Ako ponekad plačete nakon seksa, niste usamljeni i te suze su sasvim normalne. Suze nakon seksa mogu biti sretne suze, suze olakšanja ili najobičnija fizička reakcija koja se dogodi u određenom trenutku i nije nikakav razlog za zabrinutost.

Plakanje nakon seksa poznato je i kao postkoitalna disforija, a može uključivati suze, tugu i razdražljivost nakon seksualnog odnosa, čak i kada je on idealan. Ova pojava može se dogoditi svakome bez obzira na spol, seksualno orijentaciju i zadovoljstvo vezom.

O njoj nije provedeno dovoljno istraživanja, međutim određene brojke postoje. Istraživači su, između ostalog, 2015. godine ispitali 230 heteroseksualnih žena i otkrili da je većina njih plakala nakon odnosa.

Godine 2018. provedeno je istraživanje u sklopu kojeg je 1208 muškaraca ispunilo anonimni upitnik - njih 41 posto iskusilo je postkoitalnu disforiju, a četiri posto je reklo da je ona za njih uobičajena.

U nastavku pročitajte neke od razloga koji mogu dovesti do suza za vrijeme ili nakon seksa.

Žena i muškarac u krevetu "Suprug i ja imamo seksualne odnose jednom mjesečno. Je li to dovoljno?"

SREĆA

Nije svaka emocija koja izaziva plač loša. Vjerojatno ste nekada u životu doživjeli suze radosnice, recimo na nekom vjenčanju. Ista stvar se može dogoditi tijekom i nakon seksa. Možda ste jako zaljubljeni, možda ste upravo imali najbolji seks u životu, možda dulje vrijeme niste imali odnose pa su osjećaji intenzivniji.

PREPLAVILE SU VAS EMOCIJE

Jeste li se potpuno uživjeli u trenutak? Jeste li igrali uloge za vrijeme seksa? Svi ovi scenariji mogu dodatno utjecati na situaciju i stvoriti vrtlog emocija. Suze mogu značiti da vas je jednostavno preplavilo uzbuđenje.

Također, uzbuđenje vas može preplaviti i zbog reakcije vašeg tijela poput jačine orgazma – sve to može dovesti do suza. Naravno, tu je i druga strana medalje - suze se mogu pojaviti zbog izostanka orgazma i frustracije jer niste dobili ono što ste očekivali.

BIOLOŠKI RAZLOZI

Prema nekim procjenama 32 do 46 posto žena iskusilo je suze za vrijeme ili nakon seksa. Razlog mogu biti hormonalne promjene koje se događaju tijekom seksa, a koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Također, plakanje je jedan od načina na koje osoba može smanjiti napetost ili preintenzivno fizičko uzbuđenje. Ponekad iza svega stoji tek fizička pozadina i nema razloga za zabrinutost.

Seks O ne, nije valjda? Sedam rečenica koje žena ne želi čuti od muškarca tijekom seksa

BOL

Više je potencijalnih razloga koji uzrokuju bol za vrijeme seksa, a fizička bol problem je koji se najčešće može liječiti. U slučaju fizičke boli za vrijeme seksa koja vas čak dovodi i do suza, za pomoć se obratite liječniku.

ANKSIOZNOST

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i tjeskobu. Kada se osjećate tjeskobno, teško je tu tjeskobu ostaviti po strani za vrijeme odnosa.

Vaše tijelo tada je na jednom mjestu, ali vaš um je negdje drugdje i to može dovesti do suza. Možda vam tjeskobu stvara i briga oko toga jeste li ispunili očekivanja vašeg partnera. U svakom slučaju, tjeskoba može biti razlog zbog kojeg plačete.

SRAM/KRIVNJA

Mnogi se nađu u situaciji da za vrijeme seksa osjete sram ili krivnju. Ponekad su za njih odgovorni problemi sa slikom tijela, ponekad osoba shvati da nije planirala razvoj situacije kakav se dogodio...

Kako god, ako ste osjetili sram ili krivnju za vrijeme odnosa, niste jedini, a bilo bi dobro da za početak razmislite o razlozima njihova pojavljivanja.

Seks "Bez toga mi seks nije uzbudljiv": Hrvatice otkrile što očekuju u krevetu od svog muškarca

ZBUNJENOST

Zbunjenost tijekom seksa je još jedna nimalo neobična pojava koja može imati više razloga. Možda su neke stvari otišle u neočekivanom smjeru, možda seks nije bio sjajan... Ponekad se situacija u krevetu jednostavno razvije na način koji vas ostavi s upitnicma iznad glave.

DEPRESIJA

Ako često plačete za vrijeme ili nakon seksa, to plakanje može biti znak depresije ili nekog drugog mentalnog problema koji nikako ne smijete zanemariti i koji trebate riješiti.

Ostali znakovi depresije mogu biti tuga, frustracija, razdražljivost ili ljutnja, anksioznost, teškoće spavanja, umor, gubitak koncentracije ili memorije, promjene u teku, neobjašnjivi bolovi i gubitak interesa za inače uobičajene aktivnosti među kojima je i seks.

TRAUMA IZ PROŠLOSTI

Seks nekad može biti podsjetnik na neugodno iskustvo iz prošlosti. Određeni pokret ili položaj mogu vas, naime, podsjetiti na neku traumu i izazavati bolna sjećanja. Ako se ovo događa često, razmislite o odlasku terapeutu koji vam može pomoći u suočavanju s problemom.

Žena u krevetu gleda mobitel Dvije prednosti i dvije mane gledanja porno filmova za žene i muškarce

ŠTO UČINITI AKO PLAČETE?

Ako je u pitanju fizička bol posjetite liječnika. Mnogi uzroci boli mogu se liječiti. Ako razlog nije fizička bol, onda o njemu dobro razmislite.

Postavite si nekoliko pitanja:

- Je li to bilo tek nekoliko suza ili sam stvarno plakala?
- Što mi je prolazilo kroz glavu kad je počelo? Jesu li moje misli bile ugodne ili uznemirujuće?
- Jesam li ponovno proživjela neko neugodno iskustvo?
- Je li plakanje ublažilo napetost ili je dodatno povećalo?

Ako su vaša razmišljanja o trenucima u kojima su se pojavile suze zapravo pozitivna, onda vjerojatno nema razloga za brigu.

Ako vaši odgovori ipak upućuju na emocionalne probleme u vezi ili spavaćoj sobi pokušajte sljedeće:

- Dajte si vremena i idući dan opet prođite kroz ova pitanja u miru.

- Kada osvijestite potencijalne probleme, razgovarajte s partnerom o vašem odnosu i što učiniti da on bude bolji.

Slika nije dostupna 11 "sramotnih" sitnica u seksu o kojima muškarci nemaju pojma

ŠTO UČINITI AKO VAŠ PARTNER PLAČE?

Sigurno nije ugodno vidjeti vašeg partnera u suzama nakon seksa. No, ono što možete napraviti je pitati ga ako nešto nije u redu. Pritom ga nemojte omalovažavati ili zvučati optužujuće.

Poštujte njegovu želju ako treba trenutak za sebe, međutim nešto kasnije opet pokrenite ovu temu i pitajte ga možete li vi nekako pomoći i, vrlo jednosatvno, budite tu za njega.

Zaključno, plakanje za vrijeme ili nakon seksa nije neobično i najčešće nije znak za uzbunu međutim ono može biti znak dubljih problema koje trebate riješiti.

Ako se plakanje često ponavlja, možda će vam pomoći i razgovor sa stručnom osobom kako biste došli do pravog razloga zbog kojeg se suze pojavljuju i riješili problem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju