Kao s nekog francuskog dvora, profiteroli složeni u vjenčić toliko će oduševiti da će vam ovaj desert biti žao načeti.

Galerija Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 10 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 9 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 8 +4 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 7

Želite li se počastiti ukusnom slasticom, onda se odlučite za ovu otmjenu koja je omiljeni odabir Mateje Kobeščak, poznatije kao @muffin_munchies. Profiteroli su francuski kolačići napravljeni od malih kuglica choux tijesta koje se radi kuhanjem mješavine vode, mlijeka, maslaca i brašna dok se ne formira kompaktna smjesa, nakon čega se postupno dodaju jaja dok smjesa ne postane glatka.

Zatim se oblikuju kuglice i peku do zlatnosmeđe boje. Nakon pečenja ih punimo, ako se Mateju pita, najfinijim dijelom ovog recepta, a to je lagana krema od Dolcela pudinga burbon vanilije i Dolcela 5+ šlaga.

Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 7 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 7 (Foto: Mateja Kobeščak)

Kao da nisu dovoljno primamljive ove mekane loptice punjene najfinijom kremom, na kraju dolazi još slasniji i najzabavniji dio – umakanje u čokoladu, slaganje profiterola u oblik vijenca i, naravno, uživanje u ovoj ukusnoj slastici.

Iako izgleda zaista predivno i otmjeno, ovu slasticu uz pomoć Dolcele može napraviti svatko.

Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 8 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 8 (Foto: Mateja Kobeščak)

RECEPT – Vjenčić od profiterola

Sastojci za 40-ak manjih ili 25-30 većih profiterola:
Za tijesto:

  • 125 ml vode
  • 125 ml mlijeka
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • žlica šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jaja

Za kremu:

 

  • 100 g tamne čokolade

Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 4 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 4 (Foto: Mateja Kobeščak)
Priprema:

  1. Pripremite tijesto. U loncu zakuhajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Kad proključa, maknite s vatre i dodajte brašno te miješajte energično dok smjesa ne postane glatka i ne odvoji se od stranica lonca. Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte miješajući još dvije minute. Maknite smjesu s vatre i ostavite da se malo ohladi ili kratko izmiksajte da para iziđe. Sada u smjesu od brašna dodajte jedno po jedno jaje i između svakog dodavanja dobro miješajte kuhačom ili čvrstom špatulom dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Smjesu prebacite u vrećicu za ukrašavanje i istiskujte kuglice tijesta, ostavljajući prostor između jer će se profiteroli malo raširiti tijekom pečenja. Vrh svake kuglice izravnajte namočenim prstom.
  3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike 15 do 20 minuta ili dok profiteroli ne postanu zlatnosmeđi.
  4. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
  5. Pripremite kremu. U posudi pomiješajte puding u prahu, šećer i 6 žlica mlijeka koje ste oduzeli od 300 ml. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa ga maknite s vatre, dodajte mu razmućeni puding neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.
  6. Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok ne prokuha i zgusne se. Sklonite s vatre, prebacite u čistu posudu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, miksajte dok ne postane kremasto. Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 10 Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 10 (Foto: Mateja Kobeščak)
  7. U posebnoj posudi izmiksajte omekšali maslac da postane kremast.
  8. Dodajte maslac u puding i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  9. Posebno istucite vrhnje za šlag da dobijete čvrst šlag pa lagano umiješajte tučeno vrhnje u smjesu od maslaca i pudinga dok ne dobijete glatku kremu.
  10. Sastavite profiterole. Napravite male rezove na dnu profiterola. Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje pa punite svaki profiterol kroz napravljeni rez.
  11. Ukrasite čokoladom. Čokoladu otopite na pari, lagano ohladite pa vrh svakog profiterola umočite u otopljenu čokoladu. Slažite profiterole u krug formirajući oblik vijenca. Pospite ih s malo mljevenih oraha i šećera u prahu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju