Knjiga je najljepši poklon koji nekome možemo dati. No kako među uistinu širokom ponudom na našem tržištu odabrati naslove koji će odgovarati ukusu onoga kome poklanjamo te ujedno biti kvalitetno štivo?

Galerija Knjige za božićne poklone - 1 Knjige za božićne poklone - 8 Knjige za božićne poklone - 5 +1 Tom Hillenbrand: Kradljivac kave

Zavirili smo među najnovije naslove te izdvojili nekoliko njih koji uistinu zaslužuju pažnju.

Chanel Cleeton: Dogodine u Havani

Američka autorica kubanskog porijekla donosi nam priču o dvije kubanske obitelji, Kubanskoj revoluciji, Castrovu režimu koji je ugrozio brojne živote, ali i pogled na prirodnu ljepotu Kube koju nakon 60 godina počinje istraživati novinarka Marisol, jedna od Elisinih unuka, junakinje koja je morala birati između ideologije, ljubavi i odanosti obitelji, kao i provesti čitav život daleko od svoje domovine Kube.

Radnja se u romanu Dogodine u Havani retrospektivnom tehnikom odigrava između 1957. i 2017., te se izmjenjuju priče Elise i njezine unuke Marisol. Elisa je kao mlada djevojka i pripadnica imućne obitelji živjela povlaštenim životom na Kubi, no dolaskom Fidela Castra njezin se život naprasno mijenja, a čitava obitelj Perez mora napustiti Kubu u borbi za goli život.

No u SAD-u se brzo snalaze i nastavljaju svoj luksuzan život, ali Elisa nikada neće zaboraviti jednog mladića i svoju Kubu. Nakon njezine smrti njena unuka Marisol ispunjava joj posljednju želju za rasipavanjem njena pepela po Kubi, a sve što će je ondje dočekati otvoriti će joj prozor u jedan sasvim novi svijet koji ni vi nećete zaboraviti.

Prijevod: Jelena Pataki

Knjige za božićne poklone - 2 Tom Hillenbrand: Kradljivac kave (Foto: Sonja Kova?)

Tom Hillenbrand: Kradljivac kave

Postoji li obožavaniji napitak od kave? Upravo je njoj Tom Hillennbrand posvetio knjigu, a idealan je poklon za svakog tko ne može zamisliti svoj dan bez šalice ovog „tekućeg blaga“.

U ovom povijesnom, kriminalističkom i avanturističkom romanu naziva Kradljivac kave, autor nas vodi u 17. stoljeće na ulice Europe. Iako je Europljanima godinama ovaj napitak bio vrlo mrzak, s vremenom počinju shvaćati njegovu dragocjenost kojoj svakako pridonosi visoka cijena.

Slika nije dostupna "Male žene": Najvažniji "ženski" roman svih vremena u najčarobnijem ruhu

Štoviše, riječ je o toliko traženom napitku da za onoga tko bi nastojao prokrijumčariti zrnca kave iz Moke očekuje smrtna kazna. Sve to neće smesti jednog mladog Engleza kojemu je navrh glave to što Turci imaju monopol nad kavom. Zato je uz financijsku pomoć Istočnoindijske kompanije okupio tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. I čitava priča započinje gotovo idealistički. Međutim, vrlo brzo počinju se nizati nezamislivi obrati koji će svakog ljubitelja dobre knjige i kave prikovati uz stranice ove knjige.

Prijevod: Branka Grubić

Knjige za božićne poklone - 9 Jorge Bucay: Klasične priče da se bolje upoznaš (Foto: Sonja Kova?)

Jorge Bucay: Klasične priče da se bolje upoznaš

Rijetko koji psihoterapeut zna tako dobro doprijeti do svakog čitatelja kao što to čini Jorge Bucay, a ovaj put to čini klasičnim pričama i bajkama koje svi mi znamo iz djetinjstva. I upravo se na to osvrće u uvodu svoje knjige – pojašnjava koju ulogu bajke i priče imaju u našem odrastanju, ali i upozorava na njihove interpretacije u odrasloj dobi. Od Male sirene, Trnoružice, Crvenkapice, do Odiseja i brojnih drugih, autor prvo iznosi sam tekst priče, a potom je analizira sa stajališta psihologije te navodi vlastita iskustva kojima potkrepljuje svoje navode.

Mali kafić u Kopenhagenu "Mali kafić u Kopenhagenu" topli je roman uz koji ćete se ušuškati i zaboraviti na probleme

To je knjiga kojoj ćete se uvijek rado vraćati, tražiti odgovore na životna pitanja te dobiti jedan sasvim novi pogled na sebe i međuljudske odnosne.

Prijevod: Željka Somun

Knjige za božićne poklone - 8 Nismo same (uredila Ivana Kalogjera) (Foto: Sonja Kova?)

Nismo same (uredila Ivana Kalogjera)

Novinarka Ivana Kalogjera, osnivačica udruge i portala Nismo same za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka, u zbirci Nismo same okupila je intimne ispovijedi žena koje su prošle tešku dijagnozu raka, kao i priče njihovih partnera, članova obitelji i prijatelja.

Neke će vas od ovih priča rastužiti, neke će vas nasmijati, a spoznaja da nekih od autorica više nema i rastužiti. Sve su to životne okolnosti za koje svi mislimo kako se događaju nekim drugim ljudima i da se nikada neće dogoditi nama, no itekako su prisutne. Poznajete li ženu koja trenutno prolazi kroz takav period svog života, darujte joj ovu knjigu i pokažite joj da nije sama.

Knjige za božićne poklone - 5 Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu (Foto: Sonja Kova?)

Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu

Knjiga koja je također ove godine oduševila čitatelje dolazi iz pera Elif Shafak, a mnogi su ovo štivo već prozvali jednim od najboljih suvremenih djela ikada napisanih. Roman počinje saznanjem da je Leila Tekila, dama noći, mrtva. Brutalno je ubijena i bačena u kontejner. No u tih nekoliko minuta nakon smrti Leiline stanice još uvijek su aktivne, a ona se prisjeća trenutaka iz svog nimalo lakog života, ljudi koji su prošli kroz njega, daje feministički pogled na život žena u Turskoj, te ujedno prikazuje sav sjaj i tamu ljudskog života. Ovaj višeslojni i iznimno vrijedan roman

Prijevod: Mirna Čubranić

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju