Ljeto je kao stvoreno za čitanje, a ujedno i prilika da daleko od buke i gužve razmislimo o tome što želimo od sebe jednom kada stigne jesen.

 

Robin Sharma: Život vrijedan življenja

U mogućnosti smo u sekundi se povezati s nekim na drugom kraju svijeta pomoću tehnologije, a istodobno nismo u stanju u zgradi usred centra grada pokucati susjedu na vrata ili ga pozdraviti u dizalu. Maštamo o životu na drugim planetima, a nismo u stanju očuvati ovaj jedan jedini koji trenutno imamo. Koja je onda svrha svega?

To se pita i Robin Sharma. Prema njemu, suvremeni čovjek živi život koji nije vrijedan sjećanja, koji ne ostavlja traga na budućim generacijama i koji je naizgled lišen ikakvog pozitivnog utjecaja na budućnost. Upravo zbog toga naši dani postaju sve kraći, vrijeme sve brže protječe i curi nam iz ruku, dok u našim srcima ostaje jedino jadikovka o mogućnostima koje više nisu tu.

Sharma je na umu imao samo jedan cilj kada je pisao knjigu: naučiti nas kako živjeti život koji će ostaviti traga, a to možemo tako da otkrijemo svoj istinski poziv, svoju svrhu i koračamo prema njoj. Jedino ćemo tako živjeti život vrijedan življenja te ga, u konačnici, i nadživjeti.

Prijevod: Aleksandra Barlović

Natalia de Barbaro, Ženski povratak sebi Natalia de Barbaro, Ženski povratak sebi (Foto: Sonja Kovač)

Natalia de Barbaro: Ženski povratak sebi

Jeste li ikada osjetile kao da ste potpuno same na svome putu? Kao da sve druge žene oko vas ostvaruju ono što vi želite, a vama nikako ne polazi za rukom? No u tome, vjerujte, niste same.

Autorica knjige rekla je: Nisi sama. Napisala sam ovu knjigu da ostavim tragove vlastitog puta, da pomognem i drugim ženama koje se ne mogu othrvati nemoći, strahu i tuzi, i koje osjećaju da ne mogu biti Svoje, u punini značenja te riječi. Koliko noći si provela u suzama, s osjećajem bespomoćnosti, samo zato jer si znala da te čeka još jedan dan glumljenja nečega što nisi, još jedan dan koračanja stazom koja nije tvoja, još jedan dan stavljanja tuđih potreba ispred svojih?

To znaš samo ti, draga čitateljice. Napisala sam ovu knjigu da ti posluži kao zrcalo u kojemu ćeš se moći ugledati i shvatiti da nisi sama. I čitat ćemo je skupa, s vjerom da će se Duša koja sve zna probuditi u tebi i pomoći ti na tvom putu. Dopusti joj da te nježno povede u dubine istine i mudrosti koja se krije u tebi.

Prijevod: Mladen Martić

Dr. Julie Smith, Zašto mi to nisu rekli prije? Dr. Julie Smith, Zašto mi to nisu rekli prije? (Foto: Sonja Kovač)

Julie Smith: Zašto mi to nisu rekli prije?

Dr. Julie Smith, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja s bogatim iskustvom u radu s pacijentima, u svojoj je knjizi „Zašto mi to nisu rekli prije“ podijelila vještine koje su potrebne za svladavanje životnih uspona i padova. Zapravo se radi o „tajnim bilješkama“ psihoterapeutkinje koje su neophodne za poboljšanje našeg mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje posljednjih je godina došlo u centar pažnje šire javnosti, prvenstveno zbog pandemije i potresa koji su nas zadesili. No mnogi od nas u tom su vremenu doživjeli i svoje osobne potrese i upravo je zato važno naučiti kako se nositi s tim. Riječ psihoterapeuta u tome je od presudne važnosti. On vam neće čarobno riješiti sve probleme u dva sata. Morat ćete mukotrpno raditi na sebi, zagledati se duboko u srce mračne šume za koju možda ni ne znate kako se stvorila u vama, naučiti kako biti sami sa sobom, kako ne tražiti potvrdu drugih, kako prevladati jutarnju tjeskobu, kako se uistinu osloniti na sebe, ali i ono najvažnije – kako potražiti pomoć kada je to potrebno. Prvu pomoć nudi već i ova knjiga.

Stručni savjeti dr. Julie Smith pomoći će vam da se nosite sa svakodnevnim olujama. Pisani su tako da možete naprosto početi čitati onaj dio koji vas zanima i koji vam je u danom trenutku potreban.

Jorge Bucay, Ispričat ću ti priču Jorge Bucay, Ispričat ću ti priču (Foto: Sonja Kovač)

Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču

Knjiga koja već godinama ne silazi s ljestvice najpopularnijih kada je u pitanju rad na sebi svakako je Ispričat ću ti priču poznatog psihoterapeuta Bucaya.

Glavni lik je student Demian kojeg muče brojna egzistencijalna pitanja i koji na putu odrastanja traži samoga sebe i svoje mjesto u svijetu. S obzirom na to da je shvatio da mu treba pomoć zbog svih izazova s kojima se mora nositi u odnosima s roditeljima, djevojkom, prijateljima i svojim studentskim obavezama, odlazi na terapiju kod psihoterapeuta Debelog. On pak ima poseban pristup pacijentima pa Demianu na svakoj seansi ispriča po jednu priču na temelju koje Demian treba naći odgovore na svoja pitanja.

Pričama progovara o očekivanjima okoline od nas, osjećaju krivnje, prepoznavanja vlastite vrijednosti, ljubavi, odnosima s drugima i slično, a ono što ih čini posebnima je to što nam na potpuno nenametljiv način nude teme za razmišljanje. U konačnici ostaje na svakome čitatelju odlučiti hoće li ono što je naučio primijeniti u svome životu i tako ga pokušati poboljšati.

Prijevod: Silvana Roglić

James Clear, Atomske navike James Clear, Atomske navike (Foto: Sonja Kovač)

James Clear: Atomske navike

Koliko ste puta već poželjeli promijeniti nešto vezi sebe, možda početi vježbati, trčati, ranije se buditi, naučiti neku novu vještinu? Svaki put izgovor je nedostatak vremena. No knjiga Atomske navike pokazat će vam da svaka velika promjena počinje jednom malom navikom, neovisno o tome što želite i koje su vaše životne okolnosti.

U ovoj knjizi autor daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike (čak i kada nemate vremena), kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put, kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga. U svakom poglavlju daje i teoriju i primjere potkrijepljene znanošću, ali i praktična i jednostavna uputstva i strategije koje sam prakticira.

Prijevod: Nenad Ljubić

Isti naslov, druga priča: Sedam knjiga koje su puno bolje od filma Knjige koje su bolje od filmova Knjige koje su bolje od filmova - 2 Knjige koje su bolje od filmova - 3 +4 Knjige koje su bolje od filmova - 4

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju