U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2 tisuće djece, od čega njih 400 treba posebnu njegu i podršku.

Galerija PR PR PR +6 PR Dodir koža-na-kožu i hranjenje majčinim mlijekom malim borcima mogu spasiti život i ubrzati njihov oporavak. Kako bi što većem broju prijevremeno rođenih beba u Hrvatskoj pružili mogućnost za ostvarivanje bliskosti sa svojim roditeljima, Pampers i UNICEF udružili su snage u kampanji „Dodir koji život znači“, predstavljenoj danas u Galeriji Forum u Zagrebu.

Kampanja je započela 20. siječnja, uoči Međunarodnog dana zagrljaja, kada je Pampers fotografirao zagrljaje građana i pretvorio svaki zagrljaj u 1 kunu donacije za prijevremeno rođene bebe. Do sada je prikupljeno više od 1400 zagrljaja, a poseban okvir za profilne fotografije na Facebooku u svrhu donacije dodalo je više od 1000 korisnika. Pampers nastavlja prikupljati sredstva za pomoć prijevremeno rođenim bebama te omogućuje još većem broju građana da i oni daju svoj doprinos. Od 1. ožujka do 30. lipnja, od svakog prodanog paketa Pampers pelena u Hrvatskoj, Pampers će donirati dvije kune za opremanje 13 odjela intenzivnog neonatalnog liječenja i njege opremom koja promiče kontakt koža-na kožu i podržava skrb usmjerenu na obitelj.

“Djeca koja stignu na svijet prije nego su ih očekivali, osim posebne medicinske skrbi, najviše trebaju nježan roditeljski dodir. S duge strane, roditeljima treba omogućiti što više prilika da budu uz svoje malene borce jer to ih osnažuje u teškim trenucima neizvjesnosti. Cilj našeg programa podrške prijevremeno rođenoj djeci jest omogućiti kontakt koža-na-kožu i dojenje majčinim mlijekom što većem broju djece, jer se time smanjuje vrijeme njihova boravka u bolnici te im se pomaže u preživljavanju i oporavku. Oprema koja će biti nabavljena uz podršku Pampersa, vrijedna je pomoć u kontinuranom podizanju kvalitete skrbi za najranjiviju djecu. Iznimno smo ponosni što na našoj strani imamo partnere s kojima dijelimo isti cilj i od srca zahvaljujemo Pampersu na pruženoj podršci.”, istaknula je predstojnica hrvatskog Ureda UNICEF-a, Valentina Otmačić.

PR PR


“Željeli smo, kao kompanija koja svojim proizvodima već godinama pomaže odrastanju hrvatskih beba, učiniti još jedan korak više i pomoći na konkretniji način. Jako smo ponosni na ovu akciju i drago nam je što su i građani diljem Hrvatske prepoznali njenu vrijednost. Osim što želimo prikupiti sredstva kako bismo prijevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima što prije i što kvalitetnije omogućili dodir koji život znači, želja nam je da podignemo svijest javnosti o važnosti dodira za svu djecu, a ne samo nedonoščad. Pozivamo sve roditelje da se uključe u akciju, a time i u poboljšanje uvjeta za prijevremeno rođenu djecu.”, izjavila je Lana Zanne Latos, Generalna direktorica P&G-a za Hrvatsku i Sloveniju.

 Neonatologinja dr.med. Rebeka Ribičić naglasila je veliku važnost kontakta koža-na-kožu za oporavak i skraćivanje boravka prijevremeno rođenog djeteta u bolnici.
“Kontakt koža-na-kožu tj. ležanje djeteta na prsima roditelja, prvenstveno majke, ima kratkoročni, ali i dugoročni učinak na novorođenčad. On ih umiruje, poboljšava oksigenaciju krvi, djeca manje plaču, lakše se uspavljuju te općenito brže napreduju. Osim djetetova stresa tako se smanjuje i majčin stres koji može imati negativni utjecaj na razvoj novorođenčeta. Dokazano je da prijevremeno rođena djeca kod koje se prakticira kontakt koža-na-kožu imaju reducirani mortalitet, teške bolesti, infekcije, skraćuje se njihov boravak u bolnici te se pospješuje fiziološka regulacija kao i njihov kasniji kognitivni i motorni razvoj. Ovom prilikom zahvalila bih Pampersu i UNICEF-u što su prepoznali potrebu za opremanjem odjela intenzivnog neonatalnog liječenja te su velikodušno pokrenuli ovu akciju.”

Događanju su prisustvovale i ambasadorica UNICEF-a Bojana Gregorić Vejzović te zagovarateljica za djecu Mirna Medaković Stepinac koje su podijelile svoja iskustva i istaknule da je važno svi zajedno podržimo mame i bebe te da svakom prijevremeno rođenom djetetu osiguramo najbolji početak života.

PR PR

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju