Spojevi iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim time koža je zategnutija
Spojevi iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim time koža je zategnutija (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Kraljice sunčanih dana: Pet razloga zbog kojih trebamo (za)voljeti breskve

11-06-2019 Piše T.B.
komentari

Tržnice su se napokon počele puniti sezonskim ljetnim voćem, a mnogima omiljeno među njime svakako su breskve.

Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombiniranja s drugim i slatkim i slanim namirnicama, no ujedno su bogate hranjivim tvarima te njihova redovita konzumacija pozitivno utječe na naše zdravlje. U tome nije zanemariv ni njihov utjecaj na naš vanjski izgled, napose kožu.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena

Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, mangana, vlakna, željeza i kalija, a sadrži manje od 1 grama masti. Vrijedi istaknuti i bogatstvo antioksidanta, a napravi li se od ovoga voća sok, to omogućuje bržu apsorpciju i djelovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.

Evo što takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidansa može učiniti za naše zdravlje.

1. Poboljšava probavu
Prosječna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola topljivo, a pola netopljivo. Upravo ona netopljiva povoljno utječu na našu probavu i pomažu s konstipacijom, dok topljiva hrane dobre bakterije koje utječu na zdravlje probavnog sustava.

2. Smanjuje alergije
Spojevi koji se nalaze u breskvi povoljno utječu i na one koji se bore s ljetnim alergijama, napose s peludi trava u zraku. Naime, kada je tijelo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno kemilkaliju koja nastoji pomoći organizmu u obrani od alergena. No istodobno histamin izaziva neugodne simptome alergije kao što su svrbež, kihanje i kašalj.

Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njezini spojevi smanuju otpuštanje histamina u krv te istodobno ograničavaju upalne procese koji su posljedica alergijske reakcije.

Smmothie može biti odličan saveznik u borbi s kilometrima Saveznik u mršavljenju: Recept za zdravi napitak koji pomaže izravnati trbuščić

3. Zaglađuje kožu
Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, spojevi iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim time koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se pak u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opeklina od sunčevih zraka

4. Smanje razinu šećera u krvi
Breskva se često preporučuje kao dio obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja razine šećera u krvi.

5. Osnažuje imunitet
U konačnici, redovita konzumacija bresaka koje obiluju spomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno utjecati na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.

Savjet: Kako biste nakon kupnje što duže sačuvali svježinu bresaka, u trgovini ili na tržnici birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati do najviše tjedan dana, a želite li ih sačuvati za kasnije, operite ih, narežite na kockice i spremite u zamrzivač pa ih kasnije koristite za pripremu smoothieja.

Pročitaj još
Pročitaj još