Pasminu velški korgi, te male, simpatične veseljake zdepastog tijela, kratkih nogu i lica nalik lisičjem, nitko nije više popularizirao od kraljice Elizabete II. Korgiji su bili kraljičin zaštitni znak i simbol njezine ljubavi prema životinjama. Tijekom svojeg života Elizabeta je imala oko trideset korgija, a psići koji su sada ostali iza nje, kako pišu strani mediji, otići će kod njezina sina, princa Andrewa i njegove bivše supruge, Sarah Ferguson.

Galerija Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 7 Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 6 Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 1 +5 Unatoč simpatičnoj nezgrapnoj građi, velški korgiji izuzetno su agilni psi koji mogu jako brzo trčati

Kraljica Elizabeta II. u svom malom psećem carstvu imala je i križance između korgija i jazavčara, a iako je tijekom svojeg kraljevanja imala čak trideset pasa, posljednjih godina uzimala je manje novih pasa kako ih ne bi puno ostalo nakon njezine smrti. Nije ni čudo da se kraljica Elizabeta II. zaljubila u ovu pasminu jer riječ je o premedenim psima niskog rasta s velikim karakterom i sposobnošću da brzo i lako pamte naredbe - ipak su velški korgiji jedna od najinteligentnijih i najpametnijih pasmina.

Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 4 Pasmina velški korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici (Foto: Shutterstock)

Postoje dvije podvrste korgija, velški korgi Pembroke i velški korgi Cardigan koji su u Velikoj Britaniji 1934. godine prepoznati kao odvojene pasmine. Veću popularnost imaju korgiji Pembroke koji su sitniji, ali i tvrdoglaviji od Cardigana, te imaju prepoznatljivu boju dlake koja dolazi u nekoliko varijanti, žuto-smeđoj, crvenoj s bijelim oznakama, crvenoj, crnoj i bijeloj.

Korgije su u Wales doveli Vikinzi još u desetom stoljeću, a na velškom jeziku naziv korgi zapravo je opis njihovog izgleda te znači 'patuljasti pas'. Korgiji su kroz sva ta stoljeća zadržali svoje ovčarske instinkte, što ih čini inteligentnim psima jake volje.

Unatoč simpatičnoj nezgrapnoj građi, velški korgiji izuzetno su agilni psi koji mogu jako brzo trčati.

Kraljica Elizabeta II. voljela je provoditi vrijeme šetajući se sa svojim korgijima u vrtu svoje palače, i po nekoliko satI... Uživala je u ljubavi koju je dobivala od svojih ljubimaca jer korgiji su poznati po svojoj odanosti i privrženosti vlasniku, i odraslima i djeci, a da ne postanu previše teritorijalni.

Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 3 Korgiji su poznati po svojoj odanosti i privrženosti vlasniku, a da ne postanu previše teritorijalni (Foto: Shutterstock)

Kraljica je imala prostrani vrt za šetnju sa svojim mezimcima, no živite li u gradu, dobro je znati da korgiji ne trebaju veliko dvorište niti provoditi puno vremena vani. Sve dok se vlasnik dovoljno bavi ljubimcem i osigurava mu adekvatnu mentalnu stimulaciju, korgiji će biti sretni i zadovoljni. Vole biti okupirani i provoditi vrijeme u učenju i svladavanju novih stvari, poput zgodnih trikova.

Velški korgiji mogu živjeti i do 15 godina, općenito su zdrava pasmina, a od zdravstvenih problema specifičnih za pasminu ističu se oni povezani s kukovima i kralježnicom, što je posljedica njihove građe tijela - dugačko, robusnije tijelo i kratke noge.

Pogledate li malo bolje lice korgija primijetit ćete da, osim što sliči na lisicu, izgleda kao da se uvijek smije.

Korgiji i jesu duša svake zabave, pravi veseljaci uvijek spremni na šetnju i igru. Štoviše, često puta imaju problema fokusirati se samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

Njemački ovčar Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati

Slika nije dostupna Sladak ko krafnica! Upoznajte korgija Donuta koji voli krasti čarape i stalno mu viri jezik

Odrasli velški korgiji su preslatki, a kako li su tek slatki kada su mali! S kratkim nogicama i velikim ušima, štenci korgija nemoguće su preslatki! U majušnog korgija mnogi se zaljube na prvi pogled. Vjerujemo da se tako osjećala i kraljica Elizabeta II. kada je dobila svog prvog korgija.

Kraljica Elizabeta II. u šetnji sa svojim korgijima Kraljica Elizabeta II. u šetnji sa svojim korgijima (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju