Nađete li se u situaciji da otvorite hladnjak ili zavirite na police smočnice i pronađete hranu kojoj je odavno prošao rok?

Neke namirnice imaju dulji rok trajanja i na njima obično stoji uputa najbolje upotrijebiti do određenog datuma. Ta je hrana sigurna za konzumiranje i nakon istaknutog datuma i ne trebamo je odmah baciti. Primjerice, šećer, sol, čokolada, brašno, bijela riža ili kava su namirnice koje su sigurne i nakon istaknutog datuma.

S druge strane, oznaka upotrijebiti do je karakteristika roka trajanja koja se odnosi na sigurnost hrane i takvu bismo hranu trebali baciti odmah nakon istaknutog datuma. Primjerice, svježe mlijeko, meso, riba i sir su namirnice koje bi mogle napraviti pravu pomutnju u našem organizmu i treba ih baciti odmah po isteku označenog datuma.

Kako bismo riješili nedoumice, uštedjeli novac i bacali što manje hrane, pripremili smo popis onih namirnica koje su opasne za konzumaciju nakon isteka istaknutog datum i koje bez razmišljanja trebamo odmah baciti.

1. Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi koje će vam blagajnica narezati i zapakirati u masni papir, obično traju tri do pet dana, a nakon toga bismo ih trebali baciti. Delikatesno meso može sadržavati opasne bakterije, poput listerije koja se razvija i na niskim temperaturama i može uzrokovati groznicu, proljev, bolove u mišićima i ozbiljne komplikacije kod trudnica.

2. Jaja

Jaja su jako vrijedna za naše zdravlje i njima je odlično započeti dan jer nam velika količina proteina i vitamina pomažu da puni energije krenemo u nove dnevne izazove. Jaja bismo trebali baciti dva tjedna nakon kupnje, i to u prerađena i u određenim jelima. Primjerice, carbonaru, popularnu talijansku tjesteninu u koju idu gotovo sirova jaja, ne bismo trebali praviti s jajima starijim od tjedan dana.

3. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su plodno tlo za razvitak opasnih bakterija. Posebno bismo trebali biti oprezni sa svježim mlijekom u kojemu se vrlo brzo može razviti ešerihija, opasna bakterija koja može negativno utjecati na naše zdravlje. Mlijeko bismo trebali baciti nakon tjedan dana, ili prije ako primijetimo promjenu boje ili kiselkast miris.

4. Lisnato povrće

Zelenu salatu ili svježi kupus trebali bismo baciti nakon tri dana. Ako se pojavi sluz, znači da su se pojavile i opasne bakterije koje bi bilo dobro izbjeći. Ipak, zeleno lisnato povrće ne morate baciti cijelo, samo izaberite trule listove, a ostatak isperite hladnom vodom i konzumirajte bez straha.

5. Majoneza, senf, kečap

Omiljene umake trebamo baciti odmah nakon što im istekne rok trajanja. Na ambalaži ovih umaka, vidjet ćete da mogu trajati zaista dugo, ali nakon istaknutog roka ih nikako ne bismo smjeli konzumirati. Također, ako primijetite promjenu boje i teksture, odmah ih bacite u smeće.

6. Masline

Masline mogu stajati dulje od godinu dana – pod uvjetom da ih niste otvorili. Otvorene masline mogu stajati najdulje dva tjedna. Najbolje je uzeti male staklenke kako ne biste bacali ovu vrijednu i zdravu namirnicu.

7. Kiseli krastavci

Neotvoreni kiseli krastavi u smočnici mogu izdržati i do godinu dana, ali nakon što ih otvorite, baš poput maslina, trebate ih što prije pojesti jer su plodno tlo za razvitak opasnih bakterija koje mogu izazvati probavne smetnje.

8. Svježe bobičasto voće

Svježe bobice su jako zdrave i pune antioksidansa, ali se mogu brzo pokvariti pa ih probajte pojesti unutar tri dana. Ovo voće može brzo stvoriti plijesan, koja je jako opasna za naše zdravlje. Kako biste izbjegli bacanje, voće operite i zamrznite pa konzumirajte po potrebi.

9. Prirodni sokovi

Osim ako sok nije pasteriziran, trebali biste ga baciti dva dana nakon što ste ga otvorili. Komercijalno prerađeni sokovi ipak mogu trajati nešto dulje pa ih potrošite do tjedan dana nakon što ste ih otvorili.

Smrznuto povrće Ledeni trikovi: Izbjegnite opasnost od pokvarene hrane

10. Zamjensko mlijeko za bebe

Ovdje trebamo biti jako oprezni, napominju stručnjaci. Iako zamjena za mlijeko sadrži zdrave tvari koji pomažu da se beba razvije, nikako je ne smijemo koristiti nakon što joj prođe rok trajanja. Osim što se mogu razviti bakterije, nakon isteka roka nestaju hranjive tvari koje su potrebne za zdravi razvitak vašeg djeteta.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju