Vrijeme je sezonskih prehlada koje su popraćene kašljanjem, šmrcanjem i problemima s bronhijama. Umjesto ljekarskih sirupa i pripravaka vi posegnite za darovima prirode i jednostavnim kućnim receptima koji će riješiti sve poteškoće s disanjem


1. Med

Nakon teškog napada kašlja, grlo nam je izuzetno nadraženo i osjetljivo. Tada trebate djelovati s umirujućom namirnicom koja će zaustaviti daljnje kašljanje i cijelom tijelu podariti odmor od tog neugodnog napora. Prirodni pčelinji med potom se nameće kao idealno rješenje. Progrgljajte žličicu ili dvije ovog prirodnog nektara, a njime slobodno zasladite i tople napitke poput čaja i mlijeka.

2. Đumbir / Hren

Ova korjenasta azijska biljka odlična je saveznica u borbi protiv prehlada. Taj aromatični začin dodajte obrocima ili pripremite vrući napitak od đumbira, jer će vam isti pomoći da potaknete 'sazrijevanje kašlja', iskašljavanje sluzi, a posebno će biti učinkovit kod takozvanog neproduktivnog ili suhog kašlja. Ako ne možete nabaviti đumbir, sluz će iz vašeg tijela potjerati naribani hren.

3. Češnjak
Češnjak mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom koji uništava bakterije i viruse, pa stoga ne čudi što će ova biljka iz porodice luka igrati važnu ulogu i u sprečavanju kašlja. Istisnite iz režnjeva češnjaka malo njegovog soka i pomiješajte ga s toplom vodom. Pustite da otopina odstoji pet minuta, pa njome ovlažite nadraženo grlo.

Grlobolju izazvanu jakim kašljem najbolje će ublažiti topli napici od ljekovitog bilja, zaslađeni medom i s dodatkom vitamina C.

4. Timijan
Ovaj aromatičan začin sadrži flavonide koji pomažu kod bolesti respiratornog sustava poput bronhitisa i teškog kašlja. U jednu šalicu vrele vode umiješajte 2 čajne žličice zdrobljenih listića svježeg timijana pa pustite da se sljube desetak minuta. Pijete nekoliko puta kroz dan dok je napitak topao.

5. Ljute papričice

Paprike su bogate kapsaicinom – prirodnim alkaloidom koji potiče lučenje analgetskih tvari i tako ublažava bol u tijelu. Grlobolje se zato riješite uz pomoć tople juhe ili variva kojima ste dodali komadiće ljutih papričica.

6. Bademi

Vjerovali ili ne, ali bademi se smatraju prirodnim lijekom protiv kašlja i drugih respiratornih problema. Sameljite šaku ovih plodova u fini prah, pa pomiješajte sa sokom od naranče, te pijte nekoliko puta dnevno.

7. Ljekovito bilje i sjemenke
Topli napitci najbolji su recept za smirivanje nadraženog grla. U borbi protiv kašlja, pak, pomoći će vam čajevi napravljeni od ljekovitog bilja poput ehinaceje, žalfije ili mente koja na prirodan način liječi sinusne infekcije i grlobolje. Kašalj možete spriječiti i vrućim napitkom od lanenih sjemenki, kojeg ste začinili limunom i medom.

Savjet plus:

Izbjegavajte gazirane napitke, industrijsku procesuiranu hranu s visokim postotkom soli i masnoća, te kiselu hranu, jer takve namirnice dodatno nadražuju grlo i potiču kašljanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju