Britanska pjevačica i producentica Kate Bush, davne 1978. četiri je tjedna provela na vrhu britanske glazbene ljestvice sa svojom debitantskom pjesmom "Wuthering Heights“ ili u prijevodu „Orkanski visovi". U dobi od samo 19 godina Bush je postala prva ženska umjetnica koja je dosegla broj jedan u Velikoj Britaniji s pjesmom koju je sama napisala.

Glazbenica je u svojoj karijeri objavila čak 40 singlova i deset studijskih albuma koji su uvršteni u top 10 glazbenih ljestvica u Velikoj Britaniji.

No, znaju li mladi tko je Kate Bush i zašto je javnost upravo sada  prepoznala glazbeno stvaralaštvo umirovljene 63-godišnje Kate Bush? Ponovno otkrivenje ove prekrasne pjesme možemo zahvaliti upravo Stranger Thingsu. 

Da, četvrta i posljednja epizoda kultne serije o čudovištima koja svoje glavne ideje crpi iz dalekih osamdesetih godina prošlog stoljeća, proslavila je njenu pjesmu „Running up that Hill“ koja se upravo sad našla na prvom mjestu glazbenih ljestvica.

Ako još niste pogledali seriju, imajte na umu da bi daljnji tekst mogao otkriti radnju serije. U novoj sezoni Max (Sadie Sink) postaje meta Hawkinsovog novog negativca: Vecne, koji vreba ljude u njihovim snovima. Max tuguje zbog gubitka polubrata Billyja (Dacre Montgomery), koji je umro na kraju treće sezone kako bi spasio Hawkins. Pjesma je bila prvi singl s njenog albuma iz 1985. godine, „Hounds of Love“.

Pjesma Kate Bush igra ključni dio serije smještene u 1980-e i svira tijekom jedne utjecajne scene tijekom četvrte epizode. Za neke mlađe gledatelje ovo je prvi put da su čuli za Kate Bush i jednu od njezinih najpoznatijih pjesama "Running Up That Hill". To je navelo mnoge da se pitaju što pjesma zapravo znači i kakav je točno dogovor s Bogom na koji Kate aludira.


Prema riječima same pjevačice Kate Bush, pjesma govori o zamjeni mjesta s drugom osobom kako bi razumjela stvari iz njihove perspektive.

Obožavatelji također vjeruju da je značaj stihova Kate Bush posebno važan za lik u ovoj sceni, Max. Neki obožavatelji misle da dok Max nastavlja patiti nakon Billyjeve smrti, stihovi o zamjeni mjesta s njim ili pokušaju da ga više razumije su posebno primjenjivi na njezin lik.

Scena iz 4. sezone serije Stranger Things Vratio se "Stranger Things": Glavni junaci više nisu tako mali, a sezona je najstrašnija do sada

No, pjesma nije samo skočila na prvo mjesto glazbenih ljestvica, ona je postala i trend na TikToku gdje najvjerniji fanovi Stranger Thingsa pokušavaju rekreirati scenu u kojoj se Max bori s Vecnom dok u pozadini svira ova pjesma. Moramo zaključiti da je ovaj glazbeni dragulj iz prošlosti jednostavno zaludio cijeli svijet. Neke od kreativnih TikTok uradaka možete pronaći ispod teksta:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju