Želite li se počastiti ukusnom slasticom, onda se odlučite za ovu otmjenu koja je omiljeni odabir Mateje Kobeščak, poznatije kao @muffin_munchies. Profiteroli su francuski kolačići napravljeni od malih kuglica choux tijesta koje se radi kuhanjem mješavine vode, mlijeka, maslaca i brašna dok se ne formira kompaktna smjesa, nakon čega se postupno dodaju jaja dok smjesa ne postane glatka.
Zatim se oblikuju kuglice i peku do zlatnosmeđe boje. Nakon pečenja ih punimo, ako se Mateju pita, najfinijim dijelom ovog recepta, a to je lagana krema od Dolcela pudinga burbon vanilije i Dolcela 5+ šlaga.
Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 7 (Foto: Mateja Kobeščak)
Kao da nisu dovoljno primamljive ove mekane loptice punjene najfinijom kremom, na kraju dolazi još slasniji i najzabavniji dio – umakanje u čokoladu, slaganje profiterola u oblik vijenca i, naravno, uživanje u ovoj ukusnoj slastici.
Iako izgleda zaista predivno i otmjeno, ovu slasticu uz pomoć Dolcele može napraviti svatko.
Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 8 (Foto: Mateja Kobeščak)
RECEPT – Vjenčić od profiterola
Sastojci za 40-ak manjih ili 25-30 većih profiterola:
Za tijesto:
- 125 ml vode
- 125 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- žlica šećera
- 150 g brašna
- 4 jaja
Za kremu:
- 1 pakiranje Dolcela pudinga bourbon vanilija
- 50 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 100 g maslaca (omekšalog)
- 300 ml Dolcela 5+ vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade
Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 4 (Foto: Mateja Kobeščak)
Priprema:
- Pripremite tijesto. U loncu zakuhajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Kad proključa, maknite s vatre i dodajte brašno te miješajte energično dok smjesa ne postane glatka i ne odvoji se od stranica lonca. Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte miješajući još dvije minute. Maknite smjesu s vatre i ostavite da se malo ohladi ili kratko izmiksajte da para iziđe. Sada u smjesu od brašna dodajte jedno po jedno jaje i između svakog dodavanja dobro miješajte kuhačom ili čvrstom špatulom dok ne dobijete glatko tijesto.
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Smjesu prebacite u vrećicu za ukrašavanje i istiskujte kuglice tijesta, ostavljajući prostor između jer će se profiteroli malo raširiti tijekom pečenja. Vrh svake kuglice izravnajte namočenim prstom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike 15 do 20 minuta ili dok profiteroli ne postanu zlatnosmeđi.
- Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
- Pripremite kremu. U posudi pomiješajte puding u prahu, šećer i 6 žlica mlijeka koje ste oduzeli od 300 ml. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa ga maknite s vatre, dodajte mu razmućeni puding neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice.
- Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok ne prokuha i zgusne se. Sklonite s vatre, prebacite u čistu posudu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, miksajte dok ne postane kremasto. Predivan vjenčić od profiterola punjenih kremom od vanilije koji je šteta pojesti - 10 (Foto: Mateja Kobeščak)
- U posebnoj posudi izmiksajte omekšali maslac da postane kremast.
- Dodajte maslac u puding i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Posebno istucite vrhnje za šlag da dobijete čvrst šlag pa lagano umiješajte tučeno vrhnje u smjesu od maslaca i pudinga dok ne dobijete glatku kremu.
- Sastavite profiterole. Napravite male rezove na dnu profiterola. Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje pa punite svaki profiterol kroz napravljeni rez.
- Ukrasite čokoladom. Čokoladu otopite na pari, lagano ohladite pa vrh svakog profiterola umočite u otopljenu čokoladu. Slažite profiterole u krug formirajući oblik vijenca. Pospite ih s malo mljevenih oraha i šećera u prahu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.