U 12. ste tjednu trudnoće i najednom - morate pojesti čips pod svaku cijenu? Puno čipsa. Dok hodate prema polici s čipsom, shvatite da će uz njega najbolje ići jagode sa šlagom. Vaša trudnička žudnja za hranom u punom je jeku.

I dok je ovaj primjer želje za hranom u trudnoći možda malo neuobičajen, žudnja za neobičnim kombinacijama hrane ili za namirnicama koje prije trudnoće uopće niste jeli nije ništa neobično.

Istraživanje provedeno među američkim trudnicama pokazalo je da više od 50 posto žena ima žudnju za nekom specifičnom vrstom hrane tijekom 9 mjeseci trudnoće. Međutim, nije u potpunosti jasno zašto trudnice dobiju želju za specifičnim okusima, teksturama ili kombinacijama okusa.

Jedan od uzroka mogle bi biti hormonalne promjene, ali i dodatni posao koji tijelo obavlja kako bi proizvelo puno više krvi. Također, uzrok jednostavno može biti dobar osjećaj koji hrana donosi dok se tijelo mijenja.

Trudnoću se dijeli na tri jednaka perioda Pregledi, rast bebe i savjeti: Detaljan vodič kroz svako tromjesečje trudnoće

Trudnica Čuvanje trudnoće: Šest (ne)poznatih istina važnih za trudnice

Kod većine žena žudnja za specifičnom hranom počinje u prvom tromjesečju, u drugom dolazi do vrhunca i opada u trećem. Liječnici kažu da se tek poneke žudnje nastave nakon porođaja, tako da vaša ljubav prema neobičnim kombinacijama ili određenom vrstom hrane vjerojatno neće trajati zauvijek.

Osim toga, mnoge žene tijekom trudnoće imaju žudnju za određenom hranom koja traje po dan ili dva, a onda nestane i pojavi se neka nova.

Pojava suprotna ovoj jest odbojnost prema određenim namirnicama koja počinje u isto vrijeme kad i žudnja i također nije ništa neobično.

Većina trudničkih žudnji je bezopasna pa čak i smiješna. U SAD-u je provedeno istraživanje među trudnicama, a većina žena prijavila je da najviše žudi za:

- slatkišima
- mliječnim proizvodima poput sira i kiselog vrhnja
- škrobnim ugljikohidratima
- raznim vrstama voća i povrća
- brzom hranom poput pizze

Trudnica u bolnici Rajski plin: Što sve trebamo znati o tehnici kojom se i u Hrvatskoj olakšava porođaj?

Razumijevanje procesa ovulacije korisno je ako želite zatrudnjeti Sve o ovulaciji: 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite (ili izbjegnete trudnoću)

Povremeno prepuštanje žudnji koja uključuje veliku količinu soli, masnoća i ugljikohidrata nije problem, posebno ako je žudnja kratkog vijeka. Međutim, uzmite u obir da stalno konzumiranje nezdrave hrane s velikim udjelom masti ili šećera može dovesti do prekomjernog povećanja kilograma, gestacijskog dijabetesa i drugih problema koji se mogu nastaviti i nakon rođenja djeteta.

ZA ČIME SU ŽUDJELE HRVATSKE MAME?

Na kraju, pitali smo i hrvatske mame jesu li žudjele za nekom posebnom vrstom hrane u trudnoći. Na popisu su se našle mandarine, jagode, blitva, slatki štrudl, napolitanke, nezaobilazni krastavci, jogurt... ali i žudnja za svačim i - ničim. 

Očekivala sam da ću za vrijeme trudnoće htjeti jesti neke posebne namirnice ili možda kiselu hranu općenito. Na kraju mi se ne jede ništa specifično ni posebno, osim što imam žudnju za hranom općenito koju je nekad jako teško kontrolirati.

Nisam se uspjela kontrolirati ni večer prije OGTT pretrage (op.a. analiza krvi kojom se provjerava osjetljivost tijela trudnice na glukozu), pojela sam pola kutije čokoladnih napolitanki, ispričala je buduća mama Marina (31).

S prvim djetetom na početku trudnoće jako mi se jeo tost samo sa sirom. Još kad bi se sir onako lijepo rastopio, to sam jela sigurno jednom dnevno. U drugoj su mi se trudnoći jeli baš konkretni obroci i slano. Za slatko, koje inače volim, nije me uopće bilo briga. Dapače, najmanje mi se jelo slatko. A sada dok dojim, opet mi se jako jede slatko, kaže Nina (35), majka djevojčice (5) i dječaka (2 mjeseca).

Bila sam uvjerena da ću se u trudnoći nadebljati i da će mi se sigurno svašta jesti, no bilo je potpuno drugačije iskustvo. Apsolutno mi se ništa posebno nije jelo nego inače. Osim sladoleda. Ali to je ionako bilo zbog ljeta i vrućine, a ne nekog trudničkog poriva. A kada bih se i prejela nekom delicijom, ta neumjerenost bi se ionako dogodila i da nisam bila trudna, prisjetila se Darija (36), majka djevojčice (2 mjeseca).

Mama dvojice dječaka, Maja, dio je druge skupine, one kojoj su se neke namirnice tijekom trudnoće gadile iako ih inače voli.

Na primjer salata i sirovo povrće. Zbog toga sam jela više voća jer mi je doktorica rekla da se samo zdravo hranim umjesto da uzimam bilo kakve dodatke. I u trudnoći sam zapravo jela dosta malo jer mi je želudac došao do grla. Više sam jela dok sam dojila, objasnila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju