Ukrasni su grmovi odličan izbor ako želite vašemu vrtu dodati lijepu ravnotežu između zelenila i rascvjetane raskoši.

Galerija Vrtni hibiskus Grm azaleje Sitnolisna tamarika +7 Suručica

Ovi ljepotani često su vrlo nezahtjevni i jednako dobro uspijevaju u gotovo svim krajevima Hrvatske, a vašem će vrtu dati novu dimenziju, posebice ako želite stvoriti hlad, a niste se odvažili na sadnju drveta.

Oni zimzeleni posebno su zanimljivi i zahvalni jer će tijekom hladnijih mjeseci zazelenjeti vaš vrt, a tijekom toplijih ga dodatno razigrati svojim lijepim cvjetovima.

U nastavku vam donosimo deset ukrasnih grmova od kojih će zasigurno barem jedan postati vaš favorit, a svima je velika prednost to što su laki za održavanje, a vrtu daju uistinu puno

Vajgela

Ovaj višegodišnji cvjetni grm cvjetat će od početka svibnja, cijeli lipanj, a moguće i duže. Vrlo je prostran i raskošan pa je bitno paziti na dovoljan razmak prilikom sadnje kako ne bi drugom cvijeću stvarao previše sjene. Varira od crvenih i ružičastih tonova, a može se naći i u žutoj i u bijeloj boji. Voli puno sunca i dobro drenirana tla. Veoma je važno dohraniti ju u proljeće te pravilno orezati stare, ocvale grane.

Vajgela Vajgela (Foto: Shutterstock)

Obična dojcija

Višegodišnji ukrasni grm iz porodice je hortenzijevki i naraste do 180 cm visine. Cvjeta tijekom svibnja i lipnja, a jako voli sunce, ali ne smeta joj ni polusjena. Vrlo je laka za uzgoj i održavanje, samo je bitno redovito ju zalijevati. Njezini lijepi bijeli ili blago ružičasti cvjetovi nemaju miris, a vrlo su dekorativni i delikatni, a istovremeno i izdržljivi.

Obična dojcija Obična dojcija (Foto: Shutterstock)

Suručica

Lijep grm iz porodice je ruža, a vrlo je fleksibilan, izdržljiv i jednostavan za uzgoj. Naraste najviše do dva metra visine, češće između pola metra i metar. Najbolje će uspijevati na suncu ili u polusjeni, a doista ne zahtijeva puno brige i truda. Ljeti ga je važno redovito zalijevati jer ne voli sušu, a orezuje ga se dvaput godišnje, ljeti i zimi ili na proljeće.

Suručica Suručica (Foto: Shutterstock)

Sitnolisna tamarika

Voli i mediteransku i kontinentalnu klimu, a s cvatnjom kreće krajem proljeća. Orezuje ga se zimi, a bitno je da se nalazi na dovoljno sunčanom mjestu. Cvjeta u divnim nijansama ružičaste, ali i u bijeloj boji. Dobro podnosi jak vjetar, ali i sunce.

Sitnolisna tamarika Sitnolisna tamarika (Foto: Shutterstock)

Grm azaleje

Prelijepi grm najbolje uspijeva u polusjeni i voli kiselo i dobro drenirano tlo. Potrebno ju je redovito zalijevati tijekom toplih mjeseci jer ne podnosi sušu. Cvjetovi azaleje su jarkih i raskošnih boja, a može narasti do jednog i pol metra. Cvijeće se može toliko bogato raširiti da prekriva lišće te sve izgleda kao predivna eksplozija boja.

Grm azaleje Grm azaleje (Foto: Shutterstock)

Kineski loropetalum

Ovaj ukrasni zimzeleni grm bit će lijep i zimi, a posebno ljeti i na proljeće kada cvjeta nježnim cvjetovima jarkih boja. Voli hlad i odličan je odabir ako vam treba zaklon od sunca. Potpuno je neotrovan za životinje, a uspijeva i u toplim i u umjereno toplim područjima.

Kineski loropetalum Kineski loropetalum (Foto: Living4media)

Zimzelena ognjica

Ovaj višegodišnji zimzeleni grm više raste u širinu, nego u visinu. Ima lijepe tamnozelene duguljaste cvjetove koji se pojavljuju od travnja pa sve do kraja srpnja. Voli topla područja, sunčana i polusjenovita mjesta, a vrlo je otporna i na mraz.

zimzelena ognjica zimzelena ognjica (Foto: Living4media)

Lavanda

Možda i najpoznatiji i najmirisniji grm upravo je onaj lavandin. Osim opojnim i umirujućim mirisom, osvaja i prelijepim suptilnim cvjetićima, a jednako će dobro uspijevati i u primorskim i u kontinentalnim krajevima. Lavanda je odličan izbor za vrt i ako želite pospješiti rast ostalog cvijeća jer privlači pčele i leptire i tako pomaže oprašivanju drugih biljaka.

Lavanda Lavanda (Foto: Living4media)

Hibiskus

Vrtni hibiskus listopadni je grm iz porodice sljezovki, ima lijepe cvjetove koji mogu biti različitih boja te cvatu od lipnja do listopada. Kratkog su vijeka, ali vrlo ih brzo zamijene novi. Osim u vrtu, može uspijevati i u većim posudama, a odlično podnosi i niske temperature i sušu. Dobar su izbor za oblikovanje živih ograda jer izvrsno podnose orezivanje.

Vrtni hibiskus Vrtni hibiskus (Foto: Shutterstock)

Grmolika petoprsta

Ovaj lijepi listopadni cvjetni grm gusto i raskošno cvate od proljeća pa sve do listopada. Vrlo je nezahtjevan pa podnosi i sušu i visoke temperature. Voli sunčana i polusjenovita mjesta, a služi za niske živice ili kao lijep okvir za gredice s drugim cvijećem.

Suručica Suručica (Foto: Shutterstock)

10 stabala koje možete zasaditi i tako uljepšati svoj vrt te pročistiti zrak Jorgovan Crvenolisna šljiva Tulipanovac +7 Jarebika

Grm s paperjastim cvjetovima koji oduševljava i one koji putuju na naše more Rujevina je listopadni grm s delikatnim paperjastim cvjetovima koji dolaze u nekoliko boja - 6 Rujevina je listopadni grm s delikatnim paperjastim cvjetovima koji dolaze u nekoliko boja - 5 Rujevina je listopadni grm s delikatnim paperjastim cvjetovima koji dolaze u nekoliko boja - 3 +2 Rujevina je listopadni grm s delikatnim paperjastim cvjetovima koji dolaze u nekoliko boja - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju