Iako bi za starenje kože bilo najlakše okriviti genetiku, istina je da način života uvelike utječe na to kada će se pojaviti prve bore. No to nikako nije loša vijest, to znači da pravilnom njegom možemo spriječiti i odgoditi znakove starenja na našem licu.

Na proces starenja kože utječu različiti faktori, a genetika nije glavni krivac. Tome svjedoče istraživanja koja pokazuju da je za čak 80 posto znakova starenja odgovoran ekspozom. Kada govorimo o tom pojmu, tada mislimo na utjecaj okruženja te životne navike koji zajedno djeluju na naš organizam.

U čimbenike ekspozoma ubrajaju se brojni vanjski faktori kao što su UV zrake (UVA, UVB, IC, vidljiva svjetlost), zagađenje zraka i smog, koji uzrokuju oksidativni stres, a to dovodi do starenja kože i pojave tamnih mrlja, kao i klimatske promjene – visoke temperature koje pospješuju lučenje sebuma, dok niske temperature znatno isušuju kožu. Potom upotreba duhana i alkohola, kao i loša ishrana, koja dodatno potencijalno može utjecati i na nastanak akni i problema s kožom kao što su rozaceja, atopijski dermatitis i psorijaza. Osim toga i psihološki stres, nedostatak sna i fizičke aktivnosti također narušavaju kožnu barijeru, ali i hormonski disbalansi koji se javljaju u pubertetu, tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze.

EKSPOZOM ŠTETNO DJELUJE NA KOŽU SMANJIVANJEM KOLIČINE HIJALURONSKE KISELINE 

Hijaluronska kiselina supstanca je koja se prirodno nalazi u našem tijelu. Ona je prisutna u gotovo svakoj stanici, u hrskavicama, kostima, zglobovima, pa čak i u očima i desnima, ali najveći dio od 50 posto prisutan je u koži.

Osnovna je uloga hijaluronske kiseline da ''veže'' vodu, hidratizira kožu, aktivira proizvodnju kolagena i elastina te omogući bolju apsorpciju drugih aktivnih sastojaka. Osim što marljivo zadržava rezerve vode u dermisu, kako bi se spriječilo isušivanje epidermisa, hijaluronska kiselina dovodi i hranjive tvari do stanica kože i potiče obnavljanje stanica. Kada je hijaluronska kiselina prisutna u dovoljnoj količini, koža je glatka, elastična i zategnuta. No tijekom starenja rezerve hijaluronske kiseline se smanjuju, a tome pridonosi i ekspozom.

FARMACEUTKINJA OTKRIVA KAKO PREPOZNATI I NADOKNADITI GUBITAK HIJALURONSKE KISELINE 

Nova istraživanja dokazala su da ekspozom utječe na smanjivanje količine hijaluronske kiseline, što znatno ubrzava pojavu bora. Srećom, moguće ju je lako nadoknaditi. S porastom neinvazivnih estetskih zahvata tijekom posljednjih godina upravo se zato hijaluronska kiselina istaknula kao jedan od ključnih sastojaka u borbi protiv starenja kože. Kada je pravi trenutak za uvođenje proizvoda koji se baziraju na tom omiljenom anti-age sastojku, upitali smo mag.pharm. Andreu Koščec.

''U procesu prirodnog starenja kože, ali i zbog vanjskih utjecaja poput UV zraka, stresa, pušenja, nedostatnog sna, količina hijaluronske kiseline znatno se smanjuje, a kao rezultat uočavamo nastanak tankih linija, bora, posebice na području gdje je koža najosjetljivija. U tim je trenucima potrebno djelovati odmah upotrebom vrhunskog proizvoda koji će nadoknaditi 100 posto dnevnog gubitka hijaluronske kiseline i pomoći vašoj koži da ponovno zablista'', kazala je farmaceutkinja.

Kako je na tržištu mnoštvo proizvoda s hijaluronskom kiselinom, upitali smo je za preporuku. Po njezinu mišljenju, svojim se sastojcima izdvaja serum Liftactiv H.A. Epidermic Filler.

Taj serum sadržava 1,5 % čiste hijaluronske kiseline različitih molekularnih težina s progresivnim učinkom. Tu su još zaštitni vitamin Cg, koji ima protuupalni učinak zahvaljujući antioksidativnom djelovanju te učinkoviti peptidi koji djeluju protiv bora, kao i jedinstvena vulkanska voda Vichy.

Osim što sadrži sastojke koje vole i preporučuju i dermatolozi, kao još jednu prednost Koščec navodi dvostruku primjenu seruma Liftactiv H.A. Epidermic Filler. ''Kod dermatoloških anti-age proizvoda za njegu lica obično je potrebno izbjegavati nanošenje na područje oko očiju zbog toga što je to područje posebno osjetljivo, a sastojci su često visokih koncentracija, te zbog toga moramo biti na oprezu od mogućih reakcija. Upravo stoga posebno me veseli što mogu preporučiti njegu u obliku seruma koji imaju minimalističku formulu koja ne sadrži alkohol, mirise, boje, oftalmološki je testirana i posebno primjenjiva za najosjetljiviju kožu te posebno za područje oko očiju. Kao farmaceut potičem da se za sva pitanja i preporuke u vezi s tim obratite s povjerenjem svom ljekarniku, koji će vas vrlo rado savjetovati i pomoći oko svih nedoumica povezanih s primjenom novog seruma'', poručuje.

PPREPORUKA ZA DNEVNU RUTINU KOJA POMAŽE U BORBI PROTIV ŠTETNOG UTJECAJA EKSPOZOMA NA KOŽU 

Serumi se nanose na početku dnevne rutine, odmah nakon cleansera koji čisti lice od svih nečistoća koje se nakupljaju na površini kože tijekom dana i noći. Serum Liftactiv H.A. Epidermic Filler preporučuje se nanositi dva puta dnevno jer na taj način zaista može nadoknaditi 100 posto gubitaka hijaluronske kiseline iz epidermisa. On stvara učinak liftinga i djeluje protiv dubokih bora i gubitka čvrstoće, stoga je idealan za sve one koji žele efekt filera bez pikanja. Djelotvorna sinergija aktivnih sastojaka i odgovarajuća doza njege prema kliničkom ispitivanju provedenom na 53 žene dokazano smanjuje bore do 47 posto za šest tjedana.

Kao dio rutine uz serum, farmaceutkinja Koščec savjetuje korištenje dnevne kreme LiftActiv Supreme. ''Svaka od nas teži najboljim rezultatima učinka cjelokupne njege kože, stoga je važno istaknuti ključnu ulogu rutine njege kože. Idealna kombinacija koja postoji u linijama proizvoda jest kombinacija seruma i kreme koji se nadopunjuju te zajedno daju vrhunske rezultate. Serumi su izuzetno važan dio svake anti-age njege, sadrže specifične i presudne karakteristike za potpuni maksimalni učinak poput visokih koncentracija aktivnih sastojaka, tekstura koje lako prodiru u kožu i dubinski ju hrane i daju vlagu. Upravo je zato važno vlagu i ostale anti-age sastojke tamo i zadržati, 'zaključati' ih, a to činimo kada nakon seruma nadopunimo njegu upotrebom kreme. Samo takva dnevna rutina u njezi kože može dati rezultate koje očekujemo – maksimalan i snažan učinak hidratacije, elastičnosti i tonusa, a time i vidljivu razliku u izgledu kože.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vichy po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju