Noć knjige, koja se obilježava 23. travnja, mnogima je draga ne samo zbog raznih književnih događanja diljem naše zemlje i svijeta nego i zbog sniženja koja tada nude knjižare.

Tako će biti i ove godine, a upravo je to idealno vrijeme kada možete nabaviti naslove koje već dugo gledate u knjižarama. Zato u nastavku donosimo nekoliko prijedloga vrlo vrijednih djela koja će obogatiti policu svakog knjigoljupca.

Iben Dissing Sandahl: Igra na danski način
Danska nam je posljednjih godina pružila mnogo noviteta: od svima dragog hyggea do tajni sreće i roditeljstva, a posljednja u nizu knjiga na našem tržištu jest ona koja govori o dječjoj igri.

Iako je pristup opisan u knjizi dio danske kulture stoljećima, taj nam je pojam približila hvaljena autorica Iben Dissing Sandahl. U svom priručniku Igra na danski način predstavila je ideju kako se putem igre mogu odgojiti snažna i uravnotežena djeca koja će postati kvalitetni odrasli ljudi.

Iben Dissing Sandahl Iben Dissing Sandhal: "Ključ je danske sreće u odgoju kojim generacijama dominira empatija i zajedništvo“

Danci razlikuju pet vrsta igre: fizičku igru, igru s predmetima, simboličku igru, igranje uloga i igru s određenim pravilima. Dakako, nekada će se elementi tih vrsta igara pomiješati pa će tako u jednoj situaciji biti prisutno više njih, ali upravo je to ljepota danskog načina odgoja djece – ne nameću im pravila, nego dopuštaju da sami odabiru put igre.

Markus Zusak: Kradljivica knjiga
Nedavno je objavljeno novo hrvatsko izdanje kultne knjige Kradljivica knjiga, a Noć knjige idealna je da je dodate u svoju bilioteku.

Na bratovu grobu prekrivenom snijegom koji ne prestaje padati, djevojčica Liesel, nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata morala u udomiteljsku obitelj sa sada pokojnim bratom, pronalazi knjigu koja će joj promijeniti život i uvesti je u svijet čitanja. Iako tada još nije znala čitati, kao da je osjećala da će joj knjiga prekrivena pahuljama zatrebati.

Kako si udomiteljska obitelj u koju je stigla nije mogla priuštiti nove knjige, Liesel ih „posuđuje” te tako postaje „kradljivica knjiga”, Dijeli ih sa susjedima i prijateljima, a jedina knjiga koju ne želi „posuditi” jest Hitlerova „Moja borba”, čime se prikazuje da nisu svi Nijemci prihvaćali ideologiju koja im je bila nametnuta.

U ovoj je knjizi autor posegnuo za dotada neviđenom perspektivom pogleda na holokaust iz vizure njemačke nežidovske djevojčice, a još je neobičnije to što je kao pripovjedača odabrao samu Smrt. No ono zbog čega je ova knjiga zaista posebna jest sama čarolija knjiga koje utječu na sve likove i pokazuju da nam i u najtežim životnim periodima pisane riječi mogu biti od neprocjenjive pomoći.

Damir Karakaš: Proslava
Za nešto zahtjevnije čitatelje tu je najnoviji književni uradak Damira Karakaša koji je prije nekoliko tjedana stigao u knjižare. Karakaševa djela književni kritičari već nazivaju budućim klasicima, a da to govore s razlogom, dokazuje i Proslava.

Riječ je o zbirci četiriju novela Kuća, Psi, Proslava i Otac koje, najkraće rečeno, opisuju vidove hrvatstva u raznim povijesnim etapama od Drugog svjetskog rata do poraća, i to u pričama triju generacija jedne obitelji.

Oslikava i ustaške terore, ali i neizrecivu fizičku glad koju su pojedinci osjećali između dvaju svjetskih ratova. Da, progovara o tome kako je izgledao tadašnji život, i to iz vizure ustaša, no pritom nikome ne nameće mišljenja, samo opisuje kako je to doista i izgledalo, a kako su mu oba djeda bila u tim redovima, Karakaš zna o čemu govori.

No ne zadire u politička pitanja, nego naprosto oslikava život malog čovjeka, nimalo nalik nijednom drugom hrvatskom književniku. Vrlo je malo beletristike posvećeno Lici, ličkom čovjeku i tamošnjoj prirodi, a Karakaš, rodom Ličanin, nastoji to ispraviti. I to mu, čini se, uspijeva u svakom novom uratku.

Karl Ove Knausgard: Proljeće
Za Knausgardovo Proljeće, koje je na hrvatski jezik prevela Anja Majnarić, mnogi kažu da im je to dosada najdraži i književno najvrjedniji dio kvadrolgije Godišnja doba. Radnja ovog romana događa se, naravno, u proljeće, u vrijeme kada pripovjedačeva djevojčica ima tri mjeseca. Ona se rodila u najkritičnijem periodu njegova života, u vrijeme kada su se nad njega nadvili i bračni i obiteljski problemi.

Radnja prati jedan dan u životu njegove obitelji, od ranog ustajanja u pola šest ujutro pa sve do večeri, a osim uobičajenih sitnica koje čine obiteljsku rutinu, tu su i „katastrofe“ koje će pogoditi cijelu obitelj. Između obavljanja dnevnih dužnosti pripovjedač se pita i je li uopće dobar otac, hoće li njegova supruga biti izliječena od manične depresije od koje boluje i koja se nakon četvrtog porođaja drastično pogoršala, kako će to utjecati na djecu, zašto uopće roditeljske odluke i problemi oblikuju pojedinca i slično.

Kao i inače, u svemu tome vrlo je iskren, izravan i bez zadrške.

Ani Galović: Dječak koji je volio prozore
O još jednoj teškoj temi koja pogađa više obitelji nego što bismo to voljeli priznati, ili uopće osvijestiti, progovara autorica Ani Galović. O temi liječenja djeteta na onkološkom odjelu ne postoji dovoljno literature niti opisa iz prve ruke o tome kako to zaista izgleda i na što sve i dijete i obitelj moraju biti spremni.

„Igra na danski način“ predstavila je ideju kako se putem igre može odgojiti snažnu i uravnoteženu djecu koja će postati kvalitetni odrasli ljudi.

Kako kaže sama autorica, to nije nešto što se događa samo drugima; dogodilo se i njoj. U svojim zapisima iznosi svakodnevicu tipičnu za svaki onkološki odjel u zemlji, ali ujedno su zamišljeni i kao podrška oboljelima i članovima njihove obitelji.

Kao što stoji na korici knjige, pisana je radi podizanja svijesti o brojnosti obolijevanja djece od malignih bolesti te s nadom da će njezina iskustva pomoći nekome tko upravo prolazi faze liječenja i pokazati mu da u tome nije sam. Uvijek postoji nada i toplina u malim stvarima koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Ovo je knjiga koja će nam pokazati koliki smo sretnici što se nismo morali susresti s odjelom onkologije, ali nam i pokazati da nitko od nas nije imun na bolesti. Naučit će nas da cijenimo male stvari, ali i da osvijestimo kolikom je broju djece djetinjstvo istrgnuto iz ruku.

Pročitajte i o 10 knjiga koje će zauvijek biti dio vašeg života, ali i kako još na samu Noć knjige možete sudjelovati u humanitarnoj akciji prikupljanja knjiga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju