Čak 88 posto djece i mladih izjavilo je da je svjedočilo zlobnim komentarima na društvenim mrežama, gotovo dvije trećine predškolaraca surfa bez nadzora roditelja, a 62 posto roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja. Stoga je od neizmjerne važnosti podići svijest i educirati javnost o sigurnosti djece na internetu

Sigurnost djece na internetu iznimno je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktički je nezamislivo bez virtualnog svijeta, no upravo tu vrebaju opasnosti iz svakoga kuta. Puno djece u virtualnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja te sličnih internetskih prijetnji.

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na interentu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice.

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Međutim, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju.

Djeca su prepuštena sami sebi. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na interentu, ali ne pričaju o tome što se događa i što djeca gledaju, istaknula je Tea Brezinščak, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni što sve djeca rade online, stoga je nužno podići razinu svijesti o sigurnosti djece na internetu

Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godine prihvaća strance za prijatelje na društvenim mrežama.

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni što sve djeca rade online, stoga je nužno podići razinu svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije jer nisu svjesna mogućih posljedica.

U hrvatskim školama o medijima se uči na satovima hrvatskog jezika, no zapravo se vrlo malo govori o internetu, istaknula je Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Internet je mediji na kojem djeca provode puno vremena i ako se koristi pametno, može poslužiti kao odlično sredstvo za učenje i komunikaciju, međutim jednako tako krije brojne opasnosti i rizike. Stoga je cyber-sigurnost jedan od prioriteta u radu policije.

Red button je aplikacija MUP-a Republike Hrvatske posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i neprimjeren. Aplikacija je namijenjena svima, a prvenstveno djeci.

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na interentu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama

No, roditelji u većini prijavljuju kaznena djela u ime djece. Od 2013. godine bilo je 3009 prijava, a od tog broja 411 prijava bilo je podvrgnuto kriminalističkom istraživanju. Gotovo 14 posto kaznenih djela odnosi se na zlostavljanje djece. Uz to, često se prijavljuje neprimjeren pornografski sadržaj.

Cyber-kriminalitet nema granica. Djeca su izložena predatorima, u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Roditelji ne shvaćaju ozbiljnost tog problema, istaknuo je Ivo Jakić, policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a.

SUSTAVNA EDUKACIJA O MEDIJSKIM SADRŽAJIMA

Iako ne možemo djecu držati pod staklenim zvonom i spriječiti ih da vrijeme provode na interentu, možemo ih zaštiti kroz obrazovanje. Jedan od načina je osnivanje agencije ili institucije koja bi se bavila istraživanjima, prevencijom i edukacijom. Potrebna je sustavna edukacija o medijskim sadržajima kao u Švedskoj. U škole bi to trebalo uvesti kao dio sadržaja svih predmeta, poručila je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Naime, švedska vladina organizacija Swedish Media Council objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade, a u škole je uvedena interaktivnu mrežna stranica koja im služi kao baza materijala za edukaciju učenika u školama.

Djeca ponekad misle da su dovoljno kvalificirana za korištenje interenta, ali nemaju dovoljno znanja koliko je nešto relevantno te je li u pitanju propaganda. Teško je odraslima, a kamoli djeci, istaknula je direktorica švedske vladine organizacije Swedish Media Council Ewa Thorslund. Potrebno je, kaže, educirati i političare i sve sudionike društva, a preporuka je za Hrvatsku rano početi s edukacijom.

Upravo zato Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te Wiener osiguranje u 12 škola održat će edukativne radionice za roditelje i nastavnike o sigurnosti djece na internetu.

U Hrvatskoj je svako drugo dijete aktivno na internetu, dok YouTube djeca počinju koristi već s dvije godine. Budući da djeca dosta vremena surfaju na internetu, razgovor s njima o potencijalnim opasnostima nužan je kako bi bili svjesni opasnosti.

Potrebno je da roditelji aktivno sudjeluju u razgovoru, budu uz malu djecu dok su na internetu te je na uređajima potrebno prilagoditi sigurnosne postavke kako bi se djeca mogla bezbrižno i na pametan način koristiti internetom.

Pročitajte i koju grešku na društvenim mrežama roditelji trebaju izbjegavati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju