Zima je pred vratima, a kad već uskačemo u kapute i džempere, zašto ne prenijeti ugođaj i u životni prostor. Utoplite dom uz pomoć malih trikova za uređenje i ispunite vrijeme aktivnostima koje vas vesele u danima kada je prehladno za druženja na otvorenom. Pročitajte naše savjete, udobno se smjestite i uživajte u toplini doma

1. Odabir osvjetljenja
Dani su sve kraći, a kako svjetla često palimo već tijekom popodneva, kućna rasvjeta vrlo je važna. Za opuštajući i topao ugođaj, obogatite prostor s više izvora svjetla te prigušenijom ambijentalnom rasvjetom. Najbolji efekt postići ćete manjim stolnim i podnim svjetiljkama postavljenim na nekoliko različitih pozicija u sobi.

Ambijentalna rasvjeta može se ugraditi u elemente namještaja, ukoliko tek opremate prostor, a dobar su izbor i LED lampice, kao uvod u blagdansku rasvjetu. I obične božićne lampice stvoriti će poseban ugođaj, nehajno naslagane na podu, unutar staklene boce ili tegle te postavljene na okviru police ili prozora.

Probajte i toplo hladne kombinacije deserata poput zagrijanih šljiva ili višnja s cimetom u vlastitom soku s grčkim tipom jogurta

2. Meke i tople tkanine
Jastuci i dekice ne služe samo za grijanje već doprinose i toplijem dojmu prostora. Zato izaberite meke i tople tkanine poput vune, flisa, baršuna i samta u toplim pastelnim bojama. Za dojam topline i potpune udobnosti, složite nekoliko slojeva deka različitih tekstura ili uzoraka, dok jastučićima možete prekriti cijelu površinu kauča ili kreveta uz naslonjač.

Podove uljepšajte toplim prostirkama ili debljim, čupavim tepisima. Ovakva rješenja ne pružaju samo vizualnu toplinu, pa mogu rezultirati i manjom potrošnjom energije za grijanje.

3. Ušuškajte se
Mekane, šarene papuče s veselim uzorcima pružaju udobnost kakvu osjećate samo kod kuće te će vas oraspoložiti kada na njih bacite pogled, ugodno smješteni u naslonjaču.

Posebno su udobni i topli mekani ogrtači od flisa s kapuljačom ili dodatnim funkcionalnostima kao što su rukavice – izrazito korisne volite li čitati na kauču! Za vedrije raspoloženje, odaberite zabavne ogrtače u obliku velikih plišanih životinja.


4. Zimski dekor
Pletene košare, češeri, drvene grane i slični predmeti iz prirode ili inspirirani prirodom u kombinaciji s toplim tonovima i rasvjetom domu daju pravi zimski ugođaj. Drvo i svjetlost lampica te kombiniranje toplih i hladnih materijala preporuke su koje se mogu uklopiti u svaki interijer.

5. Mirisni ugođaj

Ima li ljepšeg i toplijeg ugođaja od kuće koja miriše na kolačiće? Već samom pripremom ćete se ugrijati, a ako niste vrsni kuhar, nađite jednostavne recepte za kekse s tek nekoliko sastojaka i aromatičnim začinima.

Kad zamamni mirisi ispune prostor, uživanje je slađe – što će primijetiti i gosti kad prijeđu kućni prag. Probajte i toplo hladne kombinacije deserata poput zagrijanih šljiva ili višnja s cimetom u vlastitom soku s grčkim tipom jogurta.

6. Zimski hobiji i druženja
Knjige, pletenje, pisanje dnevnika ili filmski maraton idealne su aktivnosti za opuštanje tijekom hladnih dana. Uživajte sami ili u dobrom društvu, jer ništa ne grije poput smijeha i zagrljaja!

Okuplja li se kod vas veće društvo, prisjetite se nekih već pomalo zaboravljenih društvenih igara kao što su pantomima, pogađanje osoba ili Pictionary.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju