Olivia Newton-John umrla je u 74. godini života nakon tri desetljeća borbe s rakom dojke. Iza ove glazbenice i glumice ostali su brojni hitovi koje ćemo zauvijek pamtiti, kao i uloga života u kultnom filmu "Briljantin".

Galerija Olivia Newton-John kao srednjoškolka Sandy u filmu 'Briljantin' ostvarila je ulogu životu Olivia Newton-John - 2 Olivia Newton-John - 4 +2 Scena iz kultnog filma 'Briljantin'

Njihovu vrijednost pokazuju i brojne osvojene nagrade te više od 100 milijuna prodanih albuma.

Uloga života u "Briljantinu"

No ono po čemu je ostala najpamtljivija je uloga srednjoškolke Sandy u mjuziklu Briljantin iz 1978. godine koju je maestralno odigrala uz rame s Johnom Travoltom. Iako je tada imala 29 godina, uloga srednjoškolke vinula ju je u zvjezdano nebo, a romantična priča Sandy i Dannyja oduševila je mlade diljem svijeta.

Bojala se da će Briljantin biti fijasko, kao i njezin prethodni film, no nije mogla ni zamisliti uspjeh koji je slijedio.

Koja djevojka nije poželjela da se najzgodniji zločesti dečko za kojim uzdiše čitava škola zaljubi baš u nju? Osim toga, tijekom filma doživljava i pravu transformaciju pa se iz sramežljive učenice pretvara u djevojku koja zna što želi i koja uči kako prihvatiti i svoju "rokersku" stranu.

Nekoliko godina ranije snimila je film Tomorow (1970.), koji je doživio pravi fijasko te je bila vrlo nervozna oko toga kako će proći njezin idući film pa se nećkala oko toga treba li uopće prihvatiti ulogu.

Olivia Newton-John - 2 Olivia Newton-John i John Travolta na snimanju filma 'Briljantin' (Foto: Profimedia)

Bila sam jako zabrinuta oko snimanja još jednog filma, jer mi je glazbena karijera dobro išla i nisam je željela upropastiti radeći još jedan film koji nije dobar, rekla je Newton-John za Vanity Fair 2016. godine. No producent joj je obećao da će lik prilagoditi njezinu australskom naglasku, a i sam Travolta navijao je da upravo ona bude odabrana kao Sandy.

Ostalo je povijest. Njezina uloga Sandy postala je kultna, kao i nekoliko pjesama iz filma poput You're the One that I Want, Summer Nights i Hopelessly Devoted to You.

Napravljen za tadašnjih samo šest milijuna dolara, Briljantin koji je režirao Randal Kleiser, zaradio je 395 milijuna dolara (1,7 milijardi dolara u današnjim dolarima), postavši američki filmski mjuzikl s najvećom zaradom u 20. stoljeću.

Oliviji Newton-John uloga Sandy dala je status filmske zvijezde, a iako je i kasnije imala dobre uloge, nijedna nije bila toliko izvanredno prihvaćena kao ta iz "Briljantina".

No zato je njezina glazbena karijera i dalje cvala. Još je prije Briljantina osvojila svoj prvi od četiri Emmyja za svoj debitantski album Let Me Be There. Njezin singl Physical snimljen je 1981. te je čitavo desetljeće bio u samom vrhu najslušanijih pjesama na svijetu.

Fanove je osvojila i hitovima kao što su Let Me Be There, If You Love Me (Let Me Know), Make a Move on Me, Heart Attack i brojnim drugima.

Trideset godina borbe s rakom dojke

Ipak, privatni život nije je mazio. Trideset se godina borila s rakom dojke. Kao nadahnuće za oboljele od raka dojke, pomogla je pokrenuti Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centar u Melbourneu i prikupila stotine milijuna dolara u borbi protiv te bolesti.
Uvijek je više voljela da je nazivaju osobom koja je "pobijedila rak" nego osobom koja je "preživjela" rak.

Preživjeti zvuči kao da se netko drži za čamac za spašavanje. Pobijedio je onaj koji je već sišao s broda i na kopnu je, rekla je.

No rak ju nije u potpunosti nikada napustio. Prvi joj je put dijagnosticiran 1992., a vratio se 2013. i onda ponovno 2017. godine.

Kroz teške trenutke Olivia je prolazila uzdignute glave, govoreći da ne želi biti dio statistike, a svoju borbu dijelila je s javnošću i naglašavala koliko joj pomaže medicinski kanabis koji je koristila, a koji je uzgajao njezin suprug John Easterling na njihovu imanju.

Nikada nije klonula duhom i pokazala je da se i unatoč bolesti, uz čeličnu volju, može mnogo toga postići.

Olivia Newton-John i John Travolta u 'Briljantinu' Istina o najpoznatijim filmskim tajicama koje je Olivia Newton-John nosila u "Briljantinu"

John Travolta na svome se instagramskom profilu osvrnuo na smrt drage kolegice i prijateljice ovim riječima:

Najdraža moja Olivia, učinila si sve naše živote puno boljima. Tvoj utjecaj je bio nevjerojatan. Jako te volim. Vidjet ćemo te na putu i svi ćemo opet biti zajedno. Tvoj od prvog trenutka kad sam te vidio i zauvijek! Tvoj Danny, tvoj John.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju