Prema hrvatskim zakonima, nakon 70 dana od rođenja djeteta tj. proteka obveznog rodiljnog dopusta, majka djeteta može korištenje preostalog dijela rodiljnog dopusta u cijelosti ili djelomično prenijeti na oca djeteta. Većina očeva u Hrvatskoj ne koristi tu priliku

Konzultantska kompanija EY i Institut za međunarodnu ekonomiju u Washingtonu proveli su opsežno istraživanje u kojem su obuhvatili 22 tisuće kompanija iz 91 zemlje.

U zemljama koje imaju razvijen sustav potpore za rađanje i odgoj, žene iskuse manje prekida tijekom karijere i lakše napreduju do vrha.

Pronašli su korelaciju između ženskog uspjeha i rodiljnog dopusta za muškarce. Točnije, ustanovili su da zemlje s najvećim postotkom žena na vodećim pozicijama muškarcima nude 11 puta više vremena za rodiljni dopust od zemalja u kojima mali postotak žena drži vodeće pozicije.

Dobar rodiljni dopust za muškarce indikator je brige države za zaposlene roditelje. U zemljama koje imaju razvijen sustav potpore za rađanje i odgoj, žene iskuse manje prekida tijekom karijere i lakše napreduju do vrha, rekao je voditelj studije Marcus Noland za Huffington Post.

Veći broj žena na vodećim pozicijama nije samo pitanje ravnopravnosti nego i uspješnosti - istraživači su utvrdili da je profit kompanija u čijem se vodstvu nalazi minimalno 30 posto žena veći.

Međutim, zaposlene majke i dalje nailaze na diskriminaciju. Pretpostavlja se da one moraju preuzeti sve dužnosti vezane uz brigu i odgoj djeteta, dok se od muškaraca ne očekuje isto. Zbog toga žene često odustaju od zahtjevnijih poslova i karijere.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju