Protekla godina bila je sve samo ne normalna, a to se odrazilo i na ljubavnom aspektu naših života. Dok su neke veze postajale jače nego ikada prije, druge su se srušile kao kule od karata. No nova godina može donijeti pozitivne promjene.

Pandemija nam je ograničila slobodu kretanja, a potresi su u nama probudili čitavu lepezu emocija te i pred nas same i pred naše odnose stavili brojne izazove.

Toga je svjesna i magistra psihologije Maria Paluh.

U protekloj su godini naši odnosi bili puno intenzivniji, a naša emocionalna kontrola dovedena do granica. Većina nas je neispavana, nervozna i teško se nosimo sami sa sobom, a još teže s ljudima u svojoj okolini. Kako i ne bi bilo tako kada su međuljudski odnosi najteža stvar na svijetu, ipak su u njega uključena dva najkompleksnija bića.

Također, potresi su u nama probudili pitanje 'Što ako nema sutra?'. Shvatili smo da smo ponekad mali i nemoćni i da trebamo cijeniti svaki dan koji imamo, objašnjava nam psihologinja.

Dok su s jedne strane te ekstremne situacije nagnale neke parove da budu još povezaniji te da se možda odluče i na brak ili dijete, mnogi su prekinuli i kratkoročne i dugoročne ljubavne odnose.

Upravo nam je protekla godina nametnula pitanje s kime uistinu želimo provoditi vrijeme, pa u konačnici i život. Da, prekidi mogu biti izuzetno bolni. Štoviše, mnogi kažu da u životu nisu iskusili veću bol. No ujedno mogu biti i najveća lekcija te vjetar u leđa u pravom smjeru.

1. Gledajte na prekid kao na nešto dobro
Iako je prekid svakog emotivnog odnosa težak, čini se da nam oni ljubavni najteže padaju. Upravo nam se zbog takvih prekida ponekad čini kao da nam se srušio čitav svijet, kao i budućnost koju smo planirali uz tu osobu.

Ne postoji prekid koji je potpuno bezbolan, naročito ako jedna od strana to nije željela. Kada je emocionalno zrela osoba ta koja je ostavljena, ona prihvaća tu činjenicu i ulazi u proces tugovanja, koji traje u prosjeku od četiri do šest tjedana. Svrha osjećanja tuge jest da nas pripremi na novu realnost, na prihvaćanje činjenice da nema nekoga tko nam je još uvijek važan.

No drugima prekid izuzetno teško pada, pa za njih odlazak drugoga nije samo razlog za tugovanje, već početak života bez smisla, u njihovim očima. Slika nije dostupna Bliže četrdesetima nego tridesetima, bez kučeta i mačeta, korona me "natjerala" da i ja probam naći ljubav na Tinderu

Ipak, možda je taj prekid u protekloj godini najbolje što vam se dogodilo. Iza vas je velika patnja, možda još uvijek traje, ali da je ta osoba bila dugoročno prava za vas, ne bi došlo do prekida u tako teškim okolnostima kada su mnogi od nas shvatili što je u životu uistinu važno.

Ta osoba bila je prava za vas u tom određenom periodu. Iako to sada više nije, budite zahvalni na tom periodu, oprostite neoprošteno i krenite dalje. Iskoristite to vrijeme i postanite cjeloviti, savjetuje psihologinja.

2. Uživajte u vremenu dok ste sami
Koliko god zvučalo kao klišej, činjenica je da u razdoblju kada nismo u vezi učimo nevjerojatno mnogo o sebi. Moramo se oslanjati sami na sebe više nego ikada prije, sami proživljavati situacije kao što su pandemija ili potres, što nije nimalo ugodno i često će nas dovesti na rub suza. No sve će nam to pokazati da smo jači nego što mislimo, a potom nam dati i priliku da naučimo kako uživati u vlastitom društvu.

Da je ta osoba dugoročno bila prava za vas, ne bi došlo do prekida u tako izazovnoj godini.

Istaknula bih i jednu predivnu stvar koja vas može voditi dok ste sami. Taj 'single' status jedan je od najvažnijih perioda u našem životu. Gradimo i upoznajemo sebe, razvijamo svoje interese, vrijednosti, stavove. Važno je znati tko smo mi sami u odnosima. Ne tražimo svoju bolju polovicu, tražimo partnera, napominje psihologinja.

3. Razmislite o tome što zaista želite u vremenima koja dolaze
Biti sam u trenutku kada grad ruši potres, noćima pokušavati zaspati sam bez ičije podrške i biti mjesecima izoliran od mogućnosti nove veze te razmišljanja o tome kako ćemo zauvijek ostati sami nije nimalo ugodno. No upravo je to bila stvarnost mnogih ljudi.

Međutim, to je prilika da shvatimo što zaista želimo od života i od potencijalnog partnera. Želite li zaista nekoga kome neće pasti na pamet nazvati vas dok se trese pola Hrvatske ili želite nekoga tko će u desetak minuta dojuriti do vas te vam reći da će sve biti u redu i da ćete sve prebroditi zajedno? Slika nije dostupna Može se! Kako održati vezu ili brak na životu kad vam se čini da je sve protiv vas

Situacije poput tih potiču nas na promišljanje o našim vrijednostima, našim odnosima i o onome što je nama zapravo bitno u životu. Ističu i u nama i u partnerima ono najbolje ili najgore, napominje psihologinja Paluh s platforme za psihološku pomoć ZAMisli.

4. U novom odnosu imajte na umu lekcije iz prošlih veza
U svakom odnosu postoje dvije strane priče. Čak i ako ste vi bili strana koja je ostavljena te krivnju prenosite na drugu osobu, činjenica je da su obje strane pridonijele prekidu. Jedna možda više, druga manje.

Razmislite kakva je bila ta veza. Razmislite o tome jeste li bili u ovisnoj, neovisnoj ili međuovisnoj vezi. Međuovisna je ona kojoj svi teže, koju čine dvije osobe koje imaju razumijevanje i shvaćanje jedna prema drugoj, gdje se stvara sinergija s drugom osobom s kojom smo emotivno bliski te uz nju možemo napraviti stvari koje sami možda ne bismo mogli. Takav stupanj veze može se postići tek kada prihvatimo sebe onakvim kakvim jesmo i kada prihvatimo da zadovoljstvo samim sobom ne dolazi od nekoga drugog.

I takva bi trebala biti naša buduća veza.

5. Vjerujte, postoji prava osoba za vas
Jednom kada budete zadovoljni sobom i načisto s onime što želite, nemojte pristajati ni na što manje. No istodobno nemojte panično tražiti tu jednu osobu, a zanemarivati sebe. U konačnici, pravu ćete osobu privući tek onda kada budete zadovoljni sami sobom, ili barem na dobrom putu oporavka.

Gradimo i upoznajemo sebe, razvijamo svoje interese, vrijednosti, stavove. Važno je znati tko smo mi sami u odnosima. Ne tražimo svoju bolju polovicu, tražimo partnera.

Dok nam još nije omogućeno druženje kao nekad, okrenite se, ako treba, aplikacijama za upoznavanje novih ljudi. Iako i ondje ima svakakvih osobnosti, iznenadili biste se i pozitivnim pričama koje su nastale iz toga, pa i završile brakovima.

Svijet je prepun divnih ljudi koje možemo upoznati. Najgore što bismo mogli sebi učiniti jest donijeti zaključak „svi su oni isti“ i izolirati se. Tada bismo sebi uskratili mogućnost da živimo kvalitetan život i stvaramo nove, kvalitetnije odnose.

No upamtite i to da niste ništa manje vrijedni ako niste u vezi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju