Prva rečenica revolucionarnog romana Virginije Woolf „Gospođa Dalloway“ kaže: Gospođa Dalloway rekla je da će sama kupiti cvijeće.

Na prvu se ne čini značajno, no ako poznajete pozadinu romana i njegovu simboliku, tada je jasno da je taj čin kupnje cvijeća sebi zapravo bio prvi korak koji je Clarissa Dalloway napravila za putu zauzimanja za samu sebe.

Kada pomislimo na bukete, prva pomisao nam je kupnja cvijeća drugima za posebne prilike, a rijetko ili nikada sebi.

No trebalo bi zapravo biti potpuno suprotno – prvo bismo ljubav trebali iskazati sebi, a tek onda drugima. Koliko god ovo zvučalo kao izlizani klišej, činjenica je da drugačije zračimo kada volimo same sebe, a i drugi to odmah primijete. Prije ćete privući nečiju pažnju kada je vidljivo da se poštujete i volite.

Možda najlakši korak na putu izgradnje te ljubavi prema samoj sebi jest – kupnja cvijeća.

Evo zašto biste već danas trebale sebi kupiti cvijeće.

1. Popravlja loš dan

Život nema samo lijepe dane. Sasvim je normalno osjećati se loše, bilo da za to postoji neki vidljiv razlog ili ne. Ljudski organizam nije stvoren samo za pozitivne emocije. I iako je u tim trenucima kupnja cvijeća posljednje što vam je zasigurno na pameti, upravo vam tada najviše i treba.

Gotovo svi veliki trgovački lanci mješovite robe u svojoj ponudi imaju bukete svježeg cvijeća već od tri eura pa taj čin ljubavi prema sebi možete iskazati i tijekom obilne kupnje namirnica. Ne morate ni u cvjećarnicu.

2. Uljepšava male pobjede

Kada ste posljednji put proslavili odlično odrađen projekt, ozdravljenje od prehlade koja vas je tjednim mučila ili gubitak pet kilograma? Zašto bismo slavili samo rođendane, diplome, vjenčanja i slično?

Život se sastoji od mnogo više tih „običnih“ dana i trenutaka, a ne od onih za koje se govori da su „najvažniji u životu“. I baš zato treba slaviti i te „male“ pobjede i podsjetiti se da sami kreiramo posebne trenutke.

3. Unosi svježinu u dom

Proljetno čišćenje idealno je i za osvježavanje ili preuređenje doma, a jedan od najlakših načina je upravo vaza sa cvijećem, posebno ako niste sigurni u veće investicije u svoj dom.

Istraživanje s Harvarda pokazalo je da cvijeće smanjuje tjeskobu.

Dodavanjem cvijeća u kuhinju, dnevnu sobu ili na radni stol uvelike možete promijeniti izgled prostorije. Cvijeće daje dojam profinjenosti i šarma, a ako se poigrate i bojama, možete nadopuniti sliku već postojećeg namještaja.

4. Pomaže pri tjeskobi

Osim što se prepuštate brizi o sebi, cvijeće može doprinijeti vašem cjelokupnom mentalnom zdravlju jer je poznato da pomaže u smanjenju tjeskobe.

Psihologinja s Harvarda, dr. Nancy Etcoff, provela je istraživanje koje je otkrilo da su se sudionici osjećali manje tjeskobno nakon što su nekoliko dana živjeli u kući s cvijećem.

Rad u okruženju s cvijećem također se pokazao kao opuštajuće iskustvo, jer cvijeće podsvjesno šalje poruku da je prostor ugodan, siguran i topao.

5. Zaslužujete cvijeće

Na kraju dana, mogli bismo nabrojati stotinu razloga zašto vam ne bi trebalo biti neugodno ili čudno kupovati si cvijeće, no u konačnici je važno samo jedno – zaslužujete cvijeće. Zaslužujete se razmaziti i napraviti nešto samo za sebe.

Buket cvijeća Dodavanjem cvijeća u kuhinju, dnevnu sobu ili na radni stol uvelike možete promijeniti izgled prostorije (Foto: Unsplash+)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju