Prilikom vježbanja mnoge će žene zanimati koliko dugo treba trenirati kako bi oblikovale bedra, istopile višak s trbuha ili pak učvrstile noge. Većina nas pak zaboravlja na iznimno važan mišić koji u većoj ili manjoj mjeri sudjeluje kao podrška pravilnu držanju kralježnice, a zbog stresa i sjedenja obično često je bolan i napet

Radi se naime o trapeznom velikom mišiću leđa koji drži tri važna dijela tijela na 'okupu': proteže se od vrata koji podupire do sredine kralježnice i ramena podižući ih i uvlačeći unatrag (približava lopatice jednu k drugoj).

To je mišić kojeg obično vježbaju i bildaju muškarci, no iznimno je važno da o njemu brinu i žene. Obično njega 'treniramo' vodeći se uzrečicom 'ramena natrag, prsa van'.

Koristimo ga prilikom okretanja glave, a pod velikim je naporom i ukoliko imamo sjedilački posao. 'Uništavamo' ga također i noseći teške torbe.

Trapezni mišić 'uništavamo' sjedilačkim poslom, nošenjem teških torbi, a zbog stresa često je napet

Upravo zbog toga iznimno je važno znati pokoju vježbu i za mišić kojeg žene nerijetko 'ignoriraju'. Jednostavnu vježbu koja ne zahtjeva opremu i pomagala savjetuje Rick Richey instruktor za National Academy of Sports Medicine i vlasnik R2Fitness in New Yorku.

Vježba
1. Stanite uza zid i noge razmaknite na širinu kukova.

2. Kralježnica, stražnjica, ramena i ruke trebaju biti prislonjene uza zid.

3. Ruke savijte u laktovima pod 90 stupnjeva, u visini ramena i podižite ih visoko iznad glave rastežući mišiće leđa.

4. Ruke potom vratite u početni položaj.

5. Napravite set od deset do 15 podizanja.

Ovaj mišić možete brzo i efikasno i opustiti, a savjet kako to učiniti uz pomoć običnog remena u kratkom videu donosi instruktorica joge Tanya Eberhardt. Uz ovu vježbu i jednostavnu tehniku opuštanja, trapezni mišić učinkovito ćete opustiti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju