Britanska kraljevska obitelj nije dužna koristiti prezime u privatnim i javnim pojavljivanjima, pa je to jedan od razloga zbog čega ga ne zna većina osoba u Ujedinjenom kraljevstvu i ostatku svijeta.

Kraljica Elizabeta II. je toliko poznata sama po sebi, da je nije potrebno oslovljavati prezimenom. No kada članovi njene obitelji imaju potrebu za prezimenom – primjerice kada idu u školu ili pohađaju vojsku – na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti.

Do 1917. godine obitelj uopće nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom te kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je primjerice dinastija Tudor ili York.

Tada je britanski kralj George V. odlučio promijeniti ime svoje kuće iz Saxe-Coburg-Gotha u Windsor, prema jednom od dvoraca u njihovom posjedu jer se u jeku prvog svjetskog rata želio riješiti bilo kakve povezanosti sa svojim njemačkim porijeklom.

No pritom nije promijenio samo ime dinastije, već je specificirao da Windsor odsada postaje i službeno prezime kraljevske obitelji.

Kraljica Elizabeta II. i Meghan Markle u obilasku sjeverozapadne Engleske - 3 Meghan Markle: Detalj na haljini otkrio da vojvotkinja itekako poštuje kraljicu

Kada se princeza Elizabeta II. udala za Philipa Mountbattena 1947. godine protivno željama dvora, uzela je njegove prezime. Nakon što je postala kraljicom odlučila je dopisati Windsor kako bi se njihovi potomci mogli razlikovati od ostalih iz kraljevske loze. Ipak, rijetko tko zna ili koristi njezino puno ime: kraljica Elizabeta II. Mountbatten-Windsor.

Prezime Mountbatten-Windsor iskoristila je kraljičina kći, princeza Anne kad se udavala 1973. godine, iako nije bila dužna po britanskim propisima.

S druge strane tijekom služenja vojske princ William i Harry koristili su prezime Wales prema očevoj tituli princa od Walesa. Istom logikom poslužile su i se i kćeri princa Andrewa, vojvode od Yorka, te se predstavljale kao Eugenija i Beatrice York.

Članovi kraljevske obitelji nisu dužni koristiti prezime, pa najmlađi nasljednici britanske krune - princ George  princeza Charlotte i princ Louis koriste samo svoje ime i titulu.

Kraljevski trio fantastikus: Fotografije koje dokazuju da mama Catherine ima pune ruke posla Princ George, princeza Charlotte i princ Louis su vrlo razigrana djeca Princ George, princeza Charlotte i princ Louis - 2 Princ George, princeza Charlotte i princ Louis - 3 +4 Princ George, princeza Charlotte i princ Louis - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju