Svi znaju klasične simptome trudnoće - izostanak menstruacije, osjetljive grudi, stalni umor...

Međutim, trudnice mogu imati i čitav niz ne toliko uobičajenih simptoma, od sluzavog iscjetka, preko okusa metala u istima do glavobolja. Trudnoća je svakako jedno od stanja u kojima možete očekivati neočekivano.

U nastavku pročitajte 10 potencijalnih čudnih simptoma trudnoće na koje vas (možda) nitko nije pripremio:

1. Iz vas će izlaziti čudne stvari

Iako mnoge žene imaju vaginalni iscjedak, on najčešće nije povezan s trudnoćom. No većina trudnica već će u prvom tromjesečju, ali i potencijalno tijekom ostatka trudnoće imati ljepljivi bijeli ili blijedožuti iscjedak.

Povećana razina hormona i vaginalni protok krvi uzrokuju pražnjenje ove vrste. Tijekom trudnoće ono se povećava kako bi se spriječile infekcije. Ipak, ako vaš iscjedak ima čudan miris, uzrokuje peckanje ili svrab, mijenja boju ili postaje vrlo gust ili vodenast, posjetite liječnika.

Trudnica u bolnici Rajski plin: Što sve trebamo znati o tehnici kojom se i u Hrvatskoj olakšava porođaj?

Razumijevanje procesa ovulacije korisno je ako želite zatrudnjeti Sve o ovulaciji: 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite (ili izbjegnete trudnoću)

2. Povišena tjelesna temeperatura

Kada se probudite prvo jutro nakon ovulacije, vaša je tjelesna temperatura blago povišena i ostaje takva do dolaska menstruacije. Međutim, ako ova temperatura, poznata i kao bazalna tjelesna temperatura, ostane povišena duže od dva tjedna, to može biti znak trudnoće.

3. Glavobolje

Hormonalne promjene i promjene volumena krvi tijekom trudnoće mogu dovesti do glavobolja.

4. Grčevi

Neke žene tijekom trudnoće osjećaju grčeve na donjem dijelu trbuha koji nalikuju menstrualnim bolovima.

5. Česti odlasci u zahod

Većina žene tijekom trudnoće ima česte izlete u zahod. Njihov je uzrok pritisak koji rastuća maternica vrši na mjehur.

6. Soba koja se vrti

Nije rijetko da trudnice u prvom tromjesečju osjećaju već spomenute glavobolje, ali i vrtoglavice. Trudnoća uzrokuje pad krvnog tlaka i promjene na krvim žilama.

Na ove simptome obratite dodatnu pozornost jer snažna vrtoglavica u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem i jakim bolovima u trbuhu može biti znak ektopične, odnosno izvanmaternične trudnoće koja znači da se oplođeno jaje implatiralo izvan maternice. Kako biste izbjegli teške komplikacije, u slučaju ovih simptoma obratite se liječniku.

Promjena Život preokrenut naglavačke: Pet savjeta uz koje će i velika promjena proći bezbolno

Trudnica jede krafne Bez čega vi niste mogle? Hrvatske mame o trudničkim željama za hranom

7. Zatvor

Možda ćete biti napuhnuti, ali obavljanje nužde postat će vam gotovo pa nemoguća misija. Uzrok potencijalnog zatvora u trudnoći također su hormonalne promjene, ali i uzimanje prenatalnih vitamina.

Općenito, probavni sustav usporava se tijekom trudnoće, što daje dovoljno vremena hranjivim tvarima da prodru u vaš krvotok i dopru do bebe. Poboljšanju probave u trudnoći može pomoći prehrana bogata vlaknima i redovita tjelovježba. Za pomoć se možete obratiti i liječniku.

8. Lažna mentruacija

Između 20 i 40 posto trudnica ima lagano krvarenje ili primijeti točkice krvi na početku tudnoće. Lagano krvarenje naziva se i implantacijsko krvarenje i uobičajeno je oko dva tjedna nakon začeća, a događa se kad se oplođena jajna stanica pričvrsti na unutarnju stijenku maternice.

Krvarenje može biti i posljedica iritacije grlića maternice, izvanmaternične trudnoće ili potencijalnog spontanog pobačaja. Ako se lagano krvarenje pojača ili ga prate jaki grčevi, bolovi u leđima i probadajuća bol općenito, obratite se liječniku.

9. Samo želite uzeti maramice, skuhati čaj i usuškati se u krevet

Trudnoća narušava imunitet, što znači da ste skloniji prehladama, kašlju, gripi...

Ako se razbolite, sa svojim liječnikom obvezno razgovarajte o mogućnostima liječenja koje su sigurne u trudnoći.

10. Prsa vam gore

Već ste shvatili da hormoni mijenjaju sve tijekom trudnoće. Između ostalog utječu i na ventil između vašeg želuca i jednjaka. To područje tijekom trudnoće postaje opuštenije, što može prouzročiti curenje želučane kiseline u vaš jednjak i uzrokovati žgaravicu. S njom se možete boriti tako da jedete manje, ali češće obroke i da izbacite tešku i prženu hanu. Također, pokušajte izbjegavati gazirana pića, agrume, sokove i začinjenu hranu.

11. Promjene raspoloženja

Značajne hormonalne promjene u trudnoći utječu i na raspoloženje i emocije pa se tako možete osjećati kao da ste devet mjeseci na emocionalnom vrtuljku. U jednom ste trenutku super raspoloženi, a minutu kasnije samo se želite dobro isplakati... To je posebno često tijekom prvih mjeseci trudnoće i nije ništa neobično, samo trebate izdržati.

12. Okus metala u ustima

Povećane razine estrogena i progesterona tijekom trudnoće mogu dovesti do promjene u osjetu okusa kod mnogih trudnica, a stanje naziva disgeuzija dovodi to toga da neke žene osjećaju okus metala u ustima. Možda vam se, dakle, tijekom trudnoće učini da uz ručak jedete i kovanice.

Neki od gore navedenih simptoma mogu samo značiti da ste umorni ili pod stresom, međutim, ako ih doživite više u kompletu, mogu ukazivati na trudnoću. U svakom slučaju, bitno je obratiti pažnju na ono što vam govori vaše tijelo i u slučaju da sumnjate na trudnoću posjetiti ginekologa.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju