Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema. Prilikom kiseljenja zelje iz sebe ispušta tekućinu, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom - rasol. Ima onih koji su odavno upoznati s blagodatima te tekućine, a mi ćemo vas još jednom podsjetiti zbog čega biste ju trebali uvrstiti na svoj jelovnik.

1. JAČANJE IMUNITETA

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tijekom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcij, magnezij, željezo i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tekućini.

Rasol je niskokalorična namirnica, a istodobno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik

2. REGULIRANJE PROBAVE

Imate problema sa zatvorom crijeva? Riješit će ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.

3. OLAKŠANO MRŠAVLJENJE

Rasol je niskokalorična namirnica, a istodobno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak prehrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može zamijeniti jedan međuobrok te učinkovito reducira nezdrave masnoće.

Sirutka je izrazito dobra za zdravlje Samo 26 kalorija: "Blago" od pet kuna koje liječi mnoge zdravstvene probleme

Juha od cikle Snagatorica u tanjuru: Juha koja pomaže kod anemije i mršavljenja

4. UBLAŽAVANJE MAMURLUKA

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažit ćete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

5. JAČANJE KOSTIJU

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom zelju nalazi vitamin K2.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju