U svijetu se 5. listopada obilježava Svjetski dan učitelja, a ovaj dan iskoristili smo kao povod da prenesemo pismo jedne mame učiteljima s kojim će se, vjerujemo, mnogi roditelji složiti.

Našim dragim, nevjerojatnim, neumornim, punim ljubavi, moćnim učiteljima,

vi ste naši heroji.

I ne znam kako vam to uspijeva.

Ja, majka troje djece, jedva izlazim na kraj sa svojim triom. A vi ne samo da od ponedjeljka do petka nadzirete dvadesetak učenika u svojim učionicama, nego im prenosite znanje, dijelite životne lekcije i dajete vrijedne savjete.

Ne znam kako to radite i kako to kod vas izgleda tako lako. I znam da je to sve samo ne jednostavno.

Vi ste čudotvorci. Jedva uspijevam natjerati jedno svoje dijete da obuče jaknu prije škole, ali čarobnim potezom vi nagovorite njih dvadesetak da obuku kapute, rukavice i kape prije izlaska. Ne znam kako to radite.

Vi ste puni nade, optimistični i hrabri, pomažete nam da našu djecu oblikujemo u kompletne odrasle osobe.

Svaki dan u učionicu donosite nešto što meni izgleda kao bezgranična energija. Umorim se samo razmišljajući o vašem poslu, a vi svako jutro pozdravljate moju djecu s osmijehom na licu dok ja gunđam kad dolazim. Jednom prilikom u kući mi je bilo 13 djece na dvosatnoj rođendanskoj zabavi. Trebalo bi mi je punih 48 sati za opravak tako da stvarno ne znam kako vi to radite.

Pronalazite trikove kako biste moje dijete naučili slova, sastavljate mu zagonetke.  Radite sve ono što sam ja izbjegavala.

Suočavate se s našom boli. Svjedoci ste najvećih obiteljskih tragedija i nekih svakodnevnih borbi koje uključuju borbu za hranu, odjeću... Svjedočite životu i smrti u toj svojoj učionici, a onda se toj ranjivoj djeci posvetite i činite im život boljim.

Srce vam se vjerojatno zna slamati, ali nemate vremena za gubljenje. Vi imate posao koji morate obaviti i radite ga sa svrhom koja nas druge inspirira.

Ne znam kako vam to uspijeva.

Smišljate najkreativnije ideje za podučavanje. Unosite entuzijazam u učenje koji smatram inspirativnim. Jednom sam pokušala sa svojom djecom napraviti projekt kakav ste vi radili, ali na pola puta svi smo odustali i završila sam sa zelenom bojom na prstima idućih mjesec dana. Ne znam kako to radite.

Vaše učionice su tračak akademskog sunca. Ploče u vašim učionicama su na mjestu, iako se u njima svaki dan kreću deseci djece, okreću se, skaču, trče, guraju, a opet svaki put kad dođem u učionicu ona izgleda kao neki super organizirani hram. Istovremeno, moja djeca unište našu kuću u roku tri minute. Ne znam kako vam sve to uspijeva.

Vi imate i taj učiteljski glas. Čujete buku malih glasova u snu. Jednom sam u vašoj učionici proevla 30 minuta i imala sam glavobolju satima. Vaša glasovna kontrola je impresivna . Kako ne dobijete laringitis svaki dan?

Slika nije dostupna Kako razgovarati s djetetom o njegovu danu u školi (ili vrtiću)?

I pokušavate se zalagati za svako dijete. Oduševljavate me zapažanjima o mom djetetu na roditeljskim sastancima. U nekoliko tjedana vi primijetite stvari za koje su meni trebale godine. I to ponavljate sa svakim djetetom u razredu. Spretni ste i promišljeni.

Ljeti ste slobodni. Ako mene pitate zaslužujete cijelu godinu, a vi dobijete samo nekoliko tjedana za odmor, opravak, planiranje i pripremu za sljedeću godinu.

U rujnu se pojavljujete potpuno predani promjeni života nove skupine djece. Vaša motivacija je vrijedna divljenja.

Inspirativni ste. Oblikujete empatične, otvorene, raznolike generacije. Činite živote roditelja boljima. Iako brinemo za svoju djecu kada smo razdvojeni, srce nam se smiješi jer znamo da su s vama.

Ne znam kako vam sve ovo uspijeva, ali znam da sam zahvalna jer je tako.

S ljubavlju,

mama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju