Nakon Rijeke i Varaždina, i u karlovačkim osnovnim školama započela je podjelom besplatnih higijenskih uložaka za učenice. U školskim WC-ima i na hodnicima postavljene su samoposlužne kutije u kojima su ulošci prikupljeni donacijama. Kutiju s ulošcima dobila je i OŠ Banija čijim će učenicama ulošci sada biti puno dostupniji.

Odluka o dijeljenju besplatnih higijenskih uložaka u hrvatskim školama potaknuta je sličnim inicijativama u svijetu. Podsjetimo, škotski parlament je u studenom 2020. godine odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Istraživanje provedeno o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo je da si čak deset posto djevojaka i žena u našoj zemlji ne može priuštiti nužne menstrualne potrepštine. Istraživanje je također pokazalo da većina žena mjesečno troši 40 ili 50 kuna na te potrepštine. Tijekom svoje reproduktivne dobi žena promijeni 12 do 15 tisuća menstrualnih potrepština.

Slika nije dostupna Rijeka kao primjer: U OŠ Trsat postavljen aparat s besplatnim ulošcima

Slika nije dostupna Potez koji je važno slijediti: Varaždinska škola učenicama dijeli tampone i uloške

Stoga je uvođenje kutija i aparata s besplatnim higijenskim ulošcima u hrvatskim osnovnim školama itekako važan korak, a primjer Rijeke, Varaždina i Karlovca trebali bi slijedili i drugi gradovi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju