Ponukane redovitim prijavama trudnica zbog problema s pratnjom u rodilištima, Udruga RODA - Roditelji u akciji, pokrenula je peticiju Moj porod - Moja pratnja - Moj izbor.

Od Ministarstva zdravstva traže da svim rodilištima naloži da:

- omoguće svakoj rodilji da uz sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,

- ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade itd.)

- uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta, te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

Trudnica u bolnici Rajski plin: Što sve trebamo znati o tehnici kojom se i u Hrvatskoj olakšava porođaj?

Postporođajna depresija Postporođajna depresija: Bolest s mnogo lica koja ne pogađa samo "labilnije"  

Kako su naveli, rodilje se osjećaju sigurnije i ugodnije, a i porod im je u pravilu lakši, kada uz sebe imaju osobu po vlastitom izboru.

Prisutnost rodilji bliske osobe pri porodu značajno smanjuje broj komplikacija, carskih rezova, potrebu za lijekovima protiv bolova, a istovremeno pridonosi pozitivnom iskustvu rađanja djeteta i općem stanju majke i djeteta, navodi se u obrazloženju PETICIJE koju je u prvih tjedan dana potpisalo gotovo 4000 osoba.

Dodali su i kako je slobodan odabir pratnje ustaljena praksa u europskim rodilištima već više od 40 godina, kao i da se ova praksa nikada ne dovodi u pitanje ni u drugim razvijenim zemljama.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznalo je važnost te inicijative u Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja 2018.-2020., čiji je jedan od ciljeva upravo implementiranje navedene inicijative - pa tako i omogućavanje slobodnog odabira osobe u pratnji na porodu.

Usprkos tome, situacija je u Hrvatskoj neuređena. Nekoliko rodilišta omogućava ženama pratnju po izboru i bez prepreka ili uvjeta. No ima i negativnih primjera jer neka rodilišta uvjetuju pohađanje tečaja za prisustvovanje porodu, neka rodilišta dopuštaju prisustvovanje porodu isključivo partneru rodilje, dok neka uvjetuju plaćanje do iznosa od čak 400 kuna, navodi se u obrazloženju peticije.

Ove tvrdnje potvrđuju i rezultati ankete koju su volonterke Udruge RODA provele u listopadu ove godine. Naime, provjerile su trenutne uvjete u hrvatskim rodilištima, a evo kako stoje stvari u dijelu hrvatskih bolnica:

ZAGREB

U zagrebačkoj Petrovoj bolnici na vaginalnom porodu može biti bilo tko sa završenim bolničkim tečajem koji se naplaćuje 400 kuna. U KB-u Sestre Milosrdnice, KB-u Merkur i KB-u Sveti duh na vaginalnom porodu može biti bilo tko i ne mora imati završen tečaj. U KB-u Merkur pratnja ipak mora kupiti jednokratno odijelo u ljekarni.

Što se tiče carskog reza, ni u jednoj od gore spomenutih bolnica nije moguća pratnja.

SPLIT

Na vaginalnom porodu u KBC-u Split može biti tko, ali ta osoba mora završiti bolnički tečaj koji se plaća 400 kuna. Trudnica i osoba u pratnji ne mora pohađati tečaj za svaki drugi i svaki sljedeći porod ukoliko su isti odslušali što dokazuju potvrdom o završenom tečaju, uz uvjet da od pohađanja tečaja do termina poroda nije prošlo više od 3 godine. U tom slučaju osoba koja prisustvuje porodu plaća naknadu u iznosu od 100 kn. Pratnja na carskom rezu nije moguća.

Mama i beba Sve što trebate znati: Što se događa s tijelom nakon poroda?

Novorođenče i majka Osam stvari koje se ne smiju raditi nakon carskog reza

OSIJEK

U KBC-u Osijek na vaginalnom porodu može biti bilo tko sa završenim tečajem. Nije naglašeno kojim, ali i bolnički i tečaj doma zdravlja u Osijeku naplaćuju se 400 kuna. Pratnja na carkom rezu nije moguća.

RIJEKA

U riječkom KBC-u na vaginalnom porodu može biti bilo tko i ne mora imati završen tečaj. Kada je u pitanju carski rez, pratnja je moguća. Rode navode mogućnost kontakta koža na kožu s ocem djeteta nakon carskog reza pod uvjetom da su dijete i majka dobro.

ZADAR

U zadarskoj Općoj bolnici na vaginalnom porodu može biti bilo tko sa završenim tečajem. Pratnja na carskom rezu nije moguća.

DUBROVNIK

U dubrovačkoj Općoj bolnici na vaginalnom porodu može biti bilo tko i ne mora imati završen tečaj. Za carski rez nema podataka.

U domovima zdravlja u Sinju i Metkoviću pratnja na porodu ovisi o dogovoru s liječnikom, u Općoj županijskoj bolnici Našice pratnja uopće nije moguća, a postoje i bolnice u kojima pratnja može biti isključivo suprug ili osoba rodbinski povezana s rodiljom. OVDJE pročitajte detaljne podatke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju