Tržnice su se napokon počele puniti sezonskim ljetnim voćem, a mnogima omiljeno među njime svakako su breskve.

Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombiniranja s drugim i slatkim i slanim namirnicama, no ujedno su bogate hranjivim tvarima te njihova redovita konzumacija pozitivno utječe na naše zdravlje. U tome nije zanemariv ni njihov utjecaj na naš vanjski izgled, napose kožu.

Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, mangana, vlakna, željeza i kalija, a sadrži manje od 1 grama masti. Vrijedi istaknuti i bogatstvo antioksidanta, a napravi li se od ovoga voća sok, to omogućuje bržu apsorpciju i djelovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.

Evo što takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidansa može učiniti za naše zdravlje.

1. Poboljšava probavu
Prosječna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola topljivo, a pola netopljivo. Upravo ona netopljiva povoljno utječu na našu probavu i pomažu s konstipacijom, dok topljiva hrane dobre bakterije koje utječu na zdravlje probavnog sustava.

2. Smanjuje alergije
Spojevi koji se nalaze u breskvi povoljno utječu i na one koji se bore s ljetnim alergijama, napose s peludi trava u zraku. Naime, kada je tijelo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno kemilkaliju koja nastoji pomoći organizmu u obrani od alergena. No istodobno histamin izaziva neugodne simptome alergije kao što su svrbež, kihanje i kašalj.

Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njezini spojevi smanuju otpuštanje histamina u krv te istodobno ograničavaju upalne procese koji su posljedica alergijske reakcije.

Smmothie može biti odličan saveznik u borbi s kilometrima Saveznik u mršavljenju: Recept za zdravi napitak koji pomaže izravnati trbuščić

3. Zaglađuje kožu
Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, spojevi iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim time koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se pak u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opeklina od sunčevih zraka

4. Smanje razinu šećera u krvi
Breskva se često preporučuje kao dio obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja razine šećera u krvi.

5. Osnažuje imunitet
U konačnici, redovita konzumacija bresaka koje obiluju spomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno utjecati na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.

Savjet: Kako biste nakon kupnje što duže sačuvali svježinu bresaka, u trgovini ili na tržnici birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati do najviše tjedan dana, a želite li ih sačuvati za kasnije, operite ih, narežite na kockice i spremite u zamrzivač pa ih kasnije koristite za pripremu smoothieja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju