Simptomi PMS-a poput razdražljivosti, pojačanog apetita, umora ili pak hiperaktivnosti poznati su mnogim ženama. No postoji jedan simptom PMS-a s kojim je malo žena upoznato, a može biti itekakva gnjavaža dva-tri dana prije menstruacije.

Predmenstrualni sindrom (PMS) skup je simptoma u obliku psihičkih i fizičkih tegoba koji se najčešće javljaju 7 dana prije menstruacije te nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacijskog krvarenja. Više od 70 posto žena pati od PMS-a, a smatra se da je jedan od najvećih okidača PMS-a stres.

Postoji jedan simptom PMS-a s kojim je malo žena upoznato, a može biti itekakva gnjavaža dva-tri dana prije menstruacije

Razdražljivost, pojačani apetit, umor s jedne strane i hiperaktivnost s druge te suhoća vaginalnog područja pred samu menstruaciju neki su od najčešćih simptoma PMS-a. No postoji jedna tjelesna pojava koju brojne žene dožive u dane prije menstruacije, a niti ne znaju da je simptom PMS-a. Radi se o pojačanom znojenju.

Do pojačanog znojenja dolazi zbog pada hormona tijekom PMS-a. Pojačano znojenje najčešće se javlja dva-tri dana prije početka menstruacije. Žene u 40-im godinama čak mogu osjetiti simptome slične menopauzi, poput valunga, odnosno naleta vrućine, objašnjava ginekologinja dr. Silva Babić.

Higijenski ulošci i tamponi Tri problema s menstruacijom koja morate odmah "prijaviti" ginekologu

Žena Pouzdani dezodoransi koji ne sadrže aluminijske soli

Muči li i vas pojačano znojenje kada ste u PMS-u, pomoći si možete izbjegavanjem određenih namirnica poput čokolade, kave, jakih čajeva i masne hrane, naročito masnih sireva.

Za ublažavanje simptoma PMS-a dobar je i prah 'maca', koji uravnotežuje hormone i podiže energiju te potiče cirkulaciju u području zdjelice i proizvodnju estrogena. Bolje ćete se osjećati i ako se bavite nekom umjerenom fizičkom aktivnošću i ako boravite na zraku, savjetuje dr. Silva Babić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju