Iako se često bunimo protiv previše vremena djece provedenog ispred ekrana, tehnologija ima i svoje prednosti, naročito kada kombinira virtualni rad s manualnim te kada to utječe na poticanje kreativnosti kod djece.

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema, ili poveznica novih između postojećih ideja ili pojmova. Smatra se da proizvodi kreativnih misli sadrže originalnost i primjerenost. Alternativno i svakodnevno mišljenje pojma kreativnosti jest jednostavno – stvaranje nečega novog.

I upravo je tu vještinu potrebno razvijati kod djece od najranije dobi. Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja. U konačnici, misliti kreativno znači uvidjeti veze između nepovezanih iskustava koje se pojavljuju u obliku novih misaonih shema.

Poticanje kreativnosti dugoročno će se isplatiti jer su kreativne osobe, prema spoznajama iz psihologije, otvorenije prema svojoj okolini, samouvjerenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osjećaj za humor, ustrajno rade na zadacima sve dok ih ne privedu kraju te su znatno neovisnije od drugih.

U tome nam danas mogu pomoći i rasprostranjene aplikacije. Dakako, to ne znači da se preporučuje isključivo boravak pred zaslonima mobitela, računala i tableta. Neke od aplikacija u nastavku kombiniraju i rad daleko od ekrana, dok druge mogu poslužiti i kao inspiracija za osmišljavanje vlastitih igara u ljetnim danima koji su pred nama. Besplatne su te dostupne za iOS i Android.

1. Brain Games Kids
Da bi se ušlo u svijet načina kreativnog razmišljanja, treba početi od jednostavnih aplikacija, a za to je kao stvorena Brain Games Kids. Ona nudi 12 različitih igara, sve od slagalica, mozgalica, traženja određenog predmeta, sudokua pa sve do memorija. Iako je na engleskom jeziku, samo poznavanje stranog jezika nije nužno za iskorištavanje punog potencijala aplikacije.

Slika nije dostupna Šarenilo boja i likova: Knjige koje će najmlađe poučiti ljepoti različitosti

2. Toontastic
Ako je vaše dijete počelo učiti engleski jezik, a ujedno mu ide od ruke pričanje priča, sve to ujedinjuje aplikacija Toontastic. Naime, u toj aplikaciji dijete može osmisliti čitavu vlastitu priču, koja se može temeljiti i na nekoj od pročitanih lektira ili knjiga po vlastitu izboru. Može kreirati svoje likove, čitavu radnju od uvoda do raspleta, snimiti vlastiti glas i sve to pretvoriti u animirani video.
Grafika je primjerena dječjoj dobi, s vrlo jednostavnim uputama, a često se koristi i u nastavi, napose u stranim jezicima ili području medijske kulture.

Slika nije dostupna Kada i kako dijete preseliti u vlastitu sobu (ili krevetić)?

3. Magic Piano
Za one sklone glazbenoj umjetnosti, a koji nemaju vlastiti piano, preporučuje se aplikacija Magic Piano u kojoj dijete može upoznati različite tonalitete i glazbene ljestvice, a sve to kroz igru. Potrebno je odabrati određenu pjesmu i samo slijediti svjetlost koja će voditi prste do pravilno „odsviranih“ nota.

Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja.

Može se kontrolirati tempo i ritam, kao i odabrati među nekoliko razina složenosti, različitih žanrova i instrumenata. Dakle, aplikacija nije usredotočena samo na klasičnu glazbu i piano, nego nudi čitavu lepezu mogućnosti koja u djetetu može potaknuti dodatni interes za glazbu.

4. MoMa Art Lab
Baš kao što postoji poznata galerija MoMa, koja predstavlja likovne radove najvećih suvremenih umjetnika, sada postoji i istoimena aplikacija namijenjena najmlađima. Uz njenu pomoć djeca uče o bojama i osnovnim geometrijskim oblicima, a na temelju toga stvaraju vlastita prava likovna djela. Živahne boje, jednostavnost rukovanja i bezbrojne mogućnosti kombiniranja potaknut će dijete ne samo na kreativnost u aplikaciji nego i u stvarnom svijetu.

Slika nije dostupna Kada je pravo vrijeme za uključivanje djeteta u kućanske poslove?

5. Sketch
Za one nešto veće idealna je aplikacija Sketch, koja je i svojevrsna društvena mreža za dijeljenje nastalih radova. Svakog dana daje se novi zadatak određene tematike pa se tako tu mogu naći upute za crtanje ili slikanje svega od mrava, pokreta, sladoleda, tvrđava i slično.

Ne postoji zadana tehnika izrade zadatka niti stroge upute, pa si samim time dijete može dati oduška i uistinu izraziti svoj puni potencijal. Ono što je posebno dobro kod te aplikacije je to što se crta ili slika na fizički papir, bilo bojicama, temperama, vodenim bojama, tušem ili olovkom, a potom se može fotografirati vlastiti rad i prenijeti u aplikaciju kako bi se podijelio s ostalima.

Vrijedi spomenuti da se nude i savjeti stručnjaka o samoj likovnoj umjetnosti, pa je zato ova aplikacija pravi odabir ako vidite da vaše dijete ima ozbiljnije likovne afinitete.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju