Vrući lipanjski dani nimalo nas ne štede, no ništa jednostavnije nije ni našim kućnim ljubimcima na koje ovih dana treba posebno pripaziti i dobro ih rashladiti.

Naime, boravak na suncu za pse može biti koban, i to čak i kada se, prema našem doživljaju, ni ne radi o posebno visokim vrijednostima temperature.

Umor uslijed visokih temperatura kod kućnih se ljubimaca može dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi, a neke od pasmina, poput buldoga, samojeda i labrador-retrivera podložnije su toplinskom udaru od drugih.

Simptomi toplinskog udara uključuju nemirno kretanje životinje, tjeskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju, što možete provjeriti ako prislonite ruku na njihova prsa.

Da to u kombinaciji s porastom temperature Zemlje itekako može ugroziti zdravlje životinja, primijetilo je i tržište koje proizvodi potrepštine za kućne ljubimce pa tako velik broj njih u svojoj ponudi ima specijalizirane marame koje pse štite od vrućina.

Pas se rashlađuje 10 zlatnih savjeta koji će olakšati vrućine vašem kućnom ljubimcu

Riječ je o posebnim maramama izrađenima od tkanine u koju je ušiveno punjenje vodenim kristalima čije je osnovno svojstvo upijanje i zadržavanje vode. U procesu namakanja, vodeni kristali nabubre pri čemu se njihov volumen poveća i do nekoliko puta.

Iako su na površini potpuno suhi, nabubreni vodeni kristali mekani su i hladni jer u svojoj unutrašnjosti zadržavaju vlagu što može potrajati i nekoliko dana. Maramu je potrebno namakati dvadesetak minuta prije upitrebe, p a nakon toga pomaže hladiti ljubimce

Marama se po cijeni od 30 do 40 kuna može pronaći u raznim trgovinama za kuće ljubimce, a različite verzije dostupne su i na Amazonu.

Praksa naše redakcije pokazuje da su ljetni dani ljubimcima nezamislivi bez ovakvog vida hlađenja.

Psi su podložni toplinskom udaru pa ih je potrebno rashladiti Marama se može kupiti cijeni od 30 do 40 kuna (Foto: PetCooler)

Pogledajte i:


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju