Ljeti imamo više vremena za posvećivanje svome domu pa je to nerijetko doba u kojem se mnogi odlučuju na preuređenje.

Galerija Preuređenje doma - 1 Preuređenje doma - 2 Preuređenje doma - 3 +2 Sitnice smjestite u kutije koje će vam biti nadohvat ruke i izgledati skladno

No želite li svome domu podariti novo ruho, a pritom na to ne potrošiti čitav godišnji odmor i ostati praznih džepova, postoji nekoliko načina na koje to možete vrlo lako postići.

1. Uredite hodnik
Prva prostorija koju vidite kada ulazite u svoj dom je hodnik. On određuje ton čitavog doma, a zbog najčešće male kvadrature nije skup za preuređenje. Osim toga, od namještaja će zahtijevati samo ormarić za cipele, vješalicu za jakne i ogledalo pa je zato idealna početna točka preuređenja.

Preuređenje doma - 5 Hodnik određuje ton čitavog doma (Foto: Living4media)

2. Obojite zidove
Bojanje zidova najjednostavniji je način preuređenja doma koji će dati najveće rezultate, a značajne uštede mogu se postići ako sav posao obavite sami.

Dizajneri interijera preporučuju određene boje za određene prostorije. Tako, primjerice, za spavaću sobu preporučuju smirene, plave tonove, za radnu sobu zelenu koja potiče produktivnosti, dok se za prostorije u kojima najčešće boravimo, poput dnevne sobe, često preporučuju jednostavni, pješčani tonovi.

No osim odabira boje važno je znati i trebate li boju na bazi vode ili na bazi ulja, ovisno o tome kakvi su vam zidovima gdje se nalaze te kakvim su bojama već ranije bili tretirani. Primjerice, boje na bazi ulja idealne su za vlažne prostore poput kupaonice, dok se one na bazi boje češće biraju za ostatak doma.

3. Preuredite drveni namještaj
Baš kao i bojanje zidova, jednako će efektno biti i bojanje starog drvenog namještaja, no kako bi sve zaista izgledalo profesionalno, potrebno je imati na umu nekoliko stvari. Prije svega, pogledajte ima li namještaj sjajni premaz ili ne. U prvom će slučaju stoga svakako biti potrebno skidanje tog sloja brusnim papirom ili ručnom brusilicom. Jednom kada odlučite o boji, potrebno je staviti i temeljnu boju tj. primer, a tek potom željenu nijansu. No, srećom, danas mnogi proizvođači nude kombinaciju ta dva proizvoda u jednom što će značajno skratiti utrošeno vrijeme.

4. Izolirajte prozore
Iako možda nije zabavno kao bojanje zidova, izoliranje prozora mali je zadatak koji može pružiti nemjerljivu promjenu odnosno ostajanje topline u stanu u zimskim mjesecima te spreječavanje ulaska vrućeg zraka tijekom ljeta. Na tržištu postoje i energetski prozorski paneli, no njihova cijena nije niska, pa je samostalna izolacija uz pomoć izolacijskih ploča i pjena koje se mogu naći već za nekoliko desetaka kuna u brojnim trgovinama diljem Hrvatske mnogo prihvatljivije rješenje.

Malo boje i pokoji slobodni sat mogu učiniti čuda za vaš dom.

5. Dodajte samoljepljive tapete
Dobar način za stvaranje potpuno novog ozračaja u domu je dodavanje samoljepljivih PVC tapeta na zid ili pak na dio namještaja. Uz njihovu pomoć možete potpuno transformirati izgled neke prostorije, a najveća im je prednost ta što se lako postavljaju i lako skidaju.

Kod njih nije potrebno dodatno ljepilo pa samim time ne oštećuju površine te su dobar odabir i za one ljude koji su podstanari. Jedino na što morate pripaziti kada kupuje foliju jest to je li namijenjena namještaju ili zidu jer se razlikuju svojom izdržljivošću na različitim površinama.

6. Starom kauču dodajte novu presvlaku
Kupovanje kauča uvijek je velika investicija, no moguće je da nam se nakon nekoliko godina više neće svidjeti ili pak ćemo tražiti načine kako prekriti mrlje koje nikako ne možemo ukloniti. Srećom, na našem tržištu postoji pregršt tvrtki koje nude izradu presvlaka po mjeri, a cijena je neusporedivo jeftinija od kupnje novog komada namještaja.

Preuređenje doma - 2 Starom kauču dodajte novu presvlaku (Foto: Living4media)

7. Napravite zid od paleta
Ako ste vješti s drvetom te želite stvoriti nešto jedinstveno i naglasiti jedan zid, primjerice iza kreveta ili pak iza televizora u dnevnoj sobi, vrlo jednostavno možete napraviti zid od paleta. Trebaju vam samo stare palete koje uz malo sreće možete dobiti besplatno u bilo kojem skladištu ili pak kupiti vrlo povoljno kupiti u prodavaonicama, malo boje za drvo i čavlići.

Nakon što pojedine daske odvojite od paleta, izbrusite ih i postavite na zid, preostaje samo bojanje u željenu nijansu. Ovo je projekt koji će bez imalo sumnje privući pažnju svih gostiju vašeg doma.

Preuređenje doma - 6 Ako ste vješti s drvetom možete napraviti zid od paleta (Foto: Living4media)

8. Stvorite galeriju fotografija
Mala, no efektna promjena u domu može se dobiti postavljanjem galerije fotografija na jednom zidu. U prodavaonicama diljem Hrvatske možete pronaći okvire za fotografije već od 8 kuna, pa ako planirate galeriju od, primjerice, devet fotografija, na čitav ćete projekt potrošiti manje od 100 kuna, uključujući izradu fotografija. Za posebno elegantan dojam možete sve fotografije izraditi u crno-bijeloj tehnici.

Preuređenje doma - 3 Efektna promjena može se dobiti postavljanjem galerije fotografija na jednom zidu (Foto: Living4media)

9. Sakrijte kablove
Kada se trudimo oko uređenja doma, kablovi koji vise iz raznih elektroničkih uređaja mogu nam pokvariti čitav dojam. No zato postoji nekoliko načina na koje ih možete sakriti. Primjerice, kablovi se mogu smjestiti u postaje za napajanje koje potom objedinjuju sve njih na jednom mjestu. Može ih se povezati gumicama ili pak specijaliziranim trakicama za tu namjenu, kao i drvenim panelima uz rub zidova.

10. Neželjene sitnice spremite u kutije
Baš poput kablova, sitnice koje često koristimo, no estetski ne izgledaju privlačno mogu stvoriti dojam neurednosti. Zato je najjednostavnije smjestiti ih u kutije koje će nam biti na dohvat ruke, no koje će ujedno skladno izgledati. Odaberite više kutija u jednoj boji za što elegantniji i čišći dojam.

Preuređenje doma - 4 Sitnice smjestite u kutije koje će vam biti nadohvat ruke i izgledati skladno (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju