Svaka djevojka treba beauty sleep, a prema nedavnoj studiji veća je vjerojatnost da će ga dobiti kada do nje leži pas nego čovjek.

Naime, veterinarski bihevioristi s Canisius koledža istražili su učinak koji kućni ljubimci imaju na kvalitetu ljudskog sna.

Prikupili su podatke od 962 žene koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Njih 55 posto krevet je dijelilo barem s jednim psom, a 31 posto s najmanje jednom mačkom. 57 posto ispitanica krevet je dijelilo sa svojim ljudskim partnerom.

Autori studije napisali su kako se, u usporedbi s ljudskim partnerima, pokazalo da su psi koji su spavali u krevetima svojih vlasnica manje ometali njihov san i bili su povezani sa snažnijim osjećajem udobnosti i sigurnosti. Dodaju kako to može biti povezano sa sposobnošću pasa da zadrže uljeze i upozore svoje vlasnike na potencijalnu prijetnju.

Istraživači nagađaju i da se vlasnice pasa strože drže rasporeda spavanja i zato više uživaju u odmoru. Naime, imanje psa i odgovornosti koje to nosi sa sobom može dovesti pojedince do toga da se pridržavaju strožih rutina. Dosljedni raspored spavanja vlasnicima pasa može biti koristan, kažu autori studije.

Kad je riječ o ljudima i mačkama, rezultati su daleko manje umirujući. Naime, istraživanje je pokazalo da su mačke koje spavaju sa svojim vlasnicama jednako ometale njihov san kao i ljudski partneri, a bile su povezane i sa slabijim osjećajem udobnosti i sigurnosti više i od ljudskih partnera i od pasa.

Pogledajte i 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

Žene spavaju bolje kad su uz njih psi nego njihovi partneri Žene spavaju bolje kad su uz njih psi nego njihovi partneri Foto: Getty Images

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju