Zdravlje kože povezano je s prehranom. Naime, osim izlaganja suncu glavni krivac za oštećenja kože povezan je s postupkom koji uključuje miješanje masnoća ili proteina sa šećerom u našem krvotoku.

Dobra i već poznata vijest je da kvalitetna prehrana može biti moćan alat u borbi protiv procesa starenje te pomoći u zaštiti naše kože.

Naravno, nije poanta da do kraja života izbacite pomfrit s popisa namirnica, nego da vaša prehrana bude uravnotežena.

U nastavu donosimo zamjene za pet omiljenih namirnica koje će vam pomoći na putu do zdravije kože.

1. Pomfrit od batata

Klasični pomfrit je ukusan, ali nije najbolji odabir kada je u pitanju zdrava koža jer pržena hrana i sol mogu dugoročno biti štetni za tijelo. Hrana pržena u ulju na visokim temperaturama otpušta slobodne radikale koji ubrzavaju proces starenja i uzrokuju oštećenja kože.

Zato umjesto klasičnog pomfrita napravite pomfrit od batata u pećnici. Bit će ukusan i koristan za vaše zdravlje. I nemojte pretjerati sa soli jer višak soli može dehidrirati kožu i učiniti ju sklonijom nastanku bora.

Juha od mrkve Napunite frižider bez brige: Sedam namirnica koje se sporo kvare

Salata od slanutka i kukuruza Super recepti: Tri proteinske salate za zdravo tijelo i vitku liniju

 2. Perad (umjesto mesnih prerađevina)

Prerađeno meso poput kobasica i hrenovki sadrži velike količine natrija, sulfita i zasićenih masti, a pokazalo se da sve navedeno dehridira kožu i uzrokuje upalne procese.

Zato ove namirice zamijeniti laganijim mesom poput piletine pečene na žaru koja je bogata aminokiselinama koje su važne za prirodno stvaranje kolagena. Piletina je istovremeno i dobar izbor proteina koji će vas držati sitima duže vrijeme.

3. Maslinovo ulje ili avokado (umjesto margarina)

Iako se margarin reklamira kao namirnica dobra za srce, on je često bogat trans mastima, a jedno istraživanje provedeno na štakorima otkrilo je da povećani unos trans masnih kiselina iz biljnih ulja koja se koriste u izradi margarina može kožu učiniti osjetljivijom na UV zračenje. Posljedice toga su oštećenje kolagena i elastičnosti.

Zato kao zdraviju zamjenu pokušajte koristiti avokado ili maslinovo ulje koji će biti zdraviji sastojak sendviča od margarina.

Granola pločice Zamka u tanjuru: Sedam namirnica koje su prepune skrivenih kalorija

Probava Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića

4. Voće s medom i jogurtom (umjesto slatkiša)

Konzumacija prevelikih količina šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a slatke stvari mogu ubrzati i proces starenja kože.

Zato kada nakon večere poželite pojesti nešto slatko, umjesto čokolade pojedite mješavinu svježeg voća i jogurta, po mogućnost grčkog koji sadrži više bjelančevina, a sve zasladite žličicom meda.

5. Pažljivije birajte kruh

Idealna opcija bila bi da sami pravite kruh koji ćete jesti jer tako biste pod kontrolom imali sve namirnice, ali ako vam obaveze i ne ostavljaju toliko slobodnog vremena, potrudite se kupovati zdravije opcije kada je u pitanju kruh.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju