U tijeku je snimanje još jedne ekranizacije romana Jane Austen. Ovaj put radi se o romanu Pod tuđim utjecajem, a glavna glumica dobro nam je poznata – Dakota Johnson.

Romani Jane Austen doživjeli su brojne ekranizacije u obliku filmova i televizijskih serija. Pritom svakako vodi Ponos i predrasude, s dosad šest filmskih inačica, a utjecao je i na stvaranje moderne kulture. Naime, likovi Dnevnika Briget Jones inspirirani su tim djelom.

Roman Pod tuđim utjecajem (engl. Persuasion), možda nešto manje poznat nego Ponos i predrasude ili Razum i osjećaji kod šire publike, objavljen je šest mjeseci nakon autoričine smrti.

Radnja prati Anne Elliot, mladu 27-godišnju ženu čija je obitelj zapala u financijske poteškoće, pa moraju smanjiti svoje troškove te svoju kuću iznajmljuju admiralu i njegovoj ženi. Ženin brat, kapetan Frederick Wentworth, bio je nekada Annein zaručnik, no zaruke su bile razvrgnute kada se Anne, pod utjecajem prijatelja i obitelji, odlučila na taj korak. Sada su oboje slobodni, a novi susreti pružaju mnogo prilika za obnavljanje odnosa i brojne humoristične, pa i sarkastične situacije.

Roman je bio vrlo dobro prihvaćen među čitateljima ranog 19. stoljeća te je prikazao svu spisateljsku zrelost književnice, a uz kratko zatišje ponovno je doživio veliki uzlet u 20. i 21. stoljeću. Upravo je takav prijem kod publike bio i jedan od razloga zbog kojih je pred nama nova ekranizacija romana Jane Austen.

Roman Pod tuđim utjecajem objavljen je nakon smrti Jane Austen.

Iako se možda mnogi pitaju trebamo li još jednu ekranizaciju takve tematike, bit će zanimljivo vidjeti kako će se u toj ulozi snaći Dakota Johnson. Naime, upravo je ona odabrana da igra Anne u novom Netflixovu pothvatu. Udružila se s hvaljenom redateljicom Carrie Craknell, koja je stekla velik ugled na britanskoj kazališnoj seni i krenula u produkciju ekranizacije Pod tuđim utjecajem, što će za obje biti na neki način debi – redateljici prvo filmsko ostvarenje, a za Dakotu prva ekranizacija takve vrste romana. 'Razum i osjećaji' Jane Austen Pet junakinja iz romana Jane Austen koje bi i danas bile prave face Slika nije dostupna Zabavni test: Otkrijte koji ste lik iz romana Jane Austen?

Kako su naveli iz Netflixa, film će ostati vjeran književnom predlošku, ali će imati „moderan, vrckav pristup“.

Živeći sa svojom snobovskom obitelji koja je na rubu bankrota, Anne Elliot nepokolebljiva je mlada žena s modernim pristupom životu. Kada se Frederick Wentworth vrati u njezin život, Anne mora birati između toga hoće li prošlost ostaviti iza sebe ili slušati svoje srce kada su u pitanju nove prilike, kažu.

Uz Dakotu u filmu će se pojaviti Henry Golding, Cosmo Jarvis i Nikki Amuka-Bird. Snimanje je upravo u tijeku u okolici Salisburyja, a Netflix je tek nedavno podijelio prve fotografije svoje nove junakinje te nam time dao uvid u to što možemo očekivati. Kako će se Dakota Johnson snaći u novoj ulozi, tek nam preostaje vidjeti, a do tada možemo uživati u čitanju vrckavog ljubavnog romana. Ljeto je kao stvoreno za to.

Želite li pak saznati više o samoj Jane Austen, koja bi da je rođena u moderno doba imala status kraljice ljubavnih romana, preporučujemo da pogledate film Priča o Jane Austen (Becoming Jane) s Anne Hathaway u ulozi spisateljice i Škotom Jamesom McAvoyjem u ulozi Thomasa Lefroya, navodne Janeine velike ljubavi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju