potpuno drugačije, bio je nekako sporiji i ležerniji. Današnji klinci nikada neće odlučno sjediti uz kazetofon kako bi bili spremni stinuti REC na kazetofonu kada krene omiljena pjesma ili čekati da na televiziji zavrte spot koji želimo imati snimljenog na VHS-u.

Današnji klinci možda ipak napišu koju razglednicu ili pismo rukom ili naprave neku od sitnica koje nam nedostaju iz života prije interneta.

6. MODA POSEBNOG ŠARMA
A kada se tek sjetimo mode iz osamdesetih... Mnogi tvrde da su osamdesete oličenje kiča i neukusa, ali to je pretjerivanje imalo je posebnu čar i šarm.

No, da su nam 1980-e dale i neke vječne stilove potvrđuje i prizor iz centra Zagreba koji dokazuje da moda osamdesetih i dalje živi na našim ulicama – štoviše, ljepotice koje prolaze centrom Zagreba kao da su išetale iz spota iz 1980-ih.