Kada bismo morali nabrojiti najvažnija događanja u Zagrebu 80-ih, na listi bi se svakako našla i Univerzijada, velika sportska manifestacija koja je počela točno na današnji dan prije 33 godine. Tim povodom prisjetili smo se uspomena iz osamdesetih godina koje nam i danas izmame osmijeh i koje ništa ne može nadmašiti.

Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 2 Vjeverica Zagi bila je maskota Univerzijade u Zagrebu (Foto: Sandro Sklepić)

Na tom međunarodnom višesportskom događaju u organizaciji Međunarodnog studentskog sportskog saveza nastupili su mladi sportaši iz 122 države, a bila su prijavljena 6423 sudionika.

Od 8. srpnja kada je Univerzijada počela pa sve do 19. srpnja kada je završila u Zagrebu je bila glavna tema, a mnogi su bili zaljubljeni i u kultnu maskotu natjecanja – simpatičnu vjevericu Zagija.

Lik Zagija bio je toliko popularan da ga se moglo vidjeti baš svugdje i na svemu – nalazio se na maramicama, šalicama, tanjurima, majicama, naljepnicama, vrećicama, a klince je najviše veselila lutka Zagi.

1. ESPADRILE
Trideset i treća obljetnica Univerzijade, koja se obilježava danas, prilika je da još jednom oživimo uspomene iz nezaboravnih osamdesetih kojih se uvijek sjećamo nekako s toplinom i nostalgijom. Nije se imalo puno, ali dovoljno za barem jedan model najpopularnije obuće iz osamdesetih koji smo ama baš svi nosili.

2. POPULARNI DJUTIĆI
Nije nam sve bilo nadohvat ruke kao danas pa su se tako i parfemi svjetski poznatih brendova mogli kupiti samo u "Duty free shopovima". Naše mame, bake, tete su ih kupovale, a mi smo kao djevojčice tu i tamo otvarale te "čarobne" bočice i mirisale ih.

I pažljivo ih držale kako se ne bi razbile jer su za nas predstavljale pravo malo blago. Netko iz vaše obitelji sigurno je imao barem jedan od parfema zbog kojih smo osamdesetih išli u djutiće. Zbog omiljenih parfema i krpica nije bilo teško ni posegnuti do Trsta, a velika šoping-meka bile su i robne kuće Nama.

Franck Coffee&Go kava Baršunaste i očaravajuće: Tri vrste kave koje će vas razbuditi u svakom trenutku

3. KOFERČIĆI
I za klince je bilo itekako puno veselja. Ljetni praznici bili su nova prilika za uzbudljiva istraživanja po parkićima, igralištima, susjedstvu jer mašta je radila sto na sat i nikome nije padalo na pamet ostati sjediti kod kuće.

Tamo bismo se vratili tek s prvim mrakom ili kada bismo ogladnjeli ili se poželjeli poigrati s najdražom igračkom. Ili pokazati prijateljici koferčić sa Štrumfetom ili Sarahom Key u kojem smo čuvale neke tako jednostavne, ali nama tako neprocjenjive stvari, poput prve kupljene kasete "Thriller" Michaela Jacksona i obožavane Barbie.

Sarah Key koferčić Sarah Key koferčić (Foto: Facebook@Antun Ascic)

4. MARKINS KOZMETIKA
Osječka Saponia od 1968. do 1980.godine proizvodila je proizvode dekorativne kozmetike po licenci svjetski poznate kozmetičke kuće Helena Rubinstein. Nakon tog razdoblja Saponia postupno prelazi na liniju vlastite dekorativne kozmetike pod brandom Markins te uskoro u ponudu pušta i tad iznimno popularno liniju parfema Saghar. Pročitajte cijelu priču o Markinsu: Dragulju bivše Jugoslavije bez kojeg nije mogla niti jedna žena.

Markins: Dragulj bivše države bez kojeg nije mogla niti jedna žena Markins kozmetika - 7 Markins kozmetika - 6 Markins kozmetika - 5 +3 Markins kozmetika - 4

5. KAZIĆ JE BIO FURKA
U vremenu prije interneta život je izgledao potpuno drukčije, bio je nekako sporiji i ležerniji. Današnji klinci nikada neće odlučno sjediti uz kasetofon kako bi bili spremni stinuti REC na kasetofonu kada krene omiljena pjesma ili čekati da na televiziji zavrte spot koji želimo imati snimljen na VHS-u.

6. MODA POSEBNOG ŠARMA
A kada se tek sjetimo mode iz osamdesetih... Mnogi tvrde da su osamdesete oličenje kiča i neukusa, ali to pretjerivanje imalo je posebni čar i šarm.

No da su nam 80-e dale i neke vječne stilove, potvrđuje i prizor iz centra Zagreba koji dokazuje da moda osamdesetih i dalje živi na našim ulicama.

Utjecaj mode osamdesetih vidljiv je i danas Utjecaj mode osamdesetih vidljiv je i danas (Foto: Slaven Janđel)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju