Nakon Poreča, i Rijeka je dobila prvu teretanu čiji je jedan dio u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Provjerili smo gdje je još u Hrvatskoj osobama s invaliditetom omogućeno bavljenje tjelovježbom u fitness-centrima.

Adrijan Osmani i Ivan Crvić sredinom siječnja otvorili su Apollon Gym, prvu teretanu u Rijeci, ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, koju mogu koristiti i osobe s invaliditetom. Trener Adrijan Osmani i sam je osoba s invaliditetom, ima cerebralnu paralizu.

Nakon Poreča, i Rijeka je dobila prvu teretanu čiji je jedan dio u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom

Dvojici zaljubljenika u fitness najvažniji je cilj uključiti osobe s invaliditetom u društvenu zajednicu te im, koliko god je moguće, omogućiti normalan život. Osobe s invaliditetom moći će se uključiti u grupne treninge, a prema vlastitim mogućnostima vježbati i na spravama, naravno uz suglasnost fizioterapeuta koji će cijelo vrijeme pratiti njihovo vježbanje. Kod osoba s invaliditetom važan je individualan pristup te će fizioterapeuti osmišljavati i programe vježbanja.

Kako su otkrili Adrijan Osmani i Ivan Crvić, zasad su im se javile osobe s cerebralnom paralizom koje žele vježbati u Apollon Gymu, a osobe s cerebralnom paralizom trenira i Danijel Brkić, voditelj i glavni trener u zagrebačkom centru Record Gym. Danijel radi individualne treninge s osobama koje imaju neki oblik invalidnosti, ali ne radi s osobama u invalidskim kolicima jer njegova teretana nije prilagođena osobama u invalidskim kolicima.

Trenutačno radi s dvije djevojke s multiplom sklerozom, dvije djevojke s cerebralnom paralizom, jednom klijenticom kojoj je amputirana potkoljenica i jednom sa zaključanim koljenom.

Kod rada s osobama s nekim stupnjem invalidnosti najvažniji je individualni pristup vježbanju i pregled kinezioterapeuta koji procjenjuje koliko je osoba pokretna te se prema tome određuju vrsta i način treninga, kaže Danijel Brkić te dodaje kako je vrlo bitno da osoba s invaliditetom tijekom vježbanja bude pod stalnim nadzorom stručne osobe.

POREČ, OSIJEK, ZADAR I ZAGREB

Dogodi se da osobe s invaliditetom dođu u neki fitness-centar na vježbanje, ondje ih se stavi na sprave i zapravo se uopće ne radi s njima. Takve osobe potrebno je pratiti i kineziolog treba raditi s njima. Koliko god su osobama s invaliditetom otvorena vrata fitness-centara, toliko su im i zatvorena, napominje trener te dodaje kako se razne vježbe vrlo jednostavno mogu prilagoditi osobama s invaliditetom, a još je jedna stavka od presudne važnosti.

Slika nije dostupna Ustrajne, snažne, zahvalne: Osobe s invaliditetom mogu nam pružiti snažne životne lekcije

Osobe s invaliditetom moraju raditi sa svojim tijelom, klasične sprave za njih su vrlo loše. One trebaju jačati propriocepciju i ravnotežu koje su kod njih narušene, odnosno jednostavno trebaju jačati čitavo tijelo, kaže Danijel Brkić.

U sklopu projekta "I ja mogu trenirati" u Poreču je prošloga srpnja u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Veli Jože otvorena prva teretana, odnosno vježbalište za osobe s invaliditetom. Ondje bez straha i zadrške osobe s invaliditetom mogu besplatno vježbati na 40 prilagođenih sprava, a vježbalište se prostire na 400-tinjak kvadrata.

Uz vježbače su ondje dva puta tjedno trener, kineziolog, nutricionist i fizioterapeut koji vode računa o tome da vježbanje poluči što bolji rezultat. Projekt "I ja mogu trenirati" trajat će dvije i pol godine, a cilj je da se svi korisnici teretane dobro zabave te steknu naviku vježbanja kao dobrobit za njihov život i nakon tog projekta.

Potaknuta vlastitom pričom, Iva je pokrenula jogu za gluhe i nagluhe Iva Mihanović: Svoje iskustvo iskoristila kao motivaciju za pokretanje joge za gluhe

U Osijeku je prvo sportsko igralište sa spravama za invalide otvoreno prije dvije i pol godine u sklopu Sportskog centra Mačkamama. Ondje mogu vježbati i osobe u invalidskim kolicima, svatko tko ima volju i htijenje da iziđe iz kuće i razgiba se. Na osječkom srednjoškolskom igralištu također se nalazi mini fitness-set za osobe u invalidskim kolicima koji se sastoji od tri sprave te omogućava istovremeno korištenje za tri osobe.

Elementi seta su tai chi, ručni bicikl i ručke za podizanje. Svi elementi, izrađeni od lima, napravljeni su modernim postupkom rezanja vodom te ne sadrže oštre rubove. Vježbanjem na tim spravama povećava se snaga i izdržljivost, razgibavaju se mišići i zglobovi te se povećava fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija ljudskog tijela, a jačaju se srce i plućne funkcije.

I Omnia fitness & sport centar u Zadru prilagođen je osobama s fizičkim hendikepom, s liftom za invalide uz povoljnije korištenje usluga, kao i Sportski centar Dubrava u Zagrebu, gdje se nalaze toalet i svlačionica za osobe s invaliditetom te podizna rampa za osobe s poteškoćama u kretanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju