12. izdanje internacionalnog Green Fashion Weeka nedavno je održano u Puglii, a domaći brend Krie Design prikazao je još jednu impresivnu održivu kolekciju kojom dominiraju upečatljivi komadi ženstvenih krojeva i istaknutih boja.

Galerija Kristina Burja Nova kolekcija Kristine Burje Nova kolekcija Kristine Burje - 10 +9 Nova kolekcija Kristine Burje

Dizajnerica Kristina Burja, pionir održive mode na našim prostorima, dio je te angažirane globalne modne priče još od lansiranja projekta 2016. godine, a u novoj je kolekciji, osim certificiranih tkanina bogatih tekstura, ponovo koristila i tkaninu dobivenu od vlakna ECONYL®'.

Odlika je tog vlakna da, osim što nastaje recikliranjem ribarskih mreža i drugog odbačenog najlona, ima i mogućnost beskonačnog ponovnog recikliranja. Kristina je u novoj kampanji pokazala kako se lako kombiniraju ključni komadi iz kolekcije te da održivost u modnoj industriji ne znači samo koristiti određene vrste tkanina već i stvarati vrijednost bezvremenskim komadima koje ćemo nositi godinama.

Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk je jako pogrešno.

Atraktivna modna kulisa ovoga je puta bila talijanska regija Puglia, poznata po bogatoj kulturnoj baštini i stoljetnom zanatstvu, ujedno i središtu održive poljoprivrede, koja je odličan primjer odgovornog korištenja zemljišta i proizvodnje hrane.

Nova kolekcija Kristine Burje Nova kolekcija Kristine Burje (Foto: Riccardo Plozzer)

Ovogodišnji Green Fashion Week još je značajnijim učinilo njegovo povezivanje s Human Security For All (HS4A) - projektom koji su pokrenuli Zaklada Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS) i Svjetska akademija znanosti i umjetnosti (WAAS). To povezivanje svjetskih projekata i neprofitnih organizacija rezultat je uspješne suradnje započete prošle godine između Krie Designa i Dine Dragije, menadžerice partnerstva HS4A-a.

Moda je oduvijek bila odličan kanal za slanje važnih poruka u svijet, zato mi je drago što se dogodio ovaj izuzetni spoj s višim ciljem. Prepoznala sam slične strasti i ciljeve koje dijelim s Dinom još prošle godine kada smo napravile prvu zajedničku kolekciju Krie X DD, a korak dalje predstavlja povezivanje partnera i projekata na kojima radimo.

Nova kolekcija Kristine Burje Nova kolekcija Kristine Burje istovremeno je elegantna i zavodljiva (Foto: Riccardo Plozzer)

Naime, Dina je članica u Nevladinoj organizaciji Svjetske akademije znanosti i umjetnosti koju su 1960. utemeljili veliki znanstvenici poput Roberta Oppenheimera i Alberta Einsteina sa svrhom promicanja moralne odgovornosti u korištenju znanosti za dobrobit čovječanstva.

S druge strane, sama sudjelujem u projektu Green Fashion Week , koji su osmislili GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association) u suradnji s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime.

Riječ je o projektu koji podupire održivi razvoj u modnoj industriji, a pod pokroviteljstvom je UN-a. Povezivanje tih organizacija i partnerstva vidimo kao eksperimentalni projekt za promociju održive mode kao bitnog aspekta za ljudsku sigurnost i sigurnost našeg planeta, poručuje Kristina.

Danas kada je modna održivost trend i kada imamo na svakom koraku green washing, pionirka poput Kristine, koja već desetljeće propagira tu tematiku, komentirala je današnju situaciju.

Brine me što mnogi danas u modnoj industriji održivost komuniciraju kao odliku svog poslovanja dok istovremeno u tematiku ulaze vrlo površno.

Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk jako je pogrešno. Naime, koliko god je pamuk odličan, njegov je uzgoj za okoliš vrlo štetan. Ima niz takvih grešaka iz kojih se vidi koliko se tu zapravo i ne radi o održivosti, zaključuje Burja, čija je predanost održivosti utkana u svaku njezinu kreaciju.

Uz svaki dizajn, dizajnerica uvijek ispriča i priču koja nadilazi samo opisivanje kreacija. Ona u svom radu ističe pozadinu cijelog projekta, podrijetlo i svjetonazor brenda:

Vjerujem da moda ne treba samo izgledati dobro već i činiti dobro, a naša održiva priča koja je sve glasnija dokaz je da se upornošću i dosljednošću može učiniti globalno velika promjena, čak i ako dolazite iz male zemlje velikog srca, poput naše.

Nova kolekcija Kristine Burje Nova kolekcija Kristine ženstvena je i elegantna (Foto: Riccardo Plozzer)

Novu Krie Design kolekciju obilježio je posebni materijal nastao od starih ribarskih mreža Nova Krie kolekcija Nova Krie kolekcija Nova Krie kolekcija +7 Nova Krie kolekcija

Nina Badrić i Franka Batelić u istom modelu nevjerojatne haljine koja laska ženstvenoj figuri Nina Badrić i Franka Batelić u istoj haljini Nina Badrić u haljini Krie Designa Franka Batelić u petoj emisiji Plesa sa zvijezdama +0 Franka Batelić u petoj emisiji Plesa sa zvijezdama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju